Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Ημερίδα στη Γενησέα για την γεωθερμία την Παρασκευή

Το θέμα απασχόλησε  την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη ο δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης

ΠΟΙΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ;


Η ημερίδα που διοργανώνει ο Δήμος Αβδήρων για τη Γεωθερμία την προσεχή Παρασκευή, αποτέλεσε το θέμα Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης στη Γενησέα.


Μιλώντας στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διοργάνωση της ημερίδας , η οποία συμπίπτει με την οριστική κατακύρωση του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου στην κοινοπραξία των εταιριών ΤΕΡΝΑ-ΙΤΑ. Παράλληλα, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους και τους ενδιαφερόμενους πολίτες να συμμετάσχουν στην ημερίδα.

Στην Ημερίδα θα συμμετάσχουν ο Αν. Υπουργός Ανάπατυξης Σωκράτης Ξυνίδης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιος Σώκος, ο Αντιπεριφερειάχρης Φώτης Καραλίδης και μάλλον και ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, εμπλεκόμενοι φορείς και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων. Όπως ανέφερε, ο Δήμαρχος Αβδήρων θα τεθεί το ζήτημα της γεωθερμίας τόσο στην πολιτική του διάσταση όσο και στο τεχνοκρατικό κομμάτι.


Β. Τσολακίδης: Θερμαλισμός και αγροτική παραγωγή

Απανώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Βιστωνίδας ανέφερε ότι ο Δήμος πρόκειται στο προσεχές διάστημα να έρθει σε επαφή με τις εταιρίες που έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις τους. «Μας ενδιαφέρει ο θερμαλισμός και υπάρχουν τα κατεστραμμένα λουτρά – για τα οποία υποσχέθηκε μερική επαναλειτουργία τους- που είναι σε καθεστώς παραχώρησης μέχρι το 2016 και πρόκειται να ανανεωθεί για άλλα 25 χρόνια. Ακριβώς απέναντι υπάρχει το δημοτικό θερμοκήπιο – που δεν είναι σε καλή κατάσταση ενώ μας ενδιαφέρει να αναπτυχθεί και η γεωργική παραγωγή».

Παράλληλα, έκανε λόγο για ενδιαφέρον ιδιώτη επενδυτή για δημιορυγία θερμοκηπίου έκτασης 200 στρεμμάτων, ενώ και η μία από τις δύο εταιρίες , εκτός από τη συμπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, σκοπεύει να ασχοληθεί και με θερμοκήπια. Τέλος, σύμφωνα με το Δήμαρχο Βασίλη Τσολακίδη , ίσως διοργανωθεί μια ημερίδα σε συνεργασία με τους αναδόχους, στη Νέα Κεσσάνη, προκειμένου να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία.




Χ. Χρυσοχοΐδης: Προτάσεις για εκμετάλλευση, σε κρίσιμη εποχή

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπάλληλος του Τμήματος Φυσικών Πόρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μπάμπης Χρυσοχοΐδης, το πρόγραμμα της ημερίδας καλύπτει τόσο τα θέματα του θερμαλισμού όσο και στο ζήτημα των αγροτικών εφαρμογών. «Θα παρουσιαστούν μελέτες για την υφιστάμενη κατάσταση και προτάσεις για εκμετάλλευση» είπε ενώ κάλεσε την τοπική κοινωνία και οικονομία να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες της γεωθερμίας σε μια κρίσιμη εποχή.




Έργα στα Λουτρά Ποταμιάς

Ειδικότερα για τα Λουτρά Ποταμιάς, σύμφωνα με τον υπάλληλο του Δήμου Αβδήρων Παναγιώτη Κεμανετζή, ο Δήμος έχει υποβάλλει σχετική πρόταση στο Interreg για την περίφραξη των λουτρών ενώ υπάρχει ένα μεγάλο master plan που αφορά στη συνολική διαχείριση και εκμετάλλευση των Λουτρών της Ποταμιάς. Θα επενδύσουμε περίπου 200.000 ευρώ από το Δήμο για την επισκευή και επαναλειτουργία των Λουτρών.


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/