Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Σεμινάρια σχετικά με την ποιοτική διαχείριση τουριστικών και πολιτιστικών πόρων

Δραστηριότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο υλοποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων SHIFT και CHORD

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από την υλοποίηση των προγραμμάτων Διακρατικής Συνεργασίας Μεσογειακού Χώρου, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, πραγματοποίησε τη προηγούμενη εβδομάδα τέσσερα σεμινάρια εργασίας σχετικά με την ολοκληρωμένη ποιοτική διαχείριση τουριστικών και πολιτιστικών πόρων.

Σε ότι αφορά στο έργο “Sustainable Tourism In Fragile Territories” (Βιώσιμος Τουρισμός σε ευαίσθητες περιοχές) με ακρωνύμιο SHIFT, στις 26 και 28 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν, στη Σαμοθράκη και στη Θάσο αντίστοιχα, σεμινάρια με θέμα την ολοκληρωμένη ποιοτική διαχείριση τουριστικών πόρων. Βασικός στόχος των δράσεων αυτών είναι η ανάπτυξη στρατηγικών για την ενθάρρυνση του βιώσιμου τουρισμού, μέσω ενός Ολοκληρωμένου Ποιοτικού Συστήματος Διαχείρισης που θα συντελέσουν στην χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου και στη ανταγωνιστική διαφοροποίηση της προσφοράς υπηρεσιών και προϊόντων. Παρόντες στη Θάσο και στη Σαμοθράκη αντίστοιχα ήταν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού-Πολιτισμού ΑΜ-Θ κ. Κωνσταντίνος Παπακοσμάς, και η κα. Ζουμπουλιά Κουκουβέλα, Περιφερειακή Σύμβουλος ΠΑΜ-Θ, μέλος της Επιτροπής Τουρισμού.

Οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν ήταν: «Γενικές Αρχές Ποιότητας και Ερμηνευτικό Marketing στο τομέα του τουρισμού για τις νήσους Θάσο και Σαμοθράκη» από την Αναπτυξιακή Ροδόπης Α.Ε., «Φυσικοί Ιαματικοί Πόροι Σαμοθράκης – Θερμαλιστικό Τουριστικό Σύστημα Σαμοθράκης» από τον Αγγελίδη Ζήση, Δρ. Υδρογεωλόγος Α.Π.Θ. και «Παράγοντες και Πρακτικές Στρατηγικού Σχεδιασμού Ποιοτικής Διαχείρισης, σε Τουριστικούς Προορισμούς» από τον κ. Πετρέα Χρήστο, εμπειρογνώμονα Περιφερειακής και Τουριστικής Ανάπτυξης.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων πραγματοποιήθηκε «ανοικτή» συζήτηση μεταξύ των εισηγητών και του ακροατηρίου με δημοφιλέστερα θέματα τα επίκαιρα προβλήματα του τουρισμού εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και η αξιοποίηση των δράσεων του έργου για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού στα δύο νησιά της Περιφέρειάς μας.

Με ιδιαίτερη επιτυχία, επίσης, πραγματοποιήθηκαν στις 29 Ιουλίου, στην Καβάλα, δύο σεμινάρια με θέμα την «Ολοκληρωμένη ποιοτική διαχείριση πολιτιστικών πόρων, ανταλλαγή καλών πρακτικών και ανάπτυξη συνεργειών» και την «Ανάπτυξη της διοικητικής ικανότητας των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων» σχετικά με την αξιοποίηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “Cultural Heritage: Exploiting Opportunities For Rural Development” (Αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς για την ανάπτυξη της υπαίθρου) – με ακρωνύμιο CHORD. Ειδικότερα, οι εν λόγω δράσεις του έργου στοχεύουν στην άρση των περιορισμών που υπάρχουν στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην εμπλοκή των τοπικών φορέων σε ένα μεταβιβάσιμο μοντέλο ποιότητας των πολιτιστικών υπηρεσιών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του κ. Κωνσταντίνου Παπακοσμά, ενώ ο συντονισμός των σεμιναρίων πραγματοποιήθηκε από τον κ. Σοφοκλή Λαρίση, στελέχους της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Α.Μ.Θ. και διαχειριστή του έργου CHORD, ο οποίος αρχικά έδωσε και την ταυτότητα του έργου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του πρωινού σεμιναρίου, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες εισηγήσεις: «Γενικές Αρχές Ποιότητας & Ερμηνευτικό Marketing επιχειρηματικών πολιτιστικών κόμβων στην Περιφέρεια ΑΜΘ» από την Αναπτυξιακή Ροδόπης Α.Ε. και «Διαχείριση Πολιτιστικών Πόρων: Έννοιες, στάδια Σχεδιασμού, Καλές Πρακτικές από την Ελληνική και Διεθνή εμπειρία» από την κα. Τσακηρίδη Όλγα, Ερευνήτρια Πολιτιστικής Διαχείρισης - Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Στο απογευματινό σεμινάριο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου τόσο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης όσο και στην Χίο από την ΕΝΑ ΧΙΟΥ Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου Α.Α.Ε., στο πλαίσιο συμμετοχής τους ως εταίροι στο έργο CHORD και ακολούθησε εισήγηση από τον κ. Κλήμη Γιώργιο-Μιχαήλ, Επίκουρο Καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο τμήμα επικοινωνίας, μέσων και πολιτισμού με θέμα «Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα: Η περίπτωση των πολιτιστικών βιομηχανιών».

Στο έργα SHIFT και CHORD συμμετέχουν φορείς από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Περισσότερες πληροφορίες, διατίθενται στην ιστοσελίδες των έργων στις διευθύνσεις: www.shiftdmed.eu και www.chordmed.eu. Τα δύο έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης σε ποσοστό 75%.

.