Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Νέος αρχηγός του στρατού της Τουρκίας ο στρατηγός Νετσντέτ Οζέλ

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ ενέκρινε σήμερα τη τοποθέτηση του στη θέση του επικεφαλής των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΖΕΛ ΑΛΛΑ ΚΑΙ
ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΠΙΤΕΛΕΙΣ ΤΟΥ


Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ ενέκρινε σήμερα τη τοποθέτηση του στρατηγού Νετσντέτ Οζέλ στη θέση του επικεφαλής των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ήδη ονομάσει τον Οζέλ, ο οποίος ήταν ο αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής, εκτελούντα χρέη επιτελάρχη.

Αρχηγός ΓΕΣ ανέλαβε ο διοικητής της Α' Στρατιάς στρατηγός Χαϊρί Κιβρίκογλου. Στο ΓΕΝ ανάλαβε ο διοικητής του στόλου ναύαρχος Εμίν Μουράτ Μπιλγκέλ, στο ΓΕΑ ο αντιπτέραρχος Μεχμέτ Ερτέν, αφού προήχθη προηγουμένως σε πτέραρχο και στη στρατοχωροφυλακή ο στρατηγός Μπεκίρ Καλγιοντζού.

Ο διοικητής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Δογμάτων στρατηγός Σαλντιράϊ Μπερκ που δικάζεται σε υπόθεση που σχετίζεται με την υπόθεση Εργκενεκόν ζήτησε τη συνταξιοδότησή του. Αντικαταστάθηκε από τον διοικητή της Δ' Στρατιάς (Στρατιά Αιγαίου) στρατηγό Νουσρέτ Τάσντελερ. Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας έχει ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης για το στρατηγό Τάσντελερ στην υπόθεση στην οποία κατηγορούνται ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί για δημιουργία ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο με σκοπό την αντικυβερνητική προπαγάνδα.

Διοικητής Α' Στρατιάς ανέλαβε ο ως σήμερα διοικητής της Γ' Στρατιάς στρατηγός Γιαλτσίν Αταμάν, υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, διοικητής της Δ' Στρατιάς με τη σειρά του ο διοικητής της διεύθυνσης στρατιωτικής ιστορίας και στρατηγικών μελετών αντιστράτηγος Αμπντουλάχ Ατάϊ, διοικητής της Γ' Στρατιάς ο διοικητής του 5ου σώματος στρατού αντιστράτηγος Αχμέτ Τουρμούς και διοικητής της Ακαδημίας Πολέμου ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ασλάν Γκιουνέρ.

Ο διορισμός του στρατηγού Οζέλ στη θέση του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας έγινε στο πλαίσιο των ανακατατάξεων μετά την παραίτηση τεσσάρων στρατηγών την περασμένη εβδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση ανώτερων και ανώτατων στελεχών του στρατού που κατηγορούνται ότι ενέχονται σε υποθέσεις συνωμοσιών με σκοπό να γίνει πραξικόπημα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι παραιτήσεις δίνουν στον Ερντογάν την ευκαιρία να ελέγξει το πανίσχυρο στρατιωτικό κατεστημένο σε μια προσπάθεια να αποδείξει στην Ε.Ε., ότι πράγματι προωθεί μεταρρυθμίσεις που ενδυναμώνουν το θεσμό της δημοκρατίας στη χώρα.

.