Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Παρέμβαση συνδικαλιστών για τις απολύσεις στο Praktiker Ξάνθης

Καμία απάντηση δεν δίνει η διοίκηση της εταιρείας τόσο για τον τρόπο που έγιναν οι προσλήψεις όσο και αν οι απολύσεις ήταν δεδομένες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Χωρίς απάντηση από την εταιρία Praktiker παρέμεινε το ρεπορτάζ του XanthiPress.gr γύρω από το Τεχνικό Πολυκατάστημα της Ξάνθης.
Τα παράπονα εργαζομένων και απολυμένων τόσο για τον τρόπο που έγιναν οι προσλήψεις όσο και για το κατά πόσο οι απολύσεις στο κατάστημα ήταν δεδομένες εκ των προτέρων, δεν έλαβαν απάντηση καθώς η εταιρία επέλεξε να μην τοποθετηθεί δημοσίως. Εργαζόμενοι και πολίτες της Ξάνθης πάντως κατέθεσαν μέσω των σχολίων αρκετά στοιχεία για τον τρόπο που έγιναν προσλήψεις με παρεμβάσεις πολιτικών παραγόντων αλλά ξεκάθαρο είναι ότι υπάρχουν και αρκετές προσλήψεις ικανών στελεχών που έγιναν απευθείας από την εταιρία.
Παρέμβαση Προέδρου Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομενων
Στο θέμα, μετά το δημοσίευμα του XanthiPress.gr, παρενέβη ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στην Praktiker Hellas Γεράσιμος Τσεκούρας. Σύμφωνα με τον συνδικαλιστική από το πανελλαδικό Σωματείο, το κατάστημα Ξάνθης ξεκίνησε με 75 εργαζόμενους και πλέον εργάζονται 55 άτομα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία με 4ωρες και 6ωρες συμβάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνά του.
Ο ίδιος έχει επισκεφθεί πριν από λίγο καιρό το κατάστημα της Ξάνθης και ήρθε σε επαφή με εργαζόμενους Πάντως το κατάστημα της Ξάνθης είναι το μοναδικό, όπως αναφέρει, από τα 13 καταστήματα στην Ελλάδα που δεν έχει δώσει στοιχεία στο Σωματείο, αλλά ευελπιστούν ότι σύντομα θα τα έχουν μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η ιδιοκτήτρια εταιρία μέσω της Διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων, προσπάθησε να αποτρέψει την επαφή των συνδικαλιστών με τους εργαζόμενους του καταστήματος της Ξάνθης.
Τέλος, μετά το δημοσίευμα το Σωματείο προχώρησε σε ανακοίνωση προκειμένου να πληροφορηθούν οι εργαζόμενοι της Ξάνθης για την κατάσταση. (παρατίθεται παρακάτω)
Επιβεβαιώνεται η παρέμβαση πολιτικών στις προσλήψεις
Φυσικά οι συνδικαλιστές του Πανελλήνιου Σωματείου δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν για τις παρεμβάσεις πολιτικών σε σχέση με τις προσλήψεις αλλά αυτό, όπως φάνηκε και από την αντίδραση του κοινού, ήταν απολύτως ακριβές και γνωστό σε όλη την κοινωνία. Ακόμη και για πολιτικά πρόσωπα που δεν φαίνεται να έχουν χωρική συνάφεια με τη συγκεκριμένη επιχείρηση, υπάρχουν πληροφορίες και σενάρια που τους συνδέουν με εξπηρετήσεις προς την εταιρία που είχαν ως αποτέλεσμα να παρέμβουν για την πρόσληψη κάποιων εργαζομένων.
Κάποιοι πρώην εργαζόμενοι φέρονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι μετά τις απολύσεις τους, καθώς η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι προσλήφθηκαν παραπάνω εργαζόμενοι από τους απαιτούμενους προκειμένου να ικανοποιηθούν όλοι οι πολιτικοί παράγοντες και άμεσα ξεκίνησαν οι απολύσεις.
Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομενων Praktiker Hellas
Συνάδελφοι –σες
Η Διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στην Praktiker Hellas χαιρετίζει τους συναδέλφους –σες του νέου καταστήματος Praktiker Ξάνθης. Κάτω από τις πιο δύσκολες πολιτικές και εργασιακές συνθήκες καλούμαστε να βιώσουμε όλοι μαζί τις αυθαίρετες ενέργειες των πολυεθνικών εταιρειών και της εργοδοσίας, που ο μόνος στόχος τους είναι το κέρδος.
Αδιαφορώντας για τον καθένα μας, αν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μέσα σε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα που μας έριξαν. Όπως μείωση αποδοχών, αυθαίρετη και μονομερή βλαπτική μεταβολή του ωραρίου δηλαδή κατάργηση του 8ωρου και αντικατάσταση με 4ωρη και 6ωρη απασχόληση, σωρεία παράνομων απολύσεων (πάνω από 80 απολύσεις από την αρχή του χρόνου σε όλα τα καταστήματα), ελαστικές μορφές απασχόλησης, τρομοκρατία και πολλά άλλα που βιώνουμε όλοι στους χώρους δουλειάς το τελευταίο διάστημα στο όνομα της υποτιθέμενης κρίσης.
Για όλους αυτούς τους σοβαρούς λόγους η συμμετοχή στο Σωματείο μας και η ανάγκη αλληλεγγύης και συσπείρωσης κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία για το μέλλον το δικό μας και των οικογενειών μας.
Τώρα δύο λόγια για να γνωρίσετε καλύτερα το Σωματείο μας:
Έτος ίδρυσής του είναι το 1995, είναι 7μελές (κεντρικό) με τριμερές εκλεγμένες επιτροπές ανά κατάστημα. Ο σκοπός του είναι να διαφυλάξει και να περιφρουρήσει τα κεκτημένα των εργαζομένων αλλά και η διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και μεγαλύτερων οικονομικών παροχών προς όφελος όλων των εργαζομένων. Όπως η υπογραφή εσωτερικού κανονισμού και η σύσταση και εφαρμογή επιχειρησιακής σύμβασης που περιέχει αύξηση 2% πάνω από το βασικό σε όλους τους εργαζόμενους, επιδόματα 18% και 13% ΑΕΙ και ΤΕΙ ανεξαρτήτου ειδικότητας, δωροεπιταγή 100 ευρώ, σύσταση ΕΥΑΕ σε όλα τα καταστήματα (υγιεινή και ασφάλεια), συμμετοχή στη διαχείριση αιμοδοσίας (1 μέρα άδεια στους αιμοδότες), έκπτωση 15% για αγορές από το κατάστημα εκτός της ομάδας 40, σε όλες τις ταμίες 15 ευρώ για τη διαχείριση ημερησίων ταμειακών λαθών (και άλλα πολλά που θα αναρτηθούν στον πίνακα ανακοινώσεων στο χώρο της τραπεζαρίας). Να σημειωθεί ότι η εταιρεία δεν έχει καμία σχέση με τις παραπάνω παροχές του Σωματείου μας αντιθέτως πρόσφατα μας ζήτησε να τα καταργήσουμε. Πράγμα βέβαια που δε δεχτήκαμε και δεν έγινε.
Επίσης, καταγγέλλουμε τη Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού που εμπόδισε έντεχνα τη Διοίκηση του Σωματείου να μην έρθει πιο νωρίς σε επαφή με τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο κατάστημα για ευνόητους λόγους. (Δυστυχώς η απόσταση συνάδελφοι είναι μεγάλη και τα οικονομικά του Σωματείου μας δεν επιτρέπουν τόσο μεγάλων εξόδων μετακίνηση.) Παρόλα τα εμπόδια που μας έβαλε η εταιρεία βρήκαμε τρόπο να είμαστε κοντά σας για να μπορέσουμε να λύσουμε από κοινού οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε στο χώρο της δουλειάς. Καθώς μια φορά το μήνα πραγματοποιείται συνάντηση μεταξύ Εταιρείας και Σωματείου για την επίλυση εσωτερικών προβλημάτων με την εταιρεία. Τα σχοιχεία επικοινωνίας είναι:Τσεκούρας Γεράσιμος, Πρόεδρος 6944 519650 , Email somateioeph@vivodinet.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ,