Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ξεκίνησαν εκ νέου οι ανασκαφές στην αρχαία Στρύμη

Υπό την εποπτεία του Δημήτρη Σκιλάρντι με επικεφαλής την αρχαιολόγο Αθανασία Τσόκα και ομάδα εθελοντών
Βρέθηκε τμήμα αρχαίας οδού ενώ επίκειται η δημιουργία στεγάστρου για τη λειτουργία μικρού ανοικτού μουσείου

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Σε εξέλιξη βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα οι εργασίες ανασκαφής και ανάδειξης της αρχαίας πόλης της Στρύμης, που γίνονται υπό την αιγίδα της ΙΘ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του νέου διευθυντή της Δημήτρη Σκιλάρντι. Το κάλεσμα της Εφορίας προς εθελοντές για να βοηθήσουν στις απαιτούμενες εργασίες βρήκε άμεσα αντίκρισμα σε πολίτες, νέους ανθρώπους ως επί το πλείστον, που είτε κατοικούν στην Κομοτηνή είτε έχουν σπουδάσει σ΄ αυτήν, διατηρώντας δεσμούς με την περιοχή της Θράκης. Στις εργασίες εκτός από τους εθελοντές, συμμετέχουν και δυο μέλη από το προσωπικό της ΙΘ΄ Εφορίας, ενώ επικεφαλής της ομάδας είναι η αρχαιολόγος, κ. Αθανασία Τσόκα. Για τη φετινή περίοδο προβλέπεται να εργάζονται στο χώρο μέχρι το τέλος του Αυγούστου, οπότε θα προβούν σε ενημέρωση του κοινού για το πρόγραμμα δράσης και τα αποτελέσματα των εργασιών τους.


Στόχος η επισκεψιμότητα του χώρου με τη δημιουργία στεγάστρου

Στόχος των αρχαιολόγων είναι μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου θα μπορεί ο καθένας να τον επισκεφτεί και να αποκτήσει μια εικόνα για τη ζωή της πόλης κατά την περίοδο της ακμής της στην αρχαιότητα. Σύμφωνα με την κ. Τσόκα, μπορεί στον αρχαιολογικό χώρο της Στρύμης να εγκατασταθεί και ένα στέγαστρο, στο οποίο θα φυλάσσονται και θα εκτίθενται οι σαρκοφάγοι και ορισμένα εκμαγεία από το Μουσείο Κομοτηνής, όπως η επιτύμβια στήλη με την Κόρη που κρατάει το άνθος, που θεωρείται ως το αρχαιότερο εύρημα από το συγκεκριμένο χώρο, χρονολογούμενο στα τέλη του 6ου αιώνα. Η τελική εικόνα που θα προσλάβει η περιοχή θα συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητά της ώστε να καταστεί γνωστή ευρύτερα και να συνδυαστεί με το φυσικό της κάλλος.


Οι έρευνες εστιάζονται στην ανάδειξη του πολεοδομικού ιστού της αρχαίας πόλης

Η πρωτοβουλία της ΙΘ’ Αρχαιολογικής Υπηρεσίας εγκαινιάζει τον τρίτο κύκλο ανασκαφών. Οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν από το Γεώργιο Μπακαλάκη στα τέλη της δεκαετίας του ’50, το διάστημα 1957-1959, ενώ στη δεκαετία του 1990 οι αρχαιολόγοι Δόμνα Τερζοπούλου και Διαμαντής Τριαντάφυλλος, ανέσκαψαν τους ταφικούς τύμβους. Ο χώρος, που είναι περιφραγμένος σήμερα, καταλαμβάνει έκταση περίπου 200 στρεμμάτων εκ των 600 συνολικά στρεμμάτων που εκτιμάται ότι εκτεινόταν η πόλη της αρχαίας Στρύμης. Οι έρευνες εστιάζονται στην ανάδειξη του πολεοδομικού ιστού της πόλης, ώστε σε συνάρτηση με τις προγενέστερες ανασκαφές, να διαπιστωθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, το πολεοδομικό αποτύπωμα της πόλης. Στις προηγούμενες ανασκαφές η έρευνα έχει αποφέρει τμήματα δρόμων, σπιτιών, οχυρωμάτων και ενός αρχαίου υδραγωγείου, ενώ πλέον επιχειρείται να ενοποιηθούν τα κομμάτια ώστε να αναδειχθεί και να καταστεί επισκέψιμη η αρχαία Στρύμη. Τα πρώτα ευρήματα της ομάδας εθελοντών και αρχαιολόγων που εργάζεται το τελευταίο διάστημα στο χώρο, ξεκινούν από νομίσματα, λυχνάρια και είδη κεραμικής ενώ έχει εντοπιστεί και ένα τμήμα από αρχαίο δρόμο, το οποίο πλέον καθαρίζουν με ιδιαίτερη προσοχή. Μετά το πέρας των εργασιών, τα ευρήματα και τα δεδομένα, που θα συλλέξει η ομάδα, θα τοποθετηθούν επί χάρτου μαζί με παλαιότερα, ώστε να βγουν συμπεράσματα για τον πολεοδομικό ιστό της αρχαίας πόλης.


Η ιστορία της αρχαίας Στρύμης

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, η ιστορία της αρχαίας Στρύμης ξεκινάει τον 7ο π.χ. αιώνα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί από τις ανασκαφές, που μέχρι σήμερα έχουν φέρει στην επιφάνεια ευρήματα, που αποδεικνύουν την παρουσία της πόλης στα τέλη του 6ου π.χ. αιώνα, τον 5ο και τον 4ο. Εκτιμάται επίσης ότι πρόκειται για την ανατολικότερη αποικία των Θασίων στη Θράκη, σε μια περίοδο που οι Θάσιοι δημιούργησαν τη «Θασιακή Περαία», με μια σειρά από εντοιχισμένες εγκαταστάσεις, που εκτείνονταν από το Στρυμώνα μέχρι το Νέστο. Στα μέσα του 4ου π.χ. αιώνα η Στρύμη καταστρέφεται είτε από το Φίλιππο είτε από τον ίδιο και τους Μαρωνίτες, αφού δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί πλήρως ποιος την κατάστρεψε. Είναι γνωστό επίσης ότι επιβιώνει και μετά την καταστροφή της, μιας υπάρχει και μια φάση εγκατοίκισης του οικισμού στα τέλη του 4ου και του 3ο π.χ. αιώνα, ωστόσο δεν έχει την αίγλη και τη σημασία που είχε πριν από την καταστροφή της.

Η Στρύμη για τη Θάσο φαίνεται ότι είχε ιδιαίτερη σημασία, αφού βρισκόταν σε ένα στρατηγικό σημείο όπου υπήρχε πλούτος ευρισκόμενη δίπλα σε λιμνοθάλασσες, δυτικά του Δέλτα του Λίσσου, ο οποίος στην αρχαιότητα ήταν πλωτός, ενώ παράλληλα μέσω της Ροδόπης υπήρχαν τα περάσματα προς την ενδοχώρα.

Ο βασικός χαρακτήρας της πόλης θεωρείται ότι ήταν γεωργικός και μεταπρατικός, ενώ εικάζεται ότι σίγουρα ήταν μια πλούσια πόλη, όπως συνάγεται από τα ευρήματα, που έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στους ταφικούς της τύμβους.


Αθανασία Τσόκα, «Υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των υπηρεσιών και αυτό είναι πολύ καλό για τον τόπο»

Τέλος, η κ. Τσόκα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το δήμο Κομοτηνής, τον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη και την διευθύντρια των τεχνικών υπηρεσιών, κ.Ζωή Κοσμίδου, όπως και την λέσχη των Lions της Κομοτηνής για τη συνδρομή τους σε υλικοτεχνική υποδομή αλλά και για την εμψύχωση που παράσχουν στην ομάδα.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι σε ευρύτερο επίπεδο «υπάρχει μια σύμπνοια μεταξύ των υπηρεσιών και αυτό είναι πολύ καλό για τον τόπο».


Ευτυχία, εθελόντρια «Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αξιοποιήσω τον ελεύθερο χρόνο μου αυτήν την περίοδο»

Εθελόντρια στις ανασκαφές στην αρχαία Στρύμη, η Ευτυχία είναι από την Κομοτηνή και πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Όπως ομολογεί, πριν τη συμμετοχή της στην ομάδα εθελοντών είχε μονό ακουστά για τον αρχαιολογικό χώρο της Στρύμης, αλλά δεν ήξερε ότι υπάρχει αρχαία πόλη. Μαθαίνοντας ότι ζητούνται εθελοντές για τις εργασίες ανασκαφής, ανταποκρίθηκε με προθυμία στο κάλεσμα και όπως υπογράμμισε δεν το μετάνιωσε. «Μου φάνηκαν πολύ ενδιαφέροντα η διαδικασία και ο τρόπος ανασκαφής», θα τονίσει, προσθέτοντας ότι «είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αξιοποιήσω τον ελεύθερο χρόνο μου αυτήν την περίοδο».

 
Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/