Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Οι διαφορετικοί δρόμοι που τράβηξαν τα αδέρφια της εβρίτικης οικογένειας Γκαργκάνα

Ο ένας τραπεζίτης, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και υπέρ της ελεύθερης οικονομίας, ο άλλος φανατικός πολέμιός της, τροτσκιστής και οπαδός του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης

     ΜΑΘΕΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ


Πάντα εδώ στη Θράκη είχαμε ένα επιπρόσθετο ενδιαφέρον να παρακολουθούμε τις δηλώσεις του τραπεζίτη Νικόλαου Γκαργκάνα λόγω της καταγωγής του από το Σουφλί. Σε κάποια από τις συνεντεύξεις του στη REALNEWS, , είχε μιλήσει πρόδρομα για την ανάγκη «ενός δεύτερου μνημονίου» ενώ αμέσως μετά την ένταξη της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ, οι αναφορές και οι επισημάνσεις για τα «δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας» που θα έπρεπε να τα διαχειριστούμε και ουσιαστικά προϊδέαζαν όσους διάβαζαν πίσω από τις γραμμές για ένα ιδιαιτέρως ασφυκτικό και επαχθές οικονομικό περιβάλλον για την πατρίδα μας. Η συνέντευξη αυτή συμπτωματικά δημοσιεύτηκε στη REALNEWS, που είναι δημιούργημα του Εβρίτη με καταγωγή από τη Νέα Ορεστιάδα, Νίκου Χατζηνικολάου, με την οικογένεια του οποίου συνδέεται με ποικίλους και ουσιαστικούς συγγενικούς και προσωπικούς δεσμούς.


Η οικογένεια όμως Γκαργκάνα παρουσιάζει ξεχωριστό πολιτικό ενδιαφέρον για τις πολιτικές επιλογές των μελών αυτής της παραδοσιακής Θρακιώτικης οικογένειας με την πολυσχιδή κοινωνική, οικονομική και πολιτική δράση. Ο πατέρας Χρήστος Γκαργκάνας ήταν ένας ισχυρός τοπικός οικονομικός παράγοντας και την ενασχόληση της οικογένειας με την αλευροβιομηχανία συνεχίζει η Χρυσούλα Γκαργκάνα (ΜΥΛΟΙ ΘΡΑΚΗΣ στην Αλεξανδρούπολη) ενώ ο ίδιος είχε διατελέσει και βουλευτής Έβρου με την ΕΡΕ. Ο Νικόλαος Γκαργκάνας διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχέδιο ένταξης της Ελλάδας στην Οικονομική Νομισματική Ένωση (Ο.Ν.Ε.) από τη θέση του υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, με διοικητή τον Λουκά Παπαδήμο, υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον Γιάννο Παπαντωνίου και πρωθυπουργό τον εκσυγχρονιστή Κώστα Σημίτη. Ο Πάνος Γκαργκάνας με την ακαδημαϊκή διαδρομή (λέκτορας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο –ΕΜΠ) είναι ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (Σ.Ε.Κ.) και της 4ης Σοσιαλιστικής Διεθνούς (τροτσκιστές).

Πριν έξι χρόνια η κυριακάτικη εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» (24 Ιουλίου 2005) είχε ένα εμπεριστατωμένο δημοσίευμα, που το υπέγραφε ο συνάδελφος Δημήτρης Παφίλας, παρουσίαζε και φώτιζε τις προσωπικές επιλογές των δυο αδελφών που σηματοδοτούν δυο διαφορετικούς δρόμους –τρόπους που κινούνται σε ακριβώς αντίθετες κατευθύνσεις.

Όταν ο Νικόλαος Γκαργκάνας από το ρετιρέ του κεντρικού καταστήματος της Τραπέζης της Ελλάδας, παραμένοντας στην οικογενειακή παράδοση, διαμόρφωνε την πολιτική του κεντρικού τραπεζιτικού ιδρύματος, ο Πάνος Γκαργκάνας διαδήλωνε στο οδόστρωμα της Πανεπιστημίου, ερχόμενος σε σύγκρουση με τις επιλογές του αδελφού του και της παγκοσμιοποίησης που προωθεί «το διεθνές κεφάλαιο σε βάρος του κόσμου της εργασίας».

Και το περιοδικό «ΒΟΡΕΑΣ» (τεύχος 4, Σεπτέμβριος 2005) είχε ανάλογο ρεπορτάζ, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονταν:

«Αυτό όμως που θα πρέπει να είναι μια κοινή παράμετρος όλων των προσεγγίσεων, έχει να κάνει με τη συμμετοχή (σ.σ. του Νικόλαου Γκαργκάνα) σε καθοριστικές αποφάσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ένταξη της χώρας μας στην Οικονομική Νομισματική Ένωση (Ο.Ν.Ε.).

»Ο Πάνος Γκαργκάνας είναι γνωστός για τη δράση του στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ως ηγετικό μέλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (Σ.Ε.Κ.) και διευθυντής της εφημερίδας «Εργατική Αλληλεγγύη» και διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη συσπείρωση πολιτικών κινήσεων και πρωτοβουλιών που συγκρότησαν ένα πολύχρωμο μέτωπο διαμαρτυρίας κατά της παγκοσμιοποίησης το καλοκαίρι του 2001 στη Γένοβα της Ιταλίας όπου η ελληνική συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή.

»Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι δυο αδελφοί παρουσιάζονται πέραν των διαφορετικών επιλογών τους να είναι συναισθηματικά απομακρυσμένοι και να μην έχουν τις συνηθισμένες για αδέλφια επικοινωνίες και επαφές. Δεν ξέρουμε κατά πόσο οι πολιτικοί δεσμοί θα αντέξουν σε βάθος χρόνου και θα υπερισχύσουν έναντι των οικογενειακών και συναισθηματικών δεσμών.

»Αν και φαινομενικά είναι διαφορετικοί οι δρόμοι τους παραμένουν πιστοί στην οικογενειακή πολιτική παράδοση ο καθένας με τις επιλογές και τον δικό του τρόπο.

»Είναι επίσης βέβαιο ότι τους συνδέει και τους δυο ο μητρικός συναισθηματικός δεσμός που αντιπροσωπεύεται από τη θαλερή 96χρονη μητέρα τους, την κυρά-Ευγενία Γκαργκάνα που ζει κοντά τους στην Αθήνα. Η πολιτική μπορεί και είναι θέμα επιλογής, η οικογένεια και ο τόπος ωστόσο πράγματα και έννοιες που σε σφραγίζουν για πάντα όσο κι αν νομίζεις ότι μπορείς να αποκοπείς και να αποστασιοποιηθείς από αυτά».

 
Πηγή:   http://www.paratiritis-news.gr/