Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Πολυεθνικό χαρμάνι στο πακέτο της ΣΕΚΑΠ. Όλοι οι μνηστήρες...

Ενδιαφέρον για την Καπνοβιομηχανία της Ξάνθης έχουν εκδηλώσει η ινδική βιομηχανία ΒΒΜ, Ινδοί, Κινέζοι, Τούρκοι αλλά και Ελληνες επιχειρηματίες που δεν δραστηριοποιούνται στον κλάδο
     ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΙΟΙ


Επειτα από την απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας να προχωρήσει στην πώληση του 44,5% της ΣΕΚΑΠ, Ινδοί, Κινέζοι, Τούρκοι και Ελληνες επιχειρηματίες έχουν εκδηλώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την συνεταιριστική καπνοβιομηχανία

Ο δρόμος για την πώληση της ΣΕΚΑΠ άνοιξε τον περασμένο Μάιο όπου στη γενική συνέλευση της εταιρείας άλλαξε το καταστατικό της καπνοβιομηχανίας και πλέον προβλέπει τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Η Αγροτική Τράπεζα, βασικός μέτοχος της καπνοβιομηχανίας, όπως είχε αποφασίσει αποδεσμεύεται από τα περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν σχέση με τον χρηματοοικονομικό τομέα και προχωρά στην πρόσληψη εξειδικευμένου συμβούλου για την πώληση της συμμετοχής της και οι "μνηστήρες" που έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον θα πρέπει να αποσπάσουν τη σύμφωνη γνώμη και της ΣΕΚΕ.

Ηδη έγινε η συνάντηση της ΑΤΕ που είναι και ο μεγαλομέτοχος με τη ΣΕΚΕ (Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Ελλάδος) που κατέχει το 34% της ΣΕΚΑΠ, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση και με τους εργαζομένους της καπνοβιομηχανίας που ελέγχουν το 8,5% των μετοχών.

H γενική συνέλευση της ΣΕΚΑΠ, όπου θα συζητηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 25 εκ. ευρώ, προκειμένου να συμμετάσχει στρατηγικός επενδυτής, αναβλήθηκε τελικά για τις 20 Ιουλίου.


Πρώτη στη λίστα

Η καπνοβιομηχανία χρειάζεται άμεσα κεφαλαιακή ενίσχυση αλλά όπως γίνεται αντιληπτό θέμα συμμετοχής της ΑΤΕ σε αύξηση κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ δεν υφίσταται και αναμένεται εκ μέρους της διοίκησης της τράπεζας η απόφαση και η προκήρυξη για την πώληση της συμμετοχής της.

Πρώτοι στην λίστα των μνηστήρων βρίσκονται οι Κινέζοι με την κρατική China Tobacco -τον μεγαλύτερο παραγωγό προϊόντων καπνού στον κόσμο, με περισσότερα από 900 brands που απευθύνονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια καπνιστές- που έχουν ήδη έρθει σε επαφή με την ελληνική εταιρεία και έχουν κάνει γνωστό το ενδιαφέρον τους για την ελληνική συνεταιριστική καπνοβιομηχανία. Αυτό που έχει κινήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον των Κινέζων είναι ότι με αυτή την κίνηση ανοίγουν δίοδο για τη διείσδυση προϊόντων της China Tobacco μέσω του εμπορικού δικτύου της ΣΕΚΑΠ όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παράλληλα όμως στο επίκεντρο του κινεζικού ενδιαφέροντος έχει βρεθεί και η αξιοποίηση του βιολογικού φίλτρου biofilter που χρησιμοποιείται στα τσιγάρα BF, μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της εταιρείας με σκοπό την προώθησή του στην κινεζική αγορά. Κάτι τέτοιο θα είχε θετικό αντίκτυπο στην εταιρεία βελτιώνοντας σημαντικά έσοδα και κέρδη εξαντλώντας την παραγωγική της ικανότητα.

Πέραν όμως της κρατικού κινεζικού κολοσσού, ενδιαφέρον για τη ΣΕΚΑΠ έχουν εκδηλώσει η ινδική βιομηχανία ΒΒΜ, ενώ στη λίστα έχει προστεθεί καπνοβιομηχανία από τη γειτονική Τουρκία, αλλά και Ελληνες επιχειρηματίες που δεν δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Η ΣΕΚΑΠ είναι η δεύτερη αμιγώς ελληνική καπνοβιομηχανία μαζί με τον Καρέλια και σήμερα ελέγχει το 8,5% της εγχώριας αγοράς τσιγάρων.


"Ασος στο μανίκι" το βιολογικό φίλτρο

Η ΣΕΚΑΠ ιδρύθηκε το 1975 με απόφαση του συνεταιρισμού καπνοπαραγωγών Ελλάδας και το 1980 κυκλοφόρησαν τα πρώτα της σήματα το "Sekap" και το "Kiretsiler".

Το 1984 πρωταγωνίστησε στην εγχώρια αγορά με το "Cooper", ενώ το 1997 η εταιρεία αξιοποιώντας μια ανακάλυψη Ελλήνων επιστημόνων λανσάρει στην αγορά το BF που διαθέτει το πρώτο διεθνώς βιολογικό φίλτρο, γνωρίζοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία. Το biofilter μάλιστα έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της China Tobacco η οποία θέλει να το προωθήσει στην κινεζική αγορά.

Το 2010 η εταιρεία υπέστη σημαντική συρρίκνωση των μεγεθών της, εμφανίζοντας ζημίες εξαιτίας του πολέμου τιμών και της απορρόφησης φόρων, αλλά και της πτώσης της ζήτησης που προκάλεσε η οικονομική κρίση.


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/