Αδιέξοδο για τη βιωσιμότητα της Εταιρειας
ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ;
Σε νέα διακοπή και επανέναρξη σε μία εβδομάδα (την Πέμπτη στις 10.00) λόγω του αδιεξόδου που υπήρξε, προχώρησε η Γενική Συνέλευση της Αναπτυξιακής Ξάνθης, το μεσημέρι της Πέμπτης.
Όπως αποφασίστηκε μετά από πρόταση του Προεδρεύοντος Βασίλη Τσολακίδη, θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ των 4 Δημάρχων που ελέγχουν την Αναπτυξιακή και προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης, την ύστατη στιγμή. «Ένα μέρος της ζημίας βαρύνει και την πρώην Νομαρχία και πιστεύω ότι με κάποιο τρόπο ίσως πρέπει να συμμετέχει στην κάλυψη των υποχρεώσεων που υπάρχουν.» ανέφερε ο Βασίλης Τσολακίδης, κλείνοντας τη διαδικασία, αναφερόμενος στη θέση της Περιφέρειας που επιθυμεί τη λειτουργία μόνο μίας σε επίπεδο Περιφέρειας.
Παραιτήθηκαν Λύρατζης και Κοντογιαννίδης
Ο Π. Λύρατζης και ο Β. Κοντογιαννίδης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που δημοσίευσε το XanthiPress.gr, υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους όμως το Σώμα δεν μπήκε καν στη διαδικασία να τις συζητήσει. Είχε προηγηθεί διάλειμα και διαβούλευση, καθώς ήταν ορατό το αδιέξοδο, αλλά και πρόταση του Α. Δαδαλιάρη για παράταση της θητείας του Δ.Σ. με το Θανάση Ξυνίδη να αντιδρά και να κάνει λόγο για άμεση ανάγκη καταβολής 350.000 ευρώ από τους Δήμους ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της η εταιρία.Ο Α. Δαδαλιάρης είχε παραδεχτεί ότι «Δύο μήνες δεν υπήρξε συμφωνία και συναίνεση για τη συνέχιση της λειτουργίας μεταξύ των πολιτικών παραγόντων καθώς και ότι «Ειναι βουτηγμένος στην ευθύνη ο Π. Λύρατζης , όπως και ο Β. Κοντογιαννίδης», προτείνοντας την προσωρινή παράταση της θητείας τους(αφού δεν δίδεται απαλλαγή από την πλειοψηφία) ώστε να γίνει η ύστατη προσπάθεια για τη διάσωση της εταιρίας.
Η απάντηση του Θανάση Ξυνίδη λίγο πριν το διάλειμα, έθεσε ίσως το θέμα στις πραγματικές της διαστάσεις «Τη συναίνεση κύριε Δαδαλιάρη τη ζητάτε όταν είστε κάτω από το γάιδαρο, ενώ όταν είσαστε επάνω την είχατε ξεχάσει και είχατε αποκλεισμούς» είπε. Ανέφερε ότι οι εποχές είναι διαφορετικές από αυτές που πέρασαν όσον αφορά την τυπικότητα των Υπουργείων, επιρρίπτοντας ευθέως τις ευθύνες στην απερχόμενη διοίκηση για το τέλμα που βρίσκεται ενώ αμφισβήτησε ότι ο Δήμαρχος Ξάνθης έχει πρόθεση να βοηθήσει.
Από την πλευρά της Περιφέρειας ο Δημήτρης Σαλτούρος κατέστησε σαφές ότι βούλησή της είναι η ύπαρξη μιας Αναπτυξιακής και στους 5 νομούς, για το μέλλον, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση τη σκοπιμότητα της προσπάθειας που γίνεται για τη διάσωση της ΑΝΞΑΝ.
Θ. Ξυνίδης: Η εταιρία πιο σημαντική από το απερχόμενο Δ.Σ.
Παράλληλα, ο Θ. Ξυνίδης -που πρωταγωνίστησε στη Γ.Σ. αν και εκπροσωπούσε 2 μετοχές- σημείωσε ότι το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο αφήνει ποινικές ευθύνες στο νέο Δ.Σ., που θα έχει συνυπευθυνότητα στην κατάσταση αυτή και είπε ότι η «αγωνία» του απερχόμενου Δ.Σ. να μη μείνει στη θέση του και να απαλλαχθεί από τις ευθύνες, δεν μπορεί να υπερκαλύπτει την ανάγκη για διάσωση της εταιρίας. Έκανε λόγο για αμέλεια του Δ.Σ. να μην περιλαμβάνεται το ζήτημα της αύξησης Μ/Κ στην ημερήσια διάταξη της εταιρίας και εκτίμησε ότι στην περίπτωση που δεν υπάρχει πρόθεση για αύξηση, είναι μονόδρομος η Λύση- Εκκαθάριση . Από την πλευρά του Δήμου ο Α. Αγκόρτζας είπε ότι ο Δήμος Ξάνθης πάντα συμμετείχε στις αυξήσεις και σκέφτεται και τώρα να συμμετάσχει, εφόσον αποφασιστεί.
Σύμφωνα με τη Νομική Σύμβουλο της Αναπτυξιακής Λ. Παρλαπάνη, η Γενική Συνέλευση δεν είχε το δικαίωμα να λάβει απόφαση για θέμα που δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, βάσει καταστατικού (άρα και την εκκαθάριση που είχε προταθεί πριν από μία εβδομάδα) και υποστήριξε ότι θα οδηγήσει πρακτικά σε οριστική λύση καθώς η εταιρία δεν θα μπορεί να λειτουργήσει με τους σημερινούς σκοπούς, την ώρα της εκκαθάρισης. Ουσιαστικά η διαφωνία (μεταξύ των δύο νομικών Λ. Παρλαπάνη και Θ. Ξυνίδη) έγγειται στον τρόπο που θα οδηγηθεί στη λύση της εταιρίας, η οποία είναι δεδομένη και στις δύο περιπτώσεις.
Ο Γιώργος Παραστατίδης είπε σε έντονο ύφος ότι "δεν είναι δυνατόν να κοιτάζουμε την τυπική διαδικασία ενώ η εταιρία επί ένα χρόνο δεν έχει διοίκηση, έχει πολυτελή έδρα, απασχολεί 15 υπαλλήλους χωρίς αντικείμενο και δεν παράγει κάνένα έργο." Για άλλη μια φορά υπήρξε διαμάχη για τις δαπάνες μισθοδοσίας και κινητών τηλεφώνων του Δ.Σ. που ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, ενώ απαντώντας ο Π. Λύρατζης είπε ότι θα πρέπει να ελεγχθούν και οι προηγούμενες διοικήσεις για τις σπατάλες. Τέλος, χαρακτήρισε το προσωπικό ώς άκρως απαραίτητο για την ανάληψη προγραμμάτων.
Υπεραμύνθηκε των επιλογών του ο Λύρατζης
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της εταιρίας που μίλησε για αρκετή ώρα, ο απολογισμός της απερχόμενης Διοίκησης είναι θετικός παρά την κακή κατάσταση στην οποία παραδίδεται και διερωτήθηκε γιατί πρέπει να απολογείται. Υπεραμύνθηκε των επιλογών της δικής του θητείας παρά την απώλεια όλων των προγραμμάτων, άφησε αιχμές εναντίον των υπαλλήλων για την επάρκειά τους και επέρριψε ευθύνες στην υβέρνηση κάνοντας λόγο για εμπάθεια απέναντι στην Αναπτυξιακή Ξάνθης.
Στο σημείο αυτό, προκάλεσε την έκρηξη του Στέλιου Χατζηευαγγέλου, ο οποίος σημείωσε ότι και πριν την τριετία αυτή πάλι ίδια ήταν η διοίκηση και δεν μπορεί να τη διαχωρίζει, ενώ υπενθύμισε ότι το 2007 δεν του επετράπη η είσοδος στο Δ.Σ.
Οι άμεσες ταμειακές ανάγκες της εταιρίας προκειμένου να μπορέσει να αναλάβει προγράμματα και να τα διαχειριστεί ώστε να αποκομίσει έσοδα δεν ξεπερούν τα 150.000 ευρώ, ουσιαστικά για να «επανεκκινήσει» η Αναπτυξιακή, υποστηρίχθηκε. Όμως μετά από παρέμβαση του Θανάση Ξυνίδη και λόγω της απομείωσης του Μ/Κ σε ποσό κάτω του 10%, έγινε σαφές ότι για να συνεχίσει να λειτουργεί νόμιμα πρέπει να γίνει αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 231.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις ξεπερνά τις 350.000 ευρώ.
Ποιοι συμμετέχουν
Το Δήμο Ξάνθης εκπροσώπησαν οι σύμβουλοι, Μ. Τσέπελης, Α. Αγκόρτζας, Τ. Θεοδωρίδης και Θ. Ξυνίδης, την Περιφέρεια οι Δ. Σαλτούρος και Κ. Μαραγκού, το Δήμο Αβδήρων οι Β. Τσολακίδης- Γ. Παραστατίδης και το Δήμο Τοπείρου ο Σ. Χατζηευαγγέλου, το Δήμο Μύκης ο Κιοσσέ Μουράτ,την ΕΑΣ Ξάνθης οι Α. Δαδαλιάρης και Θ. Παπαδόπουλος, το Επιμελητήριο ο Σ. Μωραΐτης ενώ εκπροσωπήθηκαν επίσης η ΤΕΔΚ ακαι ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός.
Πηγή: http://www.xanthipress.gr/