Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Σήμερα η σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Την συγκαλεί ο υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης και καλούνται όλοι οι αρμόδιοι φορείς

Εντονη ανησυχία μετά το κρούσμα μηνιγγίτιδας εξαιτίας κουνουπιού σε 25χρονο στην Αθήνα
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Συνάντηση εργασίας διοργανώνει σήμερα ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχάλης Τιμοσίδης με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια και το ΚΕΕΛΠΝΟ στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρούπολης, με αντικείμενο την παρακολούθηση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου.

Η σύσκεψη έχει προγραμματιστεί σήμερα Πέμπτη 4 Αυγούστου και ώρα 11:00 πμ. Στη συνάντηση κλήθηκαν να συμμετάσχουν: ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, Αντιπεριφερειάρχες Περιφερειακών Ενοτήτων της ΑΜΑΘ και Δήμαρχοι.

Στο μεταξύ, τέσσερα νέα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα οποία αφορούν τις περιοχές Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Λάρισας και Μαραθώνα. Έτσι, ο συνολικός αριθμός, εργαστηριακά επιβεβαιωμένων, κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην χώρα μας ανέρχεται, πλέον, σε επτά.

Αυτό που ωστόσο προκάλεσε τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι το σοβαρότερο από αυτά αφορά έναν 25χρονο από τον Μαραθώνα, που εισήχθη στο νοσοκομείο με μηνυγγίτιδα. Η ύπαρξη κρουσμάτων σε ανθρώπους στην Αττική ήταν αναμενόμενη πάντως για τους επιστήμονες μετά από τα άλογα που προσλήφθηκαν στην Εκάλη, ενώ επισημαίνεται ότι η περιοχή του Μαραθώνα ήταν ούτως ή άλλως από εκείνες που χαρακτηρίζονταν ως επικίνδυνες λόγω των λιμναζόντων νερών.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., διαβεβαιώνει πάντως πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, παρακολουθεί την εξέλιξη των περιστατικών και θα προβαίνει σε τακτική ενημέρωση. Υπενθυμίζει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν είτε ασυμπτωματικοί είτε εμφανίζουν ήπια νόσο.

Οι επιπλοκές εμφανίζονται σε μικρό ποσοστό κάτω του 1%, κυρίως σε ηλικιωμένους ασθενείς. Αφορούν συνήθως το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα. Η πρόληψη της νόσου επικεντρώνεται στην προστασία από τα κουνούπια τόσο σε προσωπικό επίπεδο (πχ με χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σήτες κλπ), όσο και σε επίπεδο κοινότητας (πχ με συστηματικές κωνωποκτονίες και απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων).

.