Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Τρίτη ξημέρωμα η μεγάλη ώρα του Μπανιώτη

Η στιγμή της αλήθειας έφτασε για τον κομοτηναίο πρωταθλητή του ύψους Κώστα Μπανιώτη, που διεκδικεί συμμετοχή στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος
          ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Η στιγμή της αλήθειας έφτασε για τον κομοτηναίο πρωταθλητή του ύψους Κώστα Μπανιώτη, που μαζί με τον Δημήτρη Χονδροκούκη αποτελούν κρυφές ελπίδες της Ελλάδος για συμμετοχή στον τελικό του αγωνίσματος, που αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους κορυφαίους αυτού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Νταεγκού. Το όριο που έθεσε η ομοσπονδία για πρόκριση στον τελικό είναι 2.31μ που σημαίνει ότι ο Μπανιώτης θα πρέπει να κάνει υπέρβαση για να το πετύχει και να πάρει την πρόκριση, καθώς το επίπεδο είναι τόσο υψηλό που οι ειδικοί εκτιμούν ότι δύσκολα θα κατέβει.
Γεγονός είναι ότι ο Μπανιώτης προέρχεται από μάλλον μία μέτρια σεζόν. Αν και ξεκίνησε καλά την χρονιά με το Πανευρωπαϊκό Κλειστού στο Παρίσι, όπου άγγιξε το μετάλλιο αλλά έμεινε στην τέταρτη θέση, καθώς και με τα 2,28μ που πέτυχε στο πρώτο Ντάιμοντ Λιγκ στο Κατάρ, στην συνέχεια δεν μπόρεσε να επαναλάβει τόσο υψηλές επιδόσεις. Έχει μόλις την τριακοστή μεταξύ των συμμετεχόντων στον προκριματικό, αλλά με την εμπειρία που διαθέτει πλέον σε μεγάλες διοργανώσεις, είναι ικανός να πετύχει πολλά.
Ο ίδιος μιλώντας στο «Thrakisport» έξω από το χωριό των αθλητών, δήλωσε σε καλή κατάσταση και παραδέχθηκε ότι στο αγώνισμά του είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, καθώς η αποτυχία από την επιτυχία κρέμονται πολλές φορές σε μια κλωστή. «Είναι το δεύτερο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην καριέρα μου και είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και θα λάβω μέρος σε αυτό. Κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτα, αγώνας είναι, θα μπω και ελπίζω να πάω καλά».

Ο ίδιος έχει εγκατασταθεί στο χωριό των αθλητών, όπου μένει σε διαμέρισμα με τα άλλα μέλη της ελληνικής αποστολής ενώ στο ίδιο δωμάτιο έχει τον δραμινό εμποδιστή Κώστα Δουβαλίδη. Όπως και όλη η ομάδα, αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα προσαρμογής, όχι μόνο λόγω της διαφοράς ώρας αλλά και της ταλαιπωρίας από το μεγάλο ταξίδι και τις πολλές αναμονές στα αεροδρόμια, ιδίως εκείνο της Κωνσταντινούπολης.
Οι ώρες κυλάνε ήρεμα εντός του χωριού των αθλητών, με διπλές καθημερινά προπονήσεις και χαλάρωση με κουβεντούλα στις καφετέριες, τα εστιατόρια και τους... ποδηλατόδρομους που υπάρχουν, αφού το χωριό είναι τόσο μεγάλο που χρειάζονται οι δύο τροχοί για να το διασχίσεις. Έξω για βόλτα δεν έχει βγει ακόμα, προκειμένου να δει την πόλη του Νταεγκού. Προτιμά να είναι αυτοσυγκεντρωμένος στον αγώνα του και μετά θα έχει τον χρόνο να το κάνει, αν και δεν είναι κάτι που τον ενθουσιάζει και το επιδιώκει.
Ο ίδιος ο αθλητής της Ολυμπιάδας Κομοτηνής δηλώνει ότι αισθάνεται σε πολύ καλή κατάσταση. Προπονήσεις στην Κορέα κάνει πρωί και απόγευμα στο προπονητήριο που βρίσκεται μέσα στο χωριό των αθλητών. Στο γήπεδο των αγώνων δεν είχε καταφέρει να πάει, αλλά τα σχόλια που έχει ακούσει από συναθλητές του είναι πως πρόκειται για αρκετά καλό αγωνιστικό χώρο, με ταρτάν που θα βοηθήσει σε υψηλού επιπέδου επιδόσεις. Πρωί ξυπνάει περίπου στις 7.30 και ήδη βρίσκεται στο κρεβάτι από τις 10.30 το βράδυ, παρακολουθώντας από την τηλεόραση τους μεγάλους τελικούς στα άλλα αγωνίσματα. Κάνει παρέα με όλα τα άλλα μέλη της ελληνικής αποστολής, που μένουν άλλωστε στο ίδιο διαμέρισμα, αλλά και με συναθλητές του, όχι μόνο από το ύψος αλλά και τα άλλα αγωνίσματα, που προέρχονται από τα μήκη και τα πέρατα της γης και με τους οποίους έχουν γίνει φίλοι μετά από τόσους αγώνες σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Όταν ο Μπανιώτης μίλησε στο «Thrakisport» έξω από το χωριό των αθλητών, δεν είχε γίνει ακόμα γνωστό ότι ο κύπριος άλτης Κυριάκος Ιωάννου, σταθερή αξία με μετάλλια στις δύο τελευταίες διοργανώσεις, σε να αγωνιστεί τελικά στο Νταεγκού. Ο χάλκινος πρωταθλητής στην Οζάκα και ασημένιος στο Βερολίνο ξεκίνησε για το ταξίδι, ωστόσο ο προπονητής του κάτι έπαθε στην αναμονή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ο Ιωάννου, που έτσι κι αλλιώς προέρχεται από τραυματισμό στην μέση και δεν ήθελε να την καταπονήσει ενόψει Λονδίνου, αποφάσισε να παραμείνει μαζί του και έτσι τελικά αντί να πετάξει για την Σεούλ και το Νταεγκού, επέστρεψε μαζί με τον προπονητή του στην Αθήνα.
Αυτό σημαίνει μια μεγάλη απώλεια για τον κυπριακό αθλητισμό, αλλά παράλληλα και έναν σημαντικό αντίπαλο λιγότερο για τον Κώστα Μπανιώτη, που μαζί με τον Δημήτρη Χονδροκούκη είναι το δίδυμο του ύψους που αναμένεται να καθηλώσει τους θρακιώτες και γενικότερα τους έλληνες φιλάθλους του κλασικού αθλητισμού τα ξημερώματα της Τρίτης. Ο Χονδροκούκης έχει φετινό 2,31μ που αποτελεί και την καλύτερη επίδοση φέτος στην Ελλάδα, αλλά δεν διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία. Μαζί με τον Μπανιώτη έχουν άριστες σχέσεις , συγκροτούν πλέον ένα ελληνικό δίδυμο που μέσα από τον ανταγωνισμό μόνο καλό μπορεί να προσφέρει και στους δύο, ενώ θεωρούν αμφότεροι θετικό το γεγονός ότι μέσα στον αγώνα θα είναι δύο οι Έλληνες, προκειμένου να βοηθά και να ενισχύει ο ένας τον άλλον. Ο προκριματικός αρχίζει στις τέσσερις τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος οι ευχές όλων των φιλάθλων της Θράκης συνοδεύουν τον Κομοτηναίο άλτη σε αυτόν τον αγώνα του...