Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Μετά την Ξάνθη, το αμάξι της Google φωτογραφίζει και την Κομοτηνή για το Street View

Κινήθηκε στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ροδόπης και διαθέτοντας στην οροφή του ειδική κάμερα έβγαζε φωτογραφίες εν κινήσει

          ΤΙ ΘΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ;


Στο κέντρο της Κομοτηνής, στη συμβολή των οδών Ορφέως και Συντάγματος Κρητών, εθεάθη το αυτοκίνητο της φωτογραφίας, που έκανε πολλά βλέμματα περαστικών και οδηγών να γυρίσουν προς το μέρος του και να απορήσουν. Πρόκειται για το αμάξι της Google Maps που υλοποιεί την υπηρεσία Street View.

Το Street View επιτρέπει στους χρήστες να εξερευνήσουν και να περιηγηθούν σε μια περιοχή, με πανοραμικές φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από το επίπεδο του εδάφους. Για πρόσβαση στις εικόνες αυτές, οι χρήστες μπορούν απλά να κάνουν drag-and-drop το σχετικό εικονίδιο σε οποιονδήποτε δρόμο είναι χρωματισμένος με μπλε. Μπορούν να κινηθούν κατά μήκος δρόμων ή να κοιτάξουν τριγύρω τους, με θέα 360 μοιρών.

Το αυτοκίνητο που κινήθηκε στους δρόμους της πόλης μας διάθετε στην οροφή του ειδική κάμερα που έβγαζε φωτογραφίες, ενώ αυτό κινούνταν. Μετά τη λήψη τους, οι φωτογραφίες υπόκεινται σε επεξεργασία μέσω υπολογιστή και προετοιμάζονται για να χρησιμοποιηθούν στο Google Maps. Η επεξεργασία περιλαμβάνει τεχνολογία αιχμής που «θολώνει» πρόσωπα, ώστε να μην μπορούν να αναγνωριστούν οι περαστικοί που εμφανίζονται στις φωτογραφίες, καθώς και τις πινακίδες αυτοκινήτων.

Ακριβώς αυτή η παρουσία προσωπικών δεδομένων είχε προκαλέσει προβλήματα στην υπηρεσία, η οποία αφού έλαβε το πράσινο φώς εξαπέλυσε τα αυτοκίνητα της σε όλη την Ελλάδα. Η Αθήνα έχει ήδη χαρτογραφηθεί σε τρεις διαστάσεις και ακολουθεί η ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Το φωτογραφικό υλικό βέβαια που θα συγκεντρωθεί δεν θα χρησιμοποιηθεί άμεσα για το Street View, λόγω των ενστάσεων που είχε διατυπώσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να μην είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα.

Το υλικό θα αξιοποιηθεί μόνο για την Google Maps με στόχο τη συγκέντρωση αναλυτικών πληροφοριών που αφορούν τη σωστή καταγραφή οδών και πινακίδων σήμανσης.

Το Street View είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/