Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Μπαράζ ελέγχων σε αλλοδαπές επιχειρήσεις στην Θράκη

Εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος με υπογραφές εννέα υπουργών που έθεσε σε συναγερμό 95 υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδος
                           ΔΙΑΒΑΣΤΕ
               ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Τις υπογραφές εννέα αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης, πριν τον πρόσφατο ανασχηματισμό, φέρει εγκύκλιος - συναγερμός σε 95 υπηρεσίες για την τήρηση της νομιμότητας κατά τις δραστηριότητες αλλοδαπών επιχειρήσεων, αλλά και αλλοδαπών εργαζομένων στη Βόρεια Ελλάδα.

Η εγκύκλιος εκδόθηκε την 31η Μαρτίου του 2011 και διαβιβάστηκε από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης, τους Περιφερειάρχες Αν. Μακεδονίας - Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας, στο ΣΔΟΕ, τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στη Μακεδονία και τη Θράκη, τις Επιθεωρήσεις Εργασίας αλλά και τις Υπηρεσίες των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας, στις Διευθύνσεις Πολεοδομίας, τα Τελωνεία και τις Αστυνομικές Διευθύνσεις.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ασυνήθιστη δραστηριότητα αλλοδαπών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στους Νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Σερρών, Κιλκίς, Δράμας και Καβάλας και παράλληλα παρατηρείται και αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών εργαζομένων και μάλιστα σε εργασίες άλλες, πέραν των αγροτικών.

Με την εγκύκλιο χαρακτηρίζονται θέματα «χρήζοντα άμεσης έρευνας, ελέγχου και αντιμετώπισης» η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, το πλανόδιο και ανεξέλεγκτο εμπόριο, οι παράνομες εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, οι εργολαβικά εκτελούμενες εργασίες σε οικοδομές από αλλοδαπούς χωρίς παραστατικά, η παράνομη χρήση μεταφορικών μέσων, το λαθρεμπόριο καυσίμων και η διακίνηση φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών και λιπασμάτων απροσδιόριστης προέλευσης.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται πως πρόκειται για προβλήματα τα οποία επισημαίνονται σε αναφορές επιμελητηρίων, επιχειρηματικών φορέων και συνδέσμων και σημαίνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες διότι «η διαμορφούμενη και απειλούμενη να παγιωθεί κατάσταση πλήττει βαρύτατα τις ελληνικές επιχειρήσεις σε βαθμό ανησυχητικό».

Η εντολή που δίδεται είναι να γίνουν, σε συνεννόηση με τις εισαγγελικές αρχές, συντονισμένοι έλεγχοι σε επίπεδο φορολογικό, τελωνειακό, εργασιακό, υγιεινής και ασφάλειας, πολεοδομικό, μεταφορικό.

Το περιεχόμενο της εγκυκλίου "έφτασε" μέχρι τη Βουλή όταν ο βουλευτής της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τα υπουργεία που υπογράφουν την εγκύκλιο καταγγέλλοντας το κείμενο και την κυβέρνηση για «ελαφρότητα, προχειρότητα και ερασιτεχνισμό». Ο βουλευτής της ΝΔ έχει επιπλέον επισημάνει την ανάγκη εξειδίκευσης των μέτρων που πρέπει να ληφθούν και σαφών οδηγιών από κάθε υπουργείο χωριστά στις υπηρεσίες που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους.

Το πρώτο υπουργείο που διαβίβασε την απάντησή του στη Βουλή είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όπως τονίζει ο Χρήστος Παπουτσής, το περιεχόμενο της εγκυκλίου και η συνυπογραφή του από 9 αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, «αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης, για τη λυσιτελή αντιμετώπιση των ζητημάτων που αναφέρονται σε αυτήν».


Πηγή:  http://www.imerisia.gr/