Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Στην φυλακή ο πρόεδρος μεγάλης και δημοφιλούς ομάδας στην Θράκη

Εμπλέκεται στο σκάνδαλο
στημένων που οδήγησε
σήμερα στην σύλληψη
άλλων 39 ατόμων

            ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ
                ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ
                  ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Και στην γείτονα Τουρκία μεταδόθηκε για τα καλά ο ...ιός των στημένων αγώνων. Το οικοδόμημα του τουρκικού ποδοσφαίρου, πιο φανταχτερό και χλιδάτο από το ελληνικό καθώς σε ετήσια βάση γίνεται τζίρος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, καταρρέει μετά τις σημερινές συλλήψεις ηχηρών ονομάτων. Από τις 7 το πρωί έχουν ξεκινήσει έφοδοι της τουρκικής Αστυνομίας σε σπίτια και σε γήπεδα και ήδη έχουν συλληφθεί 40 άνθρωποι, ένας εκ των οποίων είναι και ο πρόεδρος της πρωταθλήτριας Φενερμπαχτσέ Αζίζ Γιλντιρίμ - ομάδας ιδιαίτερα δημοφιλούς στη μειονότητα της Θράκης (έχει και σύνδεσμο οπαδών στην Κομοτηνή). Κατηγορούνται για συμμετοχή σε στημένα παιχνίδια της περιόδου που ολοκληρώθηκε.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η έρευνα είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό και από την Κυριακή το πρωί ξεκίνησαν οι συλλήψεις. Ο Αζίζ Γιλντιρίμ συνελήφθη στο σπίτι του, ενώ έγιναν έφοδοι τόσο στα γραφεία της Φενερμπαχτσέ, που βρίσκονται στο γήπεδο «Σουκρού Σαράτσογλου», όσο και σε 12 ακόμα πόλεις της Τουρκίας. Εκτός του Γιλντιρίμ συνελήφθη και ο αντιπρόεδρος της Φενέρ Σεκίπ Μοστουρόγλου, αλλά και ο διευθυντής Ελχάν Εκσιόγλου.

Επίσης, μεταξύ άλλων συνελήφθησαν:

*Ο 26χρονος επιθετικός μέσος Σεζέρ Οζτούρκ. Γερμανοαναθρεμένος, μέχρι τα 21 του σε Λεβερκούζεν και Νυρεμβέργη, φέτος το καλοκαίρι τον απέκτησε με 2,75 εκατομμύρια ευρώ η Φενερμπαχτσέ από την Εσκισεχιρσπόρ.

*Ο 24χρονος Νιγηριανός σέντερ φορ Εμανουέλ Εμενίκε. Στις 25 Μαΐου ανακοινώθηκε η μετεγγραφή του από την Καραμπουκσπόρ στη Φενερμπαχτσέ με 9 εκατομμύρια ευρώ.

*Ο 35χρονος Ουμίτ Καράν, με 8χρονη θητεία στη Γαλατασαράι (2001-2008), κρέμασε φέτος τα παπούτσια του στην Εσκισεχιρσπόρ και ανέλαβε τεχνικός διευθυντής. Δέκα φορές διεθνής.

*Ο 30χρονος επιθετικός της Εσκισεχιρσπόρ, Μεχμέτ Γιλντίζ.

*Ο 20χρονος αμυντικός Μαχμούτ Μποζ της Γκεντσλερμπιρλιγκί

*Ο 25χρονος μεσοεπιθετικός Σερκάν Καλίκ της Γκεντσλερμπιρλιγκί, με 3χρονη θητεία και στη Γαλατασαράι

*Ο 40χρονος προπονητής Μπουλέντ Ουγκιούν της Εσκισεχιρσπόρ. Τη δεκαετία του '90 έπαιξε 3 σεζόν στη Φενερμπαχτσέ.

*Ο πρόεδρος της Σιβασπόρ, Μαϊνούν Οντιακμάζ.

*Ο αντιπρόεδρος της Τραμπζονσπόρ, Νεβζάτ Σακάρ.

*Ο 31χρονος τερματοφύλακας Σερντάρ Κουλμπίλγκε που φέτος το καλοκαίρι μετακόμισε από την Γκεντσλερμπιριλιγκί στην Ανακραγκιουτσού

Πολλά είναι τα ύποπτα παιχνίδια, αλλά γίνεται ιδιαίτερος λόγος για το Εσκισεχιρσπόρ – Φενερμπαχτσέ 1-3, στις 9 Απριλίου, όπου οι φιλοξενούμενοι νίκησαν με ανατροπή και το Σιβασπόρ - Φενερμπαχτσέ 3-4 την τελευταία αγωνιστική (που η Φενέρ εξασφάλισε τον τίτλο). Επίσης, έρευνες γίνονται και για το Εσκισεχιρσπόρ - Τραμπζονσπόρ 0-0, στις 22 Απριλίου.

Ήδη, υπάρχουν οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά των κατηγορούμενων, με τον αντιπρόεδρο της Τραμπζονσπόρ (τερμάτισε 2η, πίσω από τη Φενέρ) να δηλώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον κρίνουν ένοχο.

H έρευνα είναι σε εξέλιξη και τις επόμενες ημέρες, ίσως και ώρες, θα ακολουθήσουν κι άλλες συλλήψεις. Μάλιστα, η Αστυνομία έχει κλείσει τους δρόμους γύρω από το "Σουκρού Σαράτσογλου", καθώς ο έλεγχος στα γραφεία της Φενέρ συνεχίζεται...

Ενδιαφέρον έχει η στάση τόσο της Ομοσπονδίας της Τουρκίας όσο και της UEFA, καθώς η Φενερμπαχτσέ είναι να παίξει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ως πρωταθλήτρια. Τα τουρκικά μέσα, μάλιστα, τονίζουν ότι σε περίπτωση που το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής Σιβασπόρ - Φενερμπαχτσέ 3-4 ήταν "στημένο" (όπως βέβαια και κάθε άλλο που μπορεί να αποκαλυφτεί στην πορεία), η Φενέρ θα χάσει το πρωτάθλημα και θα υποβιβαστεί στη 2η κατηγορία (όπως είχε γίνει και με τη Γιουβέντους στην Ιταλία).

Η ποινή για στημένα παιχνίδια προβλέπει υποβιβασμό της ομάδας και έναρξη των υποχρεώσεων της επόμενης περιόδου με -10 βαθμούς. Αν η Φενέρ αποδειχθεί ότι τελικά έχει συμμετοχή, θα χάσει και το πρωτάθλημα που κατέκτησε", ανέφερε μέλος της τουρκικής Ομοσπονδίας στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hurriyet.


Φενερμπαχτσέ: Η ομάδα δεν συμμετείχε σε άνομες πράξεις

Η Φενερμπαχτσέ εξέδωσε ανακοίνωση λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, λέγοντας ότι η δικαιοσύνη θα μιλήσει και θα αποδειχθεί ότι η Φενέρ δεν συμμετείχε σε άνομες πράξεις: «Από το πρωί διεξάγεται έρευνα από τον Γενικό Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης σε πολλές ομάδες. Ο πρόεδρος της ομάδας, Αζίζ Γιλντιρίμ, συνελήφθη μαζί με άλλους παράγοντες ομάδων στο πλαίσιο των ερευνών της εισαγγελίας. Η Φενέρμπαχτσε έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και πιστεύουμε πως σύντομα θα ολοκληρωθεί το έργο της και θα φανούν τα πραγματικά περιστατικά. Η ένδοξη και η λαμπρή ιστορία έχουν αποδείξει πως η ομάδα δεν συμμετείχε ποτέ σε άνομες πράξεις».


Ποιος είναι ο Αζίζ Γιλντιρίμ

Ο Αζίζ Γιλντιρίμ γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1952 και είναι πρόεδρος της Φενερμπαχτσέ (σε όλα τα αθλήματα) από το 1998. Θεωρείται από τους πιο πετυχημένους προέδρους του ιστορικού συλλόγου, από τους 52 που έχουν περάσει συνολικά από τη συγκεκριμένη θέση από το 1907, που ιδρύθηκε η τουρκική ομάδα. Μεταξύ άλλων, έχει πανηγυρίσει 5 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα στο ποδόσφαιρο, 4 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα στο μπάσκετ και ένα πρωτάθλημα στο βόλεϊ.

Πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, μεγαλοεργολάβος στη γειτονική χώρα, από το 1998 που ανέλαβε τη Φενέρ την εκτόξευσε οικονομικά, με αποτέλεσμα το 2005 να γίνει η πρώτη τουρκική ομάδα που συμπεριλήφθηκε στις λίστα με τις 20 πλουσιότερες του κόσμου, σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte Football Money League. Φυσικά, είναι μακράν η πλουσιότερη ομάδα στη χώρα. Επιπλέον, μπήκε και στο χρηματιστήριο ΙΜΚΒ.

Επί των ημερών του ανακατασκευάστηκε το γήπεδο της ομάδας «Σουκρού Σαράτσογλου», το οποίο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 55.000 κόσμο από 30.000, που ήταν η χωρητικότητά του. Τη σεζόν 2006-07, που η Φενέρ συμπλήρωσε 100 χρόνια ιστορίας, τα μέλη της ομάδας ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 100.000.

Από τις σημαντικότερες μετεγγραφές που έχει κάνει είναι ο Έλβιρ Μπάλιτς το 1998 από την Μπουρσασπόρ έναντι περίπου 11 εκατ. ευρώ, αλλά δύο χρόνια αργότερο τον πούλησε στον Ρεάλ Μαδρίτης αντί 26 εκατ. ευρώ. Επίσης, έδωσε 14 εκατ. ευρώ στη Μαγιόρκα για τον Ντάνιελ Γκουίθα (το 2008), 9 εκατ. ευρώ στην Κορίνθιανς για τον Αντρέ Σάντος (2009), 8 εκατ. ευρώ στη Μάντσεστερ Σίτι για τον Νικολά Ανελκά (2005), 13 εκατ. ευρώ σε Ρίβερ Πλέιτ και Πάρμα για τον Άριελ Ορτέγα (2002). Όλα αυτά τα χρόνια έχει ξοδέψει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ για μετεγγραφές μεγάλων ονομάτων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι μετά το τέλος της σεζόν 2001-02 είχε κατηγορηθεί εκ νέου για συμμετοχή σε «στημένους» αγώνες. Συγκεκριμένα, φέρεται να είχε δώσει 250.000 ευρώ στην Τραμπζονσπόρ και 200.000 ευρώ στην Σαμσουνσπόρ προκειμένου να χάσουν από τη Φενέρ. Πάντως, τα στοιχεία που υπήρχαν δεν ήταν ικανά για να τον καταδικάσουν και κρίθηκε αθώος.

 
.