Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Γ. Πεταλωτής: «Η αγριότητα της αστυνομίας δεν δικαιολογείται, το ίδιο όμως και των διαδηλωτών…»

Κάνει λόγο για κομματικό ή το συντεχνιακό συμφέρον και προσθέτει: «Η Δημοκρατία δεν θα πάψει να υπάρχει επειδή κάποιοι ξεβολεύονται από τους μισθούς των οκτώ χιλιάδων ευρώ το μήνα, ούτε από το χάσιμο των προνομίων τους»
   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΠΕ


 Για μονομερής αντίληψη των πραγμάτων από τα ΜΜΕ, έκανε λόγο ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας για αγριότητα όχι μόνο αστυνομική, αλλά συνολική. Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε σχολιάζοντας χθες στην ΕΡΑ Κομοτηνής τα γεγονότα, που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια ψήφισης του μεσοπρόθεσμου στη Βουλή.

Όπως είπε σχετικά ο κ. Πεταλωτής: «όταν τα μάρμαρα της πλατείας Συντάγματος έχουν ξηλωθεί από κουκουλοφόρους και μη, όταν έχουν εκκενωθεί ξενοδοχεία και οι τουρίστες φεύγουν έντρομοι από όλα αυτά που γίνονται. Δεν είμαι περήφανος και για τους διαδηλωτές οι οποίοι δεν ήταν κουκουλοφόροι, αλλά ανήκουν σε συγκεκριμένη πολιτική παράταξη και οι οποίοι εμπόδιζαν την είσοδο των βουλευτών στη Βουλή.

Υπάρχει και μια άλλη μερίδα συμπολιτών μας, οι οποίοι ανήκουν σε κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο και συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Θέλω να πω ότι η αγριότητα της αστυνομίας -εάν υπάρχει- θα κριθεί διότι θα διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση. Από κει και πέρα, δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν συνέβη τίποτα.

Βλέπαμε και στα κανάλια περιφερόμενους προέδρους ιατρικών συλλόγων, ανθρώπων που ανήκουν στη ΝΔ και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι οποίοι χθες ήταν στην πλατεία για να συμμετάσχουν σε όλη αυτή την αγριότητα και όχι για να διαδηλώσουν για το Μεσοπρόθεσμο. Η αγριότητα από την πλευρά της αστυνομίας όταν ασκείται υπέρμετρη κρατική βία, δεν δικαιολογείται, το ίδιο όμως και από τη μεριά των διαδηλωτών οι οποίοι παλεύουν για το κομματικό ή το συντεχνιακό συμφέρον. Η Δημοκρατία δεν θα πάψει να υπάρχει επειδή κάποιοι ξεβολεύονται από τους μισθούς των επτά και οκτώ χιλιάδων ευρώ το μήνα, ούτε από το χάσιμο των προνομίων τους».

Όσον αφορά στα καθήκοντά του και στην αναφορά του ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία βελτίωσης του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και του Σωφρονιστικού Κώδικα, ο κ. Πεταλωτής είπε: «σε αυτό το σημείο που φτάσαμε δεν μπορούμε να πούμε- και δεν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο- ότι η δικαιοσύνη ως προς τη νομοθέτηση της παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Αλίμονο αν νομοθετούμε με βάση όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα και όχι με βάση τις ανάγκες. Οι ανάγκες αυτής της κοινωνίας, αυτής της Δημοκρατίας, την οποία πρέπει να βελτιώσουμε όσον αφορά στους θεσμούς της, επιβάλλουν να ξαναδούμε με άλλες προσεγγίσεις και την ποινική μας νομοθεσία, ώστε να γίνει πιο δίκαιη, πιο αποτελεσματική και να συγκλίνει περισσότερο στην τιμωρία αυτών οι οποίοι, πραγματικά, έπρεπε να τιμωρούνται και δεν τιμωρούνται.

Η Δικαιοσύνη, ως προς την απονομή της, πρέπει να γίνει επιτέλους πιο σύντομη. Όλο αυτό περνά μέσα από την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και η αναμόρφωση αυτή πλησιάζει προς το τέλος της.

Μάλιστα είχαμε και την απώλεια του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μανωλεδάκη, ο οποίος έκανε μια εξαιρετική δουλειά και απεβίωσε πρόσφατα. Υπάρχουν πραγματικά διαφορετικές νομικές προσεγγίσεις, ώστε και η διαφθορά πολιτικών και κρατικών λειτουργών να δικάζεται πιο γρήγορα και δυναμικά- γιατί μέχρι πρότινος σε μεγάλο βαθμό δε δικαζόταν- αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις στο Σωφρονιστικό Σύστημα το οποίο έχει πολύ μεγάλες τρύπες ως προς την κοινωνική παράμετρο».

.