Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Απολογισμός πρώτου εξαμήνου για τη νέα Δημοτική Αρχή Αλεξ/πολης


Επί 45 λεπτά ο δήμαρχος Ευάγγελος Λαμπάκης ανέπτυσσε σε συνέντευξη Τύπου τις κυριότερες δράσεις της νέας δημοτικής αρχής για το πρώτο εξάμηνο της θητείας της

                       ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ;




Συνέντευξη Τύπου με θέμα τον απολογισμό του πρώτου εξαμήνου της θητείας της νέας δημοτικής αρχής παραχώρησε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης την Πέμπτη 7 Ιουλίου και ώρα 12:30 στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης.


Ο δήμαρχος ανέπτυξε σε περίπου 45 λεπτά τις κυριότερες δράσεις της νέας Δημοτικής Αρχής για το εξάμηνο που πέρασε (Ιανουάριος 2011 – Ιούνιος 2011).

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Λαμπάκη:


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

· Για πρώτη φορά και επίσημα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε η έναρξη των διαδικασιών για την εκμίσθωση του γεωθερμικού πεδίου Τραϊανούπολης υπερπηδώντας τα τεράστια προβλήματα πολυνομίας και γραφειοκρατίας που αφορούν το θέμα αυτό.

· Μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Αλεξανδρούπολης υπέβαλλε πρόταση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ για την εξοικονόμηση ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές σε δύο σχολικά κτίρια με 100% εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

· Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, ευθυγραμμιζόμενος με τις εθνικές και κοινοτικές πολιτικές για την ενέργεια, οδεύει προς την συμμετοχή του στον Πανευρωπαϊκό Δίκτυο (Σύμφωνο των Δημάρχων) με σκοπό την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και χρηματοδότηση των ενεργειακών προγραμμάτων και ειδικά το πρόγραμμα «ELENA» που αφορά την εξεύρεση χρηματοδότησης μελετών και ενεργειακών αδειοδοτήσεων, αφού στόχος είναι στο άμεσο μέλλον να γίνει χρήση όλων των ήπιων μορφών ενέργειας για την ενεργειακή θωράκιση του Δήμου.

· Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης προέβη σε αναζήτηση τρόπου για την εξοικονόμηση ενέργειας στο ενεργοβόρο και δαπανηρό νέο κολυμβητήριο που πρόκειται να λειτουργήσει, υιοθετώντας με απόφασή του το Δ.Σ. ως τρόπο θέρμανσης και ψύξης την χρήση γεωθερμίας και αποφασίζοντας την εκτέλεση διερευνητικής γεώτρησης στον χώρο του νέου κολυμβητηρίου για αναζήτηση θερμών υδάτων.

· Τέλος ψηφίστηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2011 του Δήμου η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε 20 δημοτικά κτίρια και σχολεία του Καλλικρατικού Δήμου.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ

· Πάρκο Παρμενίωνα: Προστέθηκαν σ’ αυτό δύο χρήσεις για σχολεία και αθλοπαιδιές εξασφαλίζοντας έτσι την στέγαση των μαθητών για τα επόμενα 30 χρόνια.

· Ο Δήμος ξεκίνησε την ανακατασκευή του «παλαιού - παλαιού νοσοκομείου» και γίνεται προσπάθεια διάσωσης του πάρκου Ανατολικής Θράκης και άλλων δύο παιδικών χαρών στο πλαίσιο της ένταξής τους στο ΕΣΠΑ.

· Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του Παλαιού Δημαρχείου με το ελάχιστο δυνατό κόστος στο οποίο πλέον στεγάζονται 60 υπάλληλοι και τρεις οργανικές διευθύνσεις.

· Λύθηκαν τρεις μισθώσεις ακινήτων απαλλάσσοντας μ’ αυτό τον τρόπο τον Δήμο από οικονομικό βάρος περίπου 100.000 ευρώ ετησίως.

· Απετράπη η κατεδάφιση του Κέντρου Νεότητας που βρίσκεται απέναντι από το γήπεδο «Φώτης Κοσμάς», στεγάζοντας πλέον εκεί το ΚΕΠ της πρώην Νομαρχίας.

· Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, το οποίο προσφέρει βοήθεια στους άπορους δημότες εφοδιάζοντας τους δωρεά τα είδη πρώτης ανάγκης.

· Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κατασκευή και λειτουργία του βιοαγροκτήματος, όπου 272 χαμηλοσυνταξιούχοι θα απολαμβάνουν δωρεάν χρήση 100 τμ για καλλιέργεια.

· Προτάθηκε και συμφωνήθηκε η αγορά πλοίου για την γραμμή Αλεξ/πόλη-Σαμοθράκη-Λήμνος προκειμένου να επιτευχθεί η σύνδεση των τριών αυτών τόπων - αγορών.

· Δρομολογήθηκε η αγορά των κτιριακών εγκαταστάσεων του σφαγείου της «ΘΡΑΚΗ» Α.Ε. στις Φέρες με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής.

· Προωθούνται με γοργούς ρυθμούς οι επεκτάσεις του σχεδίου πόλης εγκαθιστώντας μέχρι και υπάλληλο του Δήμου στο ΥΠΕΚΑ για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

· Παρά το μειωμένο προσωπικό που εργάζεται στον τομέα καθαριότητας, (από 220 εποχικούς παλιότερα τώρα εργάζονται μόνο 29) ο Δήμος ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες της καθημερινότητας.

· Εφαρμόστηκαν όλες οι νομοθετικές διατάξεις εντός των προθεσμιών του Καλλικράτη χωρίς την παραμικρή απώλεια.

· Πραγματοποιήθηκε η αδελφοποίηση με προάστιο της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας χωρίς να υποβληθεί ο Δήμος σε περιττές δαπάνες επιδιώκοντας τουριστικά οφέλη και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα ο Δήμος ενεργοποιεί την ήδη υπάρχουσα αδελφοποίηση με την γειτονική Αδριανούπολη.

· Πραγματοποιήθηκαν επαφές με το Δίκτυο Δήμων για την αστική ασφάλεια των πόλεων EFUS στην Αλεξανδρούπολη και την Γένοβα για το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.

· Προωθείται η μελέτη της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης.

· Επιτεύχθηκε η τάξη στα καταστήματα και στους κοινόχρηστους χώρους ( μείωση σε ποσοστό 20% των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων).

· Οργανώθηκε η δημοτική αστυνομία.

· Καταρτίστηκε ο Ο.Ε.Υ. (Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας) χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Δήμου.

· Ολοκληρώθηκε η μελέτη και προχωρά η κατασκευή καταφυγίου φιλοξενίας αδέσποτων ζώων.

· Εκτελείται η κατασκευή παράπλευρων δρόμων της Εγνατίας Οδού Δημοτικής Ενότητας Φερών (ποσό 1.130.000 ευρώ).

· Προχωρά η κατασκευή αποχέτευσης και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στην Δημοτική Ενότητα Φερών (ποσό 3.329.000 ευρώ).

· Δημοπρατείται στις 12/7 η αγροτική οδοποιία Δημοτικής Ενότητας Αλεξ/πόλης ( ποσό 300.000 ευρώ).

· Επετεύχθη η ένταξη του Καπνομάγαζου στο ΕΣΠΑ ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασής του (ποσό 2.200.000 ευρώ - προς δημοπράτηση).

· Επετεύχθη η ένταξη στο ΕΣΠΑ της κατασκευής νηπιαγωγείου στην Παλαγία (ποσό 931.400 ευρώ - προς δημοπράτηση).

· Πραγματοποιούνται ενέργειες ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το έργο της κατασκευής του περιφερειακού δρόμου Αλεξανδρούπολης (ποσό 9.000.000 ευρώ).

· Πραγματοποιούνται ενέργειες για ένταξη στο ΕΣΠΑ της κατασκευής γυμνασίου στα ΚΕΓΕ (ποσό 4.500.000 ευρώ).

· Πραγματοποιούνται ενέργειες για ένταξη στο ΕΣΠΑ της κατασκευής λυκείου στα ΚΕΓΕ (ποσό 4.500.000 ευρώ).

· Μέσω της προμήθειας πινακίδων σήμανσης πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση πινακίδων ονοματοθεσίας οδών, ελεγχόμενης στάθμευσης και ρυθμιστικών πινακίδων (ποσό 60.000 ευρώ).

· Έχουν ξεκινήσει ενέργειες για ένταξη στο ΕΣΠΑ της Επισκευής του Α’ Κρατικού Βρεφονηπιακού Σταθμού (ποσό 1.220.000 ευρώ).

· Ολοκληρώθηκε ο φάκελος «Ωδείο» (ένταξη στο ΕΣΠΑ και χρηματοδότηση).

· Είναι σε εξέλιξη οι απαιτούμενες δράσεις ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς οι εκπαιδευτικές μονάδες (δημοτικά σχολεία – νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί) να υποδεχτούν τους μαθητές.

· Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ένταξης του Δήμου σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως είναι ο περιφερειακός δρόμος Αλεξανδρούπολης και το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG.

· Προωθείται η εκποίηση δύο ακινήτων ώστε να καλυφθεί το τίμημα της απαλλοτρίωσης για την πλατεία 2.200 τ.μ. στο 6ο σχολείο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

· Συντάχτηκε και ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το έτος 2011 και επετεύχθη η ισοσκέλισή του με τα διαφορετικά οικονομικά δεδομένα του 2010.

· Επετεύχθη η έγκριση δανείου ύψους 8 εκ. ευρώ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης προκειμένου να εξοφληθούν οι προμηθευτές και να ενισχυθεί η ρευστότητα της τοπικής αγοράς.

· Εξοφλήθηκαν όλες οι απαιτήσεις των εργαζομένων και οι εργαζόμενοι στην ΚΕΠΑΔΑ εξοφλούνται μέχρι και το Μάιο του 2011.

Τέλος, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης επεσήμανε, ότι η εντιμότητα, το ήθος, η εργατικότητα και στο δημόσιο συμφέρον αποτελούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της παρούσας Δημοτικής Αρχής.







Πηγές:  http://www.thrakinea.gr/  και  http://gatzoli.blogspot.com/