Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Τα πρώτα συμπεράσματα από το πρώτο φιλικό της Skoda Ξάνθης

Άρεσε ο Βλαχοδήμος, ενω Σουάνης και Καζάκης πέτυχαν τα τρία από τα 6 γκολ της αναμέτρησης, ωστόσο είναι αρκετά νωρίς ακόμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


 


Είναι στη φύση της συγκεκριμένης δουλειάς πολλές φορές να μιλάμε σαν προπονητές, να προτρέχουμε, να βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα. Άλλοτε με ενθουσιασμό -μετά από μια καλή εμφάνιση- και άλλοτε για την ανάγκη ενός πηγαίου τίτλου, γιατί κακά τα ψέματα αυτό πουλάει. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης τοποθετήθηκε πολύ σωστά αμέσως μετά το τέλος της φιλικής αναμέτρησης. Δεν περίμενα είπε να βγάλω συμπεράσματα από το συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά κάποια χρήσιμα πράγματα. Όσα αναφέρουμε παρακάτω έχουν να κάνουν κύρια μόνο με το συγκεκριμένο παιχνίδι και θα πρέπει να περιοριστούν εκεί.

Φρεσκάδα παρά την κούραση

Ένα γενικό σχόλιο είναι ότι η ομάδα δεν έδειχνε να «σέρνεται» από την κούραση, απεναντίας έτρεχε, πρέσαρε, δείχνοντας -παρά τα βαριά πόδια πολλών ποδοσφαιριστών- φρέσκια στον αγωνιστικό χώρο, δείγμα της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται από πέρυσι στον τομέα της φυσικής κατάστασης. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τη φρεσκάδα που δείξανε στο παιχνίδι οι παίκτες όπως ο Αλμπιπαρμακόφσκι και ο Μάνταλος. Παίκτες που γενούν ελπίδες με την παρουσία τους. Από τους νεοφερμένους το δείγμα γραφής του νεαρού Βλαχοδήμου δείχνει παίκτη με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση. Ακόμη μια φορά φαίνεται πόσο σημαντική και διαφορετική δουλειά γίνεται σε ακαδημίες προηγμένων ποδοσφαιρικά χωρών όπως η Γερμανία. Το ότι υπάρχει υποδομή φαίνεται από μακριά. Από την άλλη ο Μάρκο Μαρκόφσκι έχει αυτό που λέμε πολύ σωστά πατήματα, ξέρει να κινείται σωστά στην περιοχή και είναι δυνατός στο ψηλό παιχνίδι. Παίκτης που θέλει όμως και σωστή τροφοδότηση. Για παράδειγμα χθες ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές ότι ο παίκτης που θα δημιουργεί στο χώρο του κέντρου λείπει από την ομάδα.

Οι παλιοί έκαναν τη δουλειά

Το αν ήταν τυχαίο ή όχι ότι όλα τα γκολ μπήκαν στο δεύτερο ημίχρονο δεν έχει καμία σημασία. Σημασία όμως έχει ότι ο Δημήτρης Σουάνης που πέτυχε δύο γκολ δεν ήταν τυχαίο. Από την αρχή της προετοιμασίας δείχνει με την προσπάθεια που κάνει να λέει «ή τώρα ή ποτέ». Στις 12-7 γράφαμε με τίτλο «Σταθάκης για αριστερά» και εξηγούσαμε το γιατί. Σίγουρα μπορεί κάποιος να πει ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή άλλοι παίκτες για εκείνη τη θέση παίζει αναγκαστικά. Πιστέψτε μας δεν είναι μόνο για αυτό. Σίγουρα δεν πρόκειται για μόνιμη λύση, μιας και η ομάδα πάει για την απόκτηση βασικού παίκτη για τη συγκεκριμένη θέση, αλλά ο Σταθάκης με την παρουσία του στα φιλικά και μετά το χθεσινό έχει προβληματίσει ευχάριστα τον προπονητή του. Εκτός των αμυντικών του καθηκόντων είχε συχνές προωθήσεις με αρκετά σωστές μεταβιβάσεις.




4-4-2

Αυτό δουλεύει, αυτό παίζει. Τέτοια εποχή βέβαια τα έχουμε ξαναδεί. Αν την επόμενη εβδομάδα που -όπως είπε και ο Μαρίνος Ουζουνίδης- κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρωθεί το ρόστερ με τους παίκτες που θα έρθουν, θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο σίγουρα. Όπως είναι τώρα η κατάσταση πιο ρεαλιστικό μοιάζει το 4-4-1-1 ή το 4-3-3.

Μένει Ελλάδα

Καταρχήν -κατά την άποψή μας- αρχικά θεωρήσαμε λανθασμένη την επιλογή της Κύπρου και ο κύριος λόγος ήταν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Μεγαλόνησο. Αν η επιλογή είχε να κάνει με το οικονομικό θα ήταν προτιμότερο να μείνει η ομάδα εδώ, που επίσης είναι δύσκολα τα πράγματα λόγω της ζέστης, αλλά λίγο καλύτερα από την Κύπρο. Μετά και τα όσα δυσάρεστα συνέβησαν πριν από λίγο καιρό στην Μεγαλόνησο και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν θα έπρεπε ήδη να έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα του ταξιδιού. Σύμφωνα με πληροφορίες του Χ.R. οι άνθρωποι της Ξάνθης έχουν αρχίσει ήδη να ψάχνουν για φιλικά στην Ελλάδα, ώστε να αναβληθεί οριστικά το ταξίδι στην Κύπρο.

Ελεύθεροι μετά την πρωινή προπόνηση

Μετά τη χθεσινή πρωινή προπόνηση οι παίκτες της Ξάνθης μείνανε ελεύθεροι για να πάνε στα σπίτια τους μέχρι και σήμερα το πρωί που θα επιστρέψουν στις διπλές προπονήσεις. Τέλος, στο μέτωπο των τραυματιών, ο Ντίκα μπήκε κανονικά στις προπονήσεις με έξτρα πρόγραμμα για να προλάβει τους υπόλοιπους. Ο Στάσιαν -που προχθές εμφανίστηκε με δεμένο πόδι- έχει τενοντίτιδα, κάτι που προέρχεται από την κούραση και δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, ενώ κοντά στην επιστροφή του σε κανονικό ρυθμό προπονήσεων είναι και ο νεαρός Τσουμάνης.