Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Συμμετοχή του Δήμου Κομοτηνής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία επίσκεψη στο Βέλγιο, στα πλαίσια προγράμματος που αφορά στην προώθηση δραστηριοτήτων των τοπικών οικονομιών χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους αστικής ανάπτυξης σε μειονεκτικές περιοχές
      ΠΟΙΟΙ ΠΗΓΑΝ ΕΚΕΙ;


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επίσκεψη στη Λουβαίν-Λα-Νεβ του Βελγίου, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Κομοτηνής και αφορά στην προώθηση δραστηριοτήτων των τοπικών οικονομιών χρησιμοποιώντας καινοτόμες κοινωνικοοικονομικές μεθόδους αστικής ανάπτυξης σε μειονεκτικές περιοχές. Ο Δήμος Κομοτηνής εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο της αναπτυξιακής του Δήμου «Κ. Καραθεοδωρή» κ. Όλγα Τσετινέ, τη συντονίστρια του προγράμματος κ. Δέσποινα Πάσσου, τον σύμβουλο Δημάρχου κ. Δημήτρη Γκαρτσώνη, τον συντονιστή της Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης (Local Support Group) κ. Σπύρο Νάκο, καθώς και τον εκπρόσωπο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Χρυσόστομο Ιωαννίδη.

Η επίσκεψη διήρκησε δύο (2) μέρες, κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν τα σχέδια και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής παρέμβασης της πόλης Louvain-La-Neuve και να ανταλλάξουν απόψεις που αφορούσαν στη στρατηγική που ακολουθείται και στις προοπτικές που ανοίγονται μετά την τοπική ανάπλαση της συγκεκριμένης περιοχής ονόματι Place des Wallons.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Mercator, Merc 4, παρουσίας και του κυρίου Hans Schlappa, καθηγητή - ειδικού εμπειρογνώμονα του προγράμματος . Μετά το καλωσόρισμα από τις τοπικές αρχές, ακολούθησε μια μικρή ιστορική αναδρομή για την πόλη της Λουβαίν όπως επίσης και για την περιοχή παρέμβασης. Πραγματοποιήθηκε έπειτα συζήτηση με τους τοπικούς φορείς και έγιναν παρουσιάσεις που αφορούσαν όχι μόνο τις δράσεις και τα μελλοντικά σχέδια για την περιοχή αλλά και καλές πρακτικές και πετυχημένες παρεμβάσεις όπως θεματικά πάρκα κ.α. Η ομάδα του Δήμου Κομοτηνής περιηγήθηκε συνοδεία του κυρίου Hans Schlappa, και των συνεργατών του προγράμματος, στην περιοχή παρέμβασης, όπου συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τους κατοίκους της περιοχής παρέμβασης και αντιπρότειναν πιθανές λύσεις και παρεμβάσεις με βάση την ευρωπαϊκή τους εμπειρία.

Το πρόγραμμα SURE, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με τους Δήμους: Eger (Ουγγαρίας), Pori (Φινλανδίας) Dun Laoghaire (Ιρλανδίας) Alcobaca (Πορτογαλίας) Λάρνακας (Κύπρου) Ottignies Louvain la Neuve (Βελγίου), Gheorgheni (Ρουμανίας) και τους φορείς (ΜΚΟ): Studio Metropolitana (Ουγγαρίας) και Business Innovation Center –Albacete (Ισπανίας), αποτελεί ένα θεματικό δίκτυο πόλεων το οποίο έχει σα στόχο να υποστηρίξει τη δημιουργία στρατηγικών ανάπτυξης (μέσα από κοινωνικές και οικονομικές παρεμβάσεις) σε υποβαθμισμένες περιοχές που βρίσκονται κοντά στο κέντρο της πόλης και έχει διάρκεια έως το τέλος του 2012 , οπότε και ο Δήμος Κομοτηνής θα έχει αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δική του περιοχή παρέμβασης.
 
.