Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Και σκληρή δήλωση του κόμματος Ντόρας για τις πυρκαγιές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥ
ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ




Από το γραφείο Τύπου του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει ως αρχή την αποφυγή της δημαγωγίας για φαινόμενα εν μέρει αναπότρεπτα, όπως οι θερινές πυρκαγιές. Επισημαίνουμε όμως ότι στην περίπτωση του Έβρου, η επέκταση της πυρκαγιάς σε πάνω από 30.000 στρέμματα σε δάσος κυρίως βραδυφλεγές, όπως της φυλλοβόλου δρυός, γεννάει εύλογα ερωτηματικά περί της αποτελεσματικότητας του συστήματος, που άλλωστε πάσχει δομικά από το 1998, όπως το επεσήμαναν από κοινού όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και στο τελευταίο πόρισμα της Βουλής, του 2008.

Επισημαίνουμε επίσης ότι ενώ ο κίνδυνος επεκτεινόταν, τα μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς παρέμεναν τα ίδια. Τέλος, αυτό που δεν φανταζόμασταν είναι ότι για μια ακόμα φορά, όπως στην αρχαία Ολυμπία, η φωτιά θα αφηνόταν να περάσει ανενόχλητη μέσα από έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο: την φορά αυτή επρόκειτο για την Αρχαία Καληδώνα, κοντά στο Μεσολόγγι.

Η κυβέρνηση έχει αφήσει τα δάση της Ελλάδας στην τύχη τους. Οι αναδασώσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Όταν η γειτονική Τουρκία φυτεύει 700 εκατομμύρια δέντρα το χρόνο, εμείς περιοριζόμαστε σε λίγες δεκάδες χιλιάδες, έτσι, για να λέμε ότι κάτι γίνεται. Η υπόσχεση της κυβέρνησης για φυτεύσεις 100.000 στρεμμάτων στην τριπλοκαμένη Πεντέλη ήταν ένα ακόμα ψεύδος. Η διαχείριση και η αποκομιδή της τεράστιας υπέρμετρης βιομάζας δεν γίνεται.

Το Σύνταγμα της Ελλάδος, που επιτάσσει την αναδάσωση των καμένων, παραβιάζεται επιδεικτικά. Είναι καιρός η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ζητήσει ποινικές ευθύνες για τις περιοχές που, μετά την φωτιά, αφέθηκαν να ερημοποιηθούν κατά παράβαση του νόμου, αλλά κυρίως του ίδιου του ελληνικού Συντάγματος».

.