Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Οδηγούνται σε συγκατοίκηση οι φοιτητές και στην Θράκη

Μεσίτες και ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένουν στροφή προς την συστέγαση, πτώση μισθωμάτων και λιγότερους σπουδαστές - όπως προκύπτει από έρευνα της Ελευθεροτυπίας

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μεσίτες, ιδιοκτήτες σπιτιών και άνθρωποι του χώρου εκτιμούν ότι φέτος οι φοιτητές, που θα σπουδάσουν στα Πανεπιστήμια της περιφέρειας, θα είναι λιγότεροι από τις τελευταίες χρονιές, λόγω της οικονομικής κρίσης οι περισσότεροι προτιμούν τη συγκατοίκηση, ενώ άλλοι τυχεροί θα φιλοξενηθούν σε συγγενείς και φίλους.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι ενοικιαστές αναζητούν γκαρσονιέρα ή δυάρι, κοντά σε μέσα μεταφοράς ή το Πανεπιστήμιο

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ισχύουν αυτά τα δεδομένα, οι τιμές στα «φοιτητικά διαμερίσματα» καλά κρατούν και κυμαίνονται στα 300 ευρώ και πάνω κατά μέσο όρο.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Τριακόσια ευρώ για αξιόλογο φοιτητικό σπίτι στη Θεσσαλονίκη» είναι το μηνιαίο μίσθωμα, σε μια εποχή που τα ενοίκια πέφτουν και υπάρχει μεγάλη προσφορά διαθέσιμων διαμερισμάτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Αναγνώστου.

«Ακόμη οι φοιτητές δεν έχουν έρθει στην πόλη και, απ' όσο γνωρίζω, φέτος θα είναι σημαντικά λιγότεροι. Η οικονομική κρίση δεν θα επιτρέψει σε κάποιες οικογένειες να υποστηρίξουν τις σπουδές των παιδιών. Ωστόσο στην αγορά οι τιμές θα κυμανθούν από 300-350 ευρώ, ανάλογα πόσο κοντά είναι στο πανεπιστήμιο και σε τι κατάσταση βρίσκονται» εξηγεί στην «Ε» ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών.

«Ιδανικό φοιτητικό σπίτι -σύμφωνα με τον κ. Αναγνώστου- θεωρείται μια γκαρσονιέρα γύρω στα 50 τ.μ., σε σχετικά καινούργια οικοδομή ή και παλαιότερη, αλλά το διαμέρισμα θα πρέπει να είναι ανακαινισμένο. Τα σπίτια που δεν νοικιάζονται είναι αυτά που δεν έχουν ανακαινιστεί ή εκείνα που οι ιδιοκτήτες τους αρνούνται να διαπραγματευτούν και να χαμηλώσουν το μίσθωμα» τονίζει.

Μια καινούργια γκαρσονιέρα των 50 τ.μ. στο κέντρο, στην Κάτω Τούμπα, στους Ευζώνους ή στη Λ. Στρατού, που κόστιζε μέχρι πέρσι 400-450 ευρώ το μήνα, φέτος μπορεί να βρεθεί με 350-370. Πιο φτηνή η οδός Αγ. Δημητρίου, με παλαιότερα σπίτια και πιο υποβαθμισμένη.

Η... συγκατοίκηση είναι φαινόμενο που «παίζει», αλλά κυρίως σε φοιτητές από το 2ο έτος και μετά που έχουν αναπτύξει φιλίες και ψάχνουν κάτι οικονομικότερο. Δεν είναι και τόσο συνήθης επιλογή, όπως μερικές δεκαετίες παλαιότερα, παρά την οικονομική κρίση.


ΛΑΡΙΣΑ

Η αφθονία διαμερισμάτων και σπιτιών στη Λάρισα δεν την τοποθετούν μεταξύ των ακριβότερων πόλεων της χώρας στη φοιτητική στέγη. Μάλιστα τους τελευταίους μήνες τα μισθώματα ακολουθούν καθοδική πορεία, παρά το γεγονός ότι η παραμονή στο ενοίκιο φαίνεται να ακολουθεί αυξητική τάση, αφού η αγορά ακινήτου έχει γίνει πιο δύσκολη.

Η ζήτηση έχει μειωθεί τόσο λόγω της μείωσης του αριθμού των εισακτέων (στη Λάρισα θα φοιτήσουν φέτος 1.700 λιγότεροι φοιτητές στο ΤΕΙ και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) όσο και λόγω της γενικότερης κρίσης, που αναγκάζει πολλούς να επιλέγουν να σπουδάσουν στον τόπο τους.

Η πλειονότητα των φοιτητών αναζητεί στέγη στον κεντρικό τομέα της πόλης, όπου όμως υπάρχουν λίγες γκαρσονιέρες ή δυάρια σε παλαιές οικοδομές. Με τις τιμές σε πτώση οι γκαρσονιέρες κυμαίνονται στα 180-220 ευρώ, σε νεόδμητες οικοδομές, ενώ τα δυάρια από 280-320 ευρώ παρέχοντας (στην πλειονότητά τους) αυτονομία θέρμανσης με φυσικό αέριο. Οσο κανείς απομακρύνεται από τον κεντρικό τομέα τόσο περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερες τιμές βρίσκει.

Το κόστος ζωής για το φοιτητή αυξάνει στα θέματα μετακίνησης-διασκέδασης. Το φοιτητικό εισιτήριο του αστικού λεωφορείου προς το ΤΕΙ (σ.σ. Ιατρική Σχολή και Τμήμα Βιοχημείας βρίσκονται εντός της πόλης) κοστίζει 80 λεπτά. Στην «πόλη του καφέ» η γεύση του θα 'ναι «πικρή», καθώς στα κεντρικά καφέ της Λάρισας ο φραπέ κοστίζει 3,5 ευρώ, ο «φρέντο» 4 και ο ελληνικός 2 ευρώ. Ευτυχώς υπάρχουν, σε «in» στέκια, καφέ με «happy ours» (π.χ. 7.30-10 το πρωί), όπου όλα τα ροφήματα κοστίζουν 2,5 ευρώ.


ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Μειωμένες κατά 10% θα είναι φέτος οι τιμές των ενοικίων στις γκαρσονιέρες και τα διαμερίσματα που προορίζονται για τους φοιτητές στο Ηράκλειο (Κρήτης). Η οικονομική κρίση αλλά και η υπερπροσφορά ενοικιαζόμενων κατοικιών έχουν οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες στο να χαμηλώσουν τα ενοίκια, προς ικανοποίηση βέβαια των φοιτητών αλλά και των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Μεσιτών, Αρτεμι Μαυράκη, ένας φοιτητής θα μπορέσει να βρει στέγη δαπανώντας ένα ποσό που ξεκινά από τα 250 ευρώ και κλιμακώνεται έως τα 330-350 ευρώ, ανάλογα για το αν πρόκειται για γκαρσονιέρα μονή ή δίχωρη, αλλά και για το αν πρόκειται για καινούργια κατασκευή.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, Κώστας Αράπογλου, επισημαίνει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός διαμερισμάτων για φοιτητές που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες, ενώ χαρακτηρίζει και ο ίδιος από την πλευρά του μειωμένες τις τιμές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στο Ηράκλειο άλλωστε κατά τη διάρκεια των δεκαετιών '80 και '90 η οικιστική «έκρηξη» οφειλόταν στη ραγδαία ανάπτυξη κατοικιών που προορίζονταν για να καλύψουν τις ανάγκες των χιλιάδων φοιτητών του ΤΕΙ Κρήτης και του Πανεπιστημίου.

Η υπερπληθώρα κατοικιών οφείλεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στο μεγάλο αριθμό των μετεγγραφών φοιτητών στα αντίστοιχα τμήματα των περιοχών από τις οποίες κατάγονται, προκειμένου να μειώσουν το κόστος των σπουδών τους, αλλά και από την προτίμηση που δείχνουν τα τελευταία χρόνια στη λύση της συγκατοίκησης, προκειμένου να μοιράζονται τα έξοδα του σπιτιού.


ΒΟΛΟΣ

Από 200-400 ευρώ κυμαίνεται το ενοίκιο της φοιτητικής στέγης στον Βόλο. Στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης βρίσκονται αυτή την περίοδο δεκάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και θέλουν να αλλάξουν σπίτι. Ενα καινούργιο δυάρι διαμέρισμα ενοικιάζεται γύρω στα 400 ευρώ και ένα παλιό στα 300-350 ευρώ. Οι τιμές στις γκαρσονιέρες κυμαίνονται μεταξύ 200-250 ευρώ.

Στην είσοδο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου στον Βόλο υπάρχει σταντ με κολλημένα διάφορα ενοικιαστήρια για τους ενδιαφερόμενους φοιτητές. Βέβαια μόλις ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές, από τα τέλη Αυγούστου μέχρι 20 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει ζήτηση και θα διαμορφωθεί το λεγόμενο χρηματιστήριο των τιμών στα φοιτητικά ενοίκια.

Αρκετοί φοιτητές στον Βόλο σιτίζονται στη Φοιτητική Εστία, ενώ λόγω των μικρών αποστάσεων οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια, με ποδήλατα ή με αστική συγκοινωνία.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Σιγά σιγά αναμένεται να ξεκινήσει το «κυνήγι» της αναζήτησης της φοιτητικής στέγης. «Φέτος η ανακοίνωση της βαθμολογίας έγινε νωρίτερα από άλλες χρονιές, ενώ οι φοιτητές τελείωσαν πρόσφατα την εξεταστική τους περίοδο και ακόμη δεν έχουν αδειάσει τα μισθωμένα διαμερίσματα, προκειμένου να τα διαθέσουμε στους νέους φοιτητές. Αυτό ίσως δημιουργήσει κάποια δυσκολία» ανέφερε στην «Ε» η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Εβρου, Αγγελική Γκρασνέλη.

«Φέτος θα υπάρξει ελάχιστη πτώση προς τα κάτω» εκτίμησε και συνέχισε: «Υπάρχει κατανόηση από την πλευρά των ιδιοκτητών λόγω της οικονομικής κρίσης και λόγω των περικοπών που έχουν γίνει σε όλους τους μισθούς. Οι φοιτητές προτιμούν να νοικιάζουν στο κέντρο της πόλης, και όχι έξω από την πόλη, όπου είναι οι εγκαταστάσεις των σχολών αλλά υπάρχουν και περισσότερα διαμερίσματα. Ενα καινούργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης φέτος κυμαίνεται γύρω στα 300 ευρώ, από τα 320 που ήταν πέρσι, ενώ μια επιπλωμένη γκαρσονιέρα από τα 230-270 ευρώ». Σύμφωνα με την κ. Γκρασνέλη, υπάρχουν και γονείς οι οποίοι προβληματίζονται για αγορά κατοικίας για τα παιδιά τους και όχι για ενοικίαση.


ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών για τους υποψηφίους των ΑΕΙ - ΤΕΙ ξεκινά και ο «γολγοθάς» για την εξεύρεση κατοικίας. Στην πόλη των Ιωαννίνων τα ενοίκια παραμένουν υψηλά, κυρίως στο κέντρο και στην περιοχή «Σεισμόπληκτα» όπου οι φοιτητές τις προτιμούν λόγω αστικής συγκοινωνίας για την Πανεπιστημιούπολη.

Ετσι περιέγραψε την κατάσταση η Μαρία Κοκορδάτου, υπεύθυνη μεσιτικού γραφείου. «Στο κέντρο της πόλης -είπε- διαμερίσματα των 25 τ.μ. ενοικιάζονται 320 ευρώ. Διαμερίσματα 45 τ.μ. νοικιάζονται 370 ευρώ και διαμερίσματα 75 τ.μ., 450 ευρώ. Στην περιοχή "Σεισμόπληκτα" διαμερίσματα 30-40 τ.μ. νοικιάζονται 300-340 ευρώ.

»Οι φοιτητές όμως, λόγω υψηλών ενοικίων στις γκαρσονιέρες με θέρμανση, προτιμούν τα δυάρια ή και τα τριάρια διαμερίσματα με συγκατοίκηση, ώστε να μοιράζονται τα έξοδα. Λόγω των οικονομικών δυσκολιών 40 γκαρσονιέρες στα "Σεισμόπληκτα" είναι ανοίκιαστες.

»Οι φοιτητές ακόμα προτιμούν και περιοχές εκτός του κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων για φτηνότερα ενοίκια, όπως οι περιοχές Ανατολή και Πεδινή κοντά στην Πανεπιστημιούπολη.

»Από την άλλη πλευρά, το πανεπιστήμιο και οι φοιτητικές κατοικίες μπορούν να καλύψουν το 5% των 20.000 φοιτητών».


ΠΑΤΡΑ

Μικρά διαμερίσματα για συγκατοίκηση και γκαρσονιέρες αναζητούν πλέον οι γονείς των νέων φοιτητών στην Πάτρα.

Τα σημάδια της οικονομικής κρίσης είναι σαφή, σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία της πρωτεύουσας της Αχαΐας, όπου απευθύνθηκαν αρκετοί γονείς μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων για ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Οι περισσσότεροι ζητούν γκαρσονιέρα ή δυάρι, σε καλή κατάσταση, όσο γίνεται πιο κοντά στο Ρίο που βρίσκεται το Πανεπιστήμιο και στην περιοχή Κουκούλι (Πάτρας), κοντά στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, που βρίσκονται τα ΤΕΙ.

Προσέχουν τα διαμερίσματα να βρίσκονται κοντά στις στάσεις αστικών λεωφορείων. Ωστόσο το ενδιαφέρον τώρα είναι υποτονικό, καθώς οι γονείς αναμένουν τις ανακοινώσεις των βάσεων και την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων. Ελάχιστοι «ρίσκαραν» να μισθώσουν από τώρα διαμερίσματα, πληρώνοντας εγγύηση και ενοίκιο και αναλαμβάνοντας τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΠ.

Οι καινούργιες γκαρσονιέρες νοικιάζονται προς 300 ευρώ/μήνα, οι παλιότερες και τα δυάρια ξεκινούν από 250 ευρώ και φτάνουν έως 300-400 ευρώ.

«Υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια για όλα τα βαλάντια, αλλά και φέτος, όπως και τα τελευταία 6-7 χρόνια, οι φοιτητές ψάχνουν γκαρσονιέρα για να μένουν μόνοι τους και μάλιστα στο κέντρο, κοντά στο πανεπιστήμιο και σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση» επισήμαναν στην «Ε» ιδιοκτήτες ακινήτων.


ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στη «φοιτητούπολη» του Αιγαίου το κόστος μιας γκαρσονιέρας είναι 350 ευρώ. Οι φοιτητές των έξι προπτυχιακών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου δεν αντιμετωπίζουν πια το πολύ σοβαρό πρόβλημα εξεύρεσης στέγης των πρώτων χρόνων της λειτουργίας του Πανεπιστημίου.

Σύγχρονες υποδομές έχουν φτιαχτεί από τους Μυτιληνιούς και προσφέρονται στους φοιτητές, χωρίς να αποκλείσει κανείς και τις περιπτώσεις παλιών σπιτιών που στον πανικό των πρώτων ημερών κάποιοι νοικιάζουν. «Υποδομές για όλα τα βαλάντια έχει στη Μυτιλήνη κι ας ψάξουν όσοι ενδιαφέρονται.

»Μπορούν να βρουν εύκολα ένα καλό φοιτητικό διαμέρισμα σε καινούργια πολυκατοικία ή και σε ένα όμορφο ανακαινισμένο παλιό σπίτι της Μυτιλήνης στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ενοίκιο από 300 ώς 400 ευρώ» λέει ο μεσίτης Πέτρος Πιτσιλαδής.

Σημειώνεται ότι κάποιες επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων έξω από την πόλη προσφέρουν δωμάτια εν είδει «φοιτητικής εστίας» σε μικρό αριθμό φοιτητών, ενώ η ανέγερση εστίας έχει δρομολογηθεί, πλην όμως δεν έχει καν ξεκινήσει.

 
Πηγή:  http://www.enet.gr/