Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Όλα τα νεώτερα στοιχεία για τον σεισμό στην Ανατολική Θράκη που ταρακούνησε και την Δυτική

Στην Ραιδεστό το επίκεντρο, συγκεχυμένες οι πληροφορίες για το μέγεθος, δεν αναφέρονται θύματα ή μεγάλες ζημιές, ανησυχία για ενδεχόμενη ενεργοποίηση του ρήγματος της Ανατολίας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, σεισμική δόνηση έγινε αισθητή λίγο πριν τις 9.00 το βράδυ στην Θράκη (ακριβώς στις 8.57 για την ακρίβεια). Αποδεικνύεται ότι το επίκεντρο είναι στην Ανατολική Θράκη αλλά μοιραία επηρέασε το κούνημα και την Δυτική, χωρίς πάντως να παρατηρηθούν παρατράγουδα.

Συγκεχυμένα είναι τα πράγματα ως προς το μέγεθος του σεισμού. Για  5,2 βαθμούς  της κλίμακας Ρίχτερ κάνει λόγο η ανακοίίνωση του κυριότερου σεισμολογικού ινστιτούτου της Τουρκίας. Κάποιοι κατεβάζουν το μέγεθος στα 5 ρίχτερ και κάποιοι άλλοι ακόμα πιο πολύ, στους 4,9 βαθμούς.

Δεν έγινε αμέσως σαφές αν ο σεισμός είχε προκαλέσει ζημιές ή θύματα. Το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος έγινε επίσης αισθητός (εκτός από την Δ. Θράκη και κυρίως τον Έβρο) και στην Κωνσταντινούπολη, ήταν στη θάλασσα του Μαρμαρά, ανακοίνωσε το παρατηρητήριο Kandilli.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προοκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου, το επίκεντρομ της δόνησης καταγράφτηκε 22χλμ νότια της Ραιδεστού, δηλαδή μόλι; 126 χιλιόμετρα ανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Το εστιακό βάθμος υπολογίστηκε στα 15 χιλιόμετρα.

Ευρισκόμενη πάνω σε αρκετά τεκτονικά ρήγματα, η Τουρκία συχνά συγκλονίζεται από σεισμούς. Οι τελευταίοι σεισμοί που σάρωσαν το πολύ πυκνοκατοικημένο και βιομηχανοποιημένο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσαν περίπου 20.000 θανάτους τον Αύγουστο και το Νοέμβριο του 1999.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το επικεντρο του σεισμού βρίσκεται αρκετά κοντά στο ρηγμα της Ανατολίας που προκάλεσε τον καταστροφικό σεισμό του '99 και αυτός είναι ο μεγάλος λόγος ανησυχίας από εδώ και στο εξής για τους σεισμολόγους και τους λοιπούς επισήμονες.

.