Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Για ακόμη μια φορά χωρίς γιατρούς η Σαμοθράκη

Πέρα από τους 3 γιατρούς που θα φύγουν,
λήγει και η σύμβαση του παρασκευαστή
του μικροβιολογικού εργαστηρίου

                          ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Στην «καρδιά» του καλοκαιριού και στο αποκορύφωμα της τουριστικής κίνησης, το νησί της Σαμοθράκης, εκπέμπει και πάλι SOS σε ό,τι αφορά στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε κατοίκους και επισκέπτες.

Σαν ένα κακό έργο που συνεχώς επαναλαμβάνεται, έτσι και φέτος, οι συμβάσεις τριών από τους επτά γιατρούς λήγουν αρχές Αυγούστου, δίχως να έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις για τους νέους γιατρούς, ενώ το γραφειοκρατικό αλαλούμ συνεχίζεται και για την πολυπόθητη θέση παιδιάτρου. Μαθημένοι σε φουρτούνες είναι εδώ και χρόνια οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης.

Μετά από ένα πολύ μεγάλο διάστημα, με διαρκείς ελλείψεις και εκκλήσεις προς την πολιτεία για έμπρακτο ενδιαφέρον, η κατάσταση εξομαλύνθηκε αρκετά, ειδικά σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό. Και το ιατρικό προσωπικό όμως, έχοντας ζήσει πολύ δυσκολότερες εποχές, με 7 γιατρούς, είχε μπει σε μία σειρά. Όχι όμως για πολύ. Σε περίπου ένα μήνα, οι συμβάσεις και οι παρατάσεις τριών αγροτικών γιατρών λήγουν, δίχως να έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις για τους αντικαταστάτες τους.

Έτσι, και πάλι, στους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού, θα αντιστοιχούν μόλις 4 γιατροί! Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι από 23 έως 29 Αυγούστου θα διεξαχθεί στη Σαμοθράκη και το Aurora Festival, το οποίο θα συγκεντρώσει πληθώρα επισκεπτών από την Ελλάδα και όχι μόνο.

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχει ενημερωθεί για την κατάσταση, ωστόσο, ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις που απαιτούνται.

Αυτό, θα έπρεπε να είχε υπάρξει ο ανάλογος προγραμματισμός και να είχε γίνει μήνες πριν, ώστε με την αποχώρηση των γιατρών, να ήταν έτοιμοι οι επόμενοι, μετά την τρίμηνη υποχρεωτική εργασία τους στο ΠΓΝΑ. Έτσι, υπάρχει ο φόβος ή η σιγουριά καλύτερα ότι ακόμη και αύριο να προκηρυχθούν οι θέσεις, δεν θα μπορέσουν να έρθουν οι γιατροί στο νησί νωρίτερα από τον Δεκέμβριο!

Πέρα από τους 3 γιατρούς που θα φύγουν, λήγει και η σύμβαση του παρασκευαστή του μικροβιολογικού εργαστηρίου. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται και το σήριαλ με τη θέση του παιδιάτρου, για την οποία έχει προκύψει ένα γραφειοκρατικό αλαλούμ που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε και αν θα ολοκληρωθεί. Για το θέμα, οι αρμόδιοι του Κέντρου Υγείας, έχουν ενοχλήσει μέχρι και τον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη, ενώ ο παιδίατρος που έχει επιλεγεί, απλώς, περιμένει να τον φωνάξουν στο νησί για να πιάσει δουλειά.


Θολό τοπίο για το νέο Κέντρο Υγείας

Άλλο ένα γραφειοκρατικό μπάχαλο σε εξέλιξη, είναι αυτό που αφορά στο νέο Κέντρο Υγείας που εξήγγειλε το χειμώνα από το νησί ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Τα λεφτά, που θα νόμισε κανείς πως θα ήταν το βασικό πρόβλημα, έχουν εξασφαλισθεί. Το θέμα μπλοκάρει στην επιλογή του οικοπέδου. Παρά τις μεγαλοστομίες, ακόμη και για εγκαίνια φέτος το καλοκαίρι, το έργο, προς το παρόν, είναι κολλημένο και η ημερομηνία για την κατάθεση του φακέλου με τη μελέτη σκοπιμότητας προς τη ΔΕΠΑΝΟΜ έχει παρέλθει.

 
Πηγή:  http://www.gnomionline.gr/