Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Εντοπίστηκε ενεργό πετρελαϊκό κοίτασμα στον Έβρο;

Πρόκειται για το ένα από τα τουλάχιστον 11που φέρονται να υπάρχουν στην Ελλάδα, όπως αποκαλύφθηκε σε ημερίδα του ΤΕΕ στην Θεσσαλονίκη

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ
ΛΟΓΟ ΜΕΝΟΥΝ
ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ;


Τουλάχιστον 11 ενεργά πετρελαϊκά κοιτάσματα υπάρχουν στη χώρα και κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και στην Ανατολική Θράκη, αλλά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι αποτρεπτικό για τους επενδυτές.

Ειδικοί που μίλησαν σε ημερίδα που πραγματοποίησε το ΤΕΕ/τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη μετέφεραν ενθαρρυντικά μηνύματα για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο υπέδαφος και τις θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, αλλά τόνισαν ότι η χώρα εξακολουθεί ερευνητικά να είναι ανενεργή. Η Ελλάδα, ανέφεραν, δεν είναι ούτε μπορεί να γίνει Σαουδική Αραβία, Αλάσκα ή Βενεζουέλα.

«Το γεγονός ότι η Ιταλία, η Κροατία και η Αλβανία έχουν ανάλογα συστήματα επιβεβαιώνει το ενδεχόμενο ύπαρξης κοιτασμάτων και στη χώρα μας», ανέφερε ο τεχνικός συμβουλος της Ενεργειακής Αιγαίου δρ Κων. Νικολάου.

«Ελληνικό Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο: Αλήθεια ή Μύθος» ήταν το θέμα της εκδήλωσης και η απάντηση για την υπαρξη ή μη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι «κατηγορηματικά θετική» ανέφερε ο κ. Νικολάου. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι ουσιαστικά ανεξερεύνητη χώρα αφού έχουν γίνει μόλις 175 γεωτρήσεις, εκ των οποίων οι 22 με σύγχρονες προδιαγραφές, ενώ στα κοιτάσματα του Πρίνου και σε εμβαδόν 450 τ. χλμ. έχουν γίνει 25.

Με εξαίρεση μάλιστα τον Πρίνο και τη Νότια Καβάλα τα τελευταία 15 χρόνια κάθε σχετική κίνηση για την έρευνα του πετρελαίου έχει ουσιαστικά διακοπεί, τόνισε ο διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων του ομίλων των ΕΛΠΕ κ. Ι. Γρηγορίου. Ο κ. Γρηγορίου τόνισε ότι η χώρα διαθέτει πολλές ανεξερεύνητες περιοχές. «Υπάρχουν γεωλογικοί πετρελαιοπιθανοί στόχοι σε βάθος άνω των 4.000 μ. που δεν έχουν ερευνηθεί μέχρι σήμερα, καθώς και σε βάθη νερού άνω των 500 μ. ενώ μηδενική είναι ή έρευνα για το φυσικό αέριο και το shale gas (αέριο αργιλικού σχιστόλιθου). Ενδεικτικό της αδράνειας είναι το ότι με βάση έρευνα της HIS PEPS η Ελλάδα κατατάσσεται 75η μεταξύ 115 χωρών από άποψη έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.


Πρόσφατοι σεισμοί

Σε χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποίησε το ίδιο τμήμα και αφορούσε τους πρόσφατους σεισμούς σε Ιαπωνία και Νέα Ζηλανδία, ο καθηγητής κ. Ε. Λέκκας επισήμανε ότι τα γεγονότα μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία «δημιουργούν την υποχρέωση για μια καθολική επανεξέταση της χρήσης πυρηνικής τεχνολογίας». Τα σεισμογόνα ρήγματα στη Ν. Ζηλανδία από τα οποία προήλθαν τρεις ισχυροί σεισμοί έχουν προκαλέσει έκπληξη στους σεισμολόγους, καθώς δεν είχαν ενεργοποιηθεί για 16.000 χρόνια ανέφερε ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Γ. Γκαζέτας. Η Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ κ. Κ. Πιτιλάκη είναι η μόνη ελληνική πόλη που έχει επεξεργαστεί σενάρια σεισμικού κινδύνου, τρωτότητας κτιρίων και υποδομών και εναπόκειται στην πολιτεία να χρησιμοποιήσει με τον κατάλληλο τρόπο τις μελέτες που έχουν αναπτυχθεί.

 
Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/