Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης από τα Lidl για τα μολυσμένα με E-coli προϊόντα του;

Άλλα λέει σε ανακοίνωσή του το (καθησυχαστικό) σούπερμάρκετ
και άλλα ο ΕΦΕΤ στην δικιά του
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΕΣ ΚΑΙ
ΒΓΑΛΤΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


O ΕΦΕΤ είναι αυτός που έχει διατάξει την άμεση ανάκληση των μολυσμένων με τον ιό E.Coli ειδών του LIDL και όχι η γερμανική εταιρία αυτοβούλως, όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις και την απλή παράθεσή τους που κάνει το XanthiPress.gr

Παρότι η γερμανική αλυσίδα σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι απέσυρε με δική της πρωτοβουλία τις παρτίδες, κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς ήδη ο ΕΦΕΤ, με ανακοίνωσή του από την Παρασκευή έχει κάνει γνωστό ότι απαίτησε την άμεση ανάκληση των εν λόγω προϊόντων, μόλις εντοπίστηκε το βακτήριο σε έλεγχο των υπηρεσιών του. Μάλιστα η LIDL επιχειρεί να παραπλανήσει το κοινό κάνοντας λόγο γα «υποψία ύπαρξης» του ιού, ενώ ο ΕΦΕΤ αναφέρει ρητά ότι ο ιός έχει ανιχνευθεί.


Η φήμη του LIDL πάνω από την υγεία των καταναλωτών;

Παράλληλα, ο Ενιαίας Φορέας Ελέγχου Τροφίμου καλεί τους πελάτες του Lidl να μην καταναλώσουν τα τρόφιμα, εφόσον τα έχουν αγοράσει, κάτι που αποφεύγει να κάνει η γερμανική εταιρία, αν και θα όφειλε προκειμένου να προστατέψει την υγεία των καταναλωτών. Ούτε τη φωτογραφία των δύο ειδών έδωσε στη δημοσιότητα, κάτι που έπραξε ο ΕΦΕΤ. Το γεγονός ότι η γνωστή αλυσίδα επιλέγει να προστατέψει τη φήμη της περισσότερο από την υγεία των καταναλωτών – πελατών της, δεν περνά απαρατήρητο. Αξίζει να σημειωθεί ότι o EΦΕΤ και όχι η LIDL είναι αυτός που έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των δύο μολυσμένων προϊόντων που βρέθηκαν σε υποκαταστήματα του LIDL στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.


Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπίστωσε τη διακίνηση α) κατεψυγμένου προϊόντος κιμά από βοδινό κρέας, β) κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια από βοδινό κρέας, προέλευσης Γερμανίας, στα οποία ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli O157.

A. Πρόκειται για κατεψυγμένο προϊόν κιμά από βοδινό κρέας (κάτωθι φωτογραφία), σε κλειστή συσκευασία των 500 g (2 Χ 250 g), με την εμπορική επωνυμία «Marvest», που διακινήθηκε από τη γερμανική επιχείρηση «Griechenland Rind, Vion Hilden GmbH» (Westring 21, D-40721, Hilden) στην ελληνική εταιρεία «LIDL Hellas & ΣΙΑ Ο.Ε.». Το εν λόγω προϊόν έχει αριθμό παρτίδας L91185010 και ημερομηνία λήξης 6-11-2011.

Β. Πρόκειται για κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια από βοδινό κρέας (κάτωθι φωτογραφία), σε κλειστή συσκευασία των 1000 g, με την εμπορική επωνυμία «Marvest», που διακινήθηκε από τη γερμανική επιχείρηση «Vion Convenience GmbH» (Postfach 1269 21, D-31502, Wunstorf) στην ελληνική εταιρεία «LIDL Hellas & ΣΙΑ Ο.Ε.». Το εν λόγω προϊόν έχει αριθμό παρτίδας L1 102 BT και ημερομηνία λήξης 8-11-2011.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των παραπάνω προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.


Η ανακοίνωση της LIDL Hellas

Για δύο κατεψυγμένα προϊόντα βοδινού κιμά με την εμπορική επωνυμία "Marvest" του γερμανού προμηθευτή Vion υπάρχει η υποψία παρουσίας του βακτηρίου Escherichia coli. Η Lidl Hellas για προληπτικούς λόγους έχει ήδη αποσύρει άμεσα τα παραπάνω προϊόντα από τους χώρους πώλησης. Οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα έχουν την υποψία παρουσίας του βακτηρίου Escherichia coli για τα προϊόντα με κιμά από βοδινό κρέας του προμηθευτή Vion. Η εταιρία παραγωγής είναι μία διεθνής εμπορική επιχείρηση διανομής προϊόντων κρέατος. Αναφορικά με την Lidl Hellas η παραπάνω ενημέρωση ενδεχομένως να αφορά στους παρακάτω κωδικούς:

"Κατεψυγμένος κιμάς από βοδινό κρέας σε κλειστή συσκευασία των 500 γρ. με την εμπορική επωνυμία "Marvest". Το εν λόγω προϊόν έχει ημερομηνία λήξεως 06.11.2011 (παρτίδα L 91185010) και οβάλ σφραγίδα έγκρισης της εγκατάστασης DE NW EV-304EG."

"Κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια από βοδινό κρέας με την εμπορική επωνυμία "Marvest" σε κλειστή συσκευασία των 1000 γρ. Το εν λόγω προϊόν έχει ημερομηνίαλ ήξεωςς 08.11.2011 (παρτίδα L 1102BT) και οβάλ σφραγίδα έγκρισης της εγκατάστασης DE EV-37 EG."

Η Lidl Hellas κατόπιν ενημέρωσης των αρχών και για λόγους προληπτικής προστασίας των καταναλωτών αντέδρασε άμεσα αποσύροντας τα παραπάνω προϊόντα από τους χώρους πώλησης.» αναφέρει η γερμανική εταιρία.


Κανείς , βέβαια, δεν έχει ξεχάσει ότι οι γερμανικές αρχές ήταν λαλίστατες εναντίον ισπανικών εταιριών αποδίδοντάς τους –ψευδώς όπως αποδείχτηκε- την ευθύνη για τη μόλυνση της τροφικής αλυσίδας από το βακτήριο προξενώντας τεράστια οικονομική ζημιά χωρίς λόγο, αλλά δεν κάνουν το ίδιο τώρα που ευθύνονται για την «εξαγωγή» του μολυσματικού βακτηρίου στην υπόλοιπη Ευρώπη και την Ελλάδα.



Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/