Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Παρέμβαση Ρενταρή για τις δικαιοπραξίες στην παραμεθόριο

Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης υπέβαλε η βουλευτής Εβρου Ολγα Ρενταρή

ΤΙ ΤΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ
ΚΑΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΖΗΤΑ;


Ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Όλγα Ρενταρή-Τέντε στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, σχετικά με τις « δικαιοπραξίες σε παραμεθόριες περιοχές».

Ειδικότερα, η κ. Ρενταρή στην ερώτησή της σημείωσε ότι οι τροποποιούμενες διατάξεις του Ν. 1892/1990 που αναφέρονται σε δικαιοπραξίες ακινήτων ευρισκόμενα σε παραμεθόριες περιοχές έχει δημιουργήσει λανθασμένα ερμηνευτικά συμπεράσματα, ενώ δεν υπάρχει σχετική αναφορά στην αιτιολογική έκθεση του Νόμου.

Συγκεκριμένα, η ασάφεια του Νόμου έγκειται στο ότι διεξάγεται εύκολα το συμπέρασμα ότι ο Νόμος δεν απαγορεύει τις δικαιοπραξίες επί ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές στους Έλληνες και στους Ευρωπαίους, χωρίς, ωστόσο να υπάρχει αρμόδια Υπηρεσία ή και κάποιο αρμόδιο Υπουργείο που να διαβεβαιώνει την άρση απαγόρευσης και η έλλειψη της σχετικής άδειας συνεπάγεται ακυρότητα του συμβολαίου.

Με βάση τα παραπάνω η Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να μεσολαβήσει άμεσα και προβεί στις αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να επιλυθεί ένα ζήτημα που απασχολεί τον Νομό Έβρου αλλά και όλες τις παραμεθόριες περιοχές.

.