Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Γεύμα ιφτάρ στην Κομοτηνή από τον Σύλλογο Μαθητευσάντων και Αποφοίτων των Λυκείων Ιμάμ Χατίπ

Ολα όσα έγιναν στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν 500 άτομα μεταξύ των οποίων ο Χατζηοσμάν, ο πρόξενος, οι ψευτομουφτήδες αλλά και δάσκαλοι του λυκείου Ιμάμ Χατίπ της Αδριανούπολης
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ





Τα μέλη του Συλλόγου Μαθητευσάντων και Αποφοίτων των Λυκείων Ιμάμ Χατίπ, διοργάνωσαν γεύμα ιφτάρ στην Κομοτηνή. Περίπου 500 άτομα συμμετείχαν στο ιφτάρ.

Στο ιφτάρ συμμετείχαν ο Βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο Γεν. Πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς και η σύζυγος του Εσίν Σάρνιτς, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραχήμ Σερίφ, ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ο συνταξιούχος δάσκαλος του Λυκείου Ιμάμ Χατίπ της Αδριανούπολης Χασάν Γκιουμούς και ο δάσκαλος του Λυκείου Ιμάμ Χατίπ της Αδριανούπολης Ιμπραχήμ Αϊχάν.

Μετά το εζάνι του Ισμαήλ Αχμέτ, ξεκίνησε το γεύμα ιφτάρ. «Η Ρωμυλία είναι πόνος στις καρδιές μας. Η Ρωμυλία, τα Βαλκάνια είναι ερυθρό μήλο για μας. Όταν ο Ύψιστος Θεός χάρισε πριν από 1100 χρόνια τον Μουσουλμανισμό στο έθνος μας, οι πρόγονοι μας κατευθύνθηκαν πάντοτε προς την δύση» ήταν οι δηλώσεις του συνταξιούχου δασκάλου , οι οποίες σηματοδότησαν την βραδιά. Ενώ ο Ιμπραχήμ Αϊχάν έκανε την προσευχή μετά το γεύμα.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεχμέτ Εμίν Αχμέτογλου, τόνισε πως ο Σύλλογος Μαθητευσάντων και Αποφοίτων των Λυκείων Ιμάμ Χατίπ είναι μια αρχή και μια ωραία ενότητα και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν για να μην τελειώσει ποτέ αυτή η ενότητα.

Ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ δήλωσε ότι αγαπάει όλους όσους παραβρίσκονται στην αίθουσα και ότι είναι αρκετά χαρούμενος που βρίσκεται μαζί τους. «Κατά την διάρκεια των σπουδών μας στην Τουρκία, όταν βλέπαμε κάποιον Δυτικοθρακιώτη, τον αποκαλούσαμε αδερφό μας. Όλοι μας μεγαλώσαμε έτσι και βαδίσαμε στον ίδιο δρόμο. Μετά επιστρέψαμε στον τόπο μας. Όταν άκουγαν πως ήμασταν απόφοιτοι των Λυκείων Ιμάμ Χατίπ, λέγανε ‘τι ωραία’. Όμως διασκορπιστήκαμε. Μετά από αυτόν τον διασκορπισμό, συγχαίρω την ίδρυση αυτού του συλλόγου και τις προσπάθειες αυτών των φίλων μας. Είθε να φέρει καλό. Εμείς είμαστε άνθρωποι που έχουμε πιει το νερό του Ιμάμ Χατίπ. Βαδίσαμε όπως αρμόζει στο Ιμάμ Χατίπ. Ήρθαμε εδώ και ο καθένας μας υπηρετεί κάπου. Σας συγχαίρω ξανά» δήλωσε ο Μετέ.

Ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής και Βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, συγχάρηκε τους μαθητεύσαντες και τους αποφοίτους των Λυκείων Ιμάμ Χατίπ επειδή ίδρυσαν έναν σύλλογο και συγκεντρώθηκαν με ενότητα και ομοψυχία υπό την αιγίδα αυτού του συλλόγου, καθώς τους ευχήθηκε και μεγάλες επιτυχίες. «Οι άνθρωποι αυτής της κοινότητας, θα κάνουν και στο εξής καλά και ωραία πράγματα για αυτήν την κοινωνία, όπως άλλωστε έκαναν μέχρι σήμερα. Θα καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να συνεισφέρουν στην πνευματική ατμόσφαιρα αυτής της κοινωνίας. Τους εύχομαι καλή επιτυχία» ανέφερε ο Χατζηοσμάν.

Το να γίνουμε μια οργανωμένη κοινωνία είναι πολύ σημαντικό για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Μειονότητας

Ο Γεν. Πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, χαιρέτισε όλους τους παραβρισκόμενους και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Μεχμέτ Εμίν και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μαθητευσάντων και Αποφοίτων των Λυκείων Ιμάμ Χατίπ. «Το να έρχονται εδώ οι φίλοι μας από την Τουρκία, το να παρατηρούν από πρώτο χέρι την κατάσταση της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης είναι πολύ σημαντικό για να καταλάβουν τις ομορφιές, την πολιτιστική υποδομή, το ιστορικό παρελθόν αυτής της Οθωμανικής γεωγραφίας, η οποία έχει ένα παρελθόν 600 χρόνων. Η αύξηση αυτών των επισκέψεων τα τελευταία χρόνια, είναι μια θετική και ευχάριστη εξέλιξη. Το να γίνουμε μια οργανωμένη κοινωνία είναι πολύ σημαντικό για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Μειονότητας. Από αυτήν την άποψη, εγώ πιστεύω πως ο σύλλογος θα έχει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του πνεύματος αλληλεγγύης και συνεργασίας και τους εύχομαι καλή επιτυχία » δήλωσε ο Σάρνιτς.

Η Ρωμυλία είναι πόνος στις καρδιές μας. Η Ρωμυλία, τα Βαλκάνια είναι ερυθρό μήλο για μας

Ο συνταξιούχος δάσκαλος του Λυκείου Ιμάμ Χατίπ της Αδριανούπολης Χασάν Γκιουμούς, εξέφρασε την ικανοποίηση, την συγκίνηση και την χαρά που νιώθει από το να βρίσκεται ανάμεσα σε φίλους που έχουν δώσει χέρι χέρι και έχουν ενωμένες καρδιές, και που κάνει μαζί τους το ιφτάρ. «Είμαι χαρούμενος που κάνω το ιφτάρ σε μια τέτοια ωραία γωνιά της Ρωμυλίας. Είμαι χαρούμενος που βρέθηκα στην Δυτική Θράκη ως ένας παλιός Ρωμυλιώτης. Όντας ένα παιδί μιας οικογένειας, της οποίας οι παππούδες, οι γονείς της έχουν μεταναστεύσει το 1924 από την Έδεσσα στην Αδριανούπολη ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής πληθυσμών, είμαι χαρούμενος που κάνω ιφτάρ στην άλλη όχθη του Έβρου, είμαι χαρούμενος που βλέπω τους αδερφούς μου. Στο σπίτι μου, κάθε βράδυ ζωντάνευαν μνήμες και μας διηγούνταν τις παλιές αναμνήσεις. Όμως, μας διηγούνταν τις ίδιες αναμνήσεις, χωρίς να κουράζονται, μοιράζονταν τις αναμνήσεις της Θεσσαλονίκης και των Βαλκανίων, της Έδεσσας. Είμαι χαρούμενος, επειδή ζωντάνεψαν στα μάτια μου και στην καρδιά μου αυτές οι αναμνήσεις.
Αξιότιμοι καλεσμένοι!

Η Ρωμυλία είναι πόνος στις καρδιές μας. Η Ρωμυλία, τα Βαλκάνια είναι ερυθρό μήλο για μας. Όταν ο Ύψιστος Θεός χάρισε πριν από 1100 χρόνια στο έθνος μας τον Μουσουλμανισμό, οι πρόγονοι μας κατευθύνθηκαν πάντοτε προς την δύση. Εκτός από τις αναγκαστικές μεταναστεύσεις, δεν έχουν υπάρξει μεταναστεύσεις από την δύση προς την ανατολή. Εμείς ως έθνος, κινηθήκαμε από την ανατολή προς την δύση. Πριν ακόμα 1100 χρόνια, όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά με τον Μουσουλμανισμό στο Χαλέπι, στην Δαμασκό, στην Μέση Ανατολή, ο ποιητής είπε ‘Τι ψάχνεις την Δαμασκό στο Χαλέπι. Έλα να πάμε στην Ρωμυλία’. Συνεπώς εμείς ήρθαμε στα Βαλκάνια, όχι για να τα εγκαταλείψουμε, αλλά για να τα κάνουμε πατρίδα μας, τόπο μας για μια ζωή. Μνημονεύομαι εκείνους που έφεραν εδώ τις ιερές παρακαταθήκες μας. Εύχομαι καλή επιτυχία σε εκείνους που θα διατηρήσουν την ιερή παρακαταθήκη μας. Ως ένα άτομο που έχει γυρίσει τα Βαλκάνια, θα ήθελα να εκφράσω το εξής απέναντι στην εικόνα που έχω αντικρίσει τώρα εδώ στην Δυτική Θράκη: οι ιερές παρακαταθήκες είναι σε ασφαλή χέρια. Είμαστε χαρούμενοι και συγκινημένοι. Είπα πως η Ρωμυλία είναι πόνος στις καρδιές μας. Εμείς όταν λέμε βουνό, στο νου μας έρχονται τα Βαλκάνια και το όρος Σάρος. Όταν λέμε ποταμός, μας έρχεται στο νου ο Δούναβης. Τα παιδικά μας χρόνια πέρασαν, ακούγοντας τα τραγούδια του ποταμού και της πεδιάδας του Βαρδάρη. Συνεπώς θα ήθελα να σας πω πως ζω μια ξεχωριστή βραδιά απόψε» δήλωσε ο Χασάν Γκιουμούς.

Δεν είμαστε μετριόφρονοι αλλά φιλόδοξοι στην δημιουργία νέας γενιάς. Θα διδάξουμε σε όλους το Κοράνι, θα διδάξουμε σε όλους το Ισλάμ

Ο Εκλεγμένος Μουφτής της Κομοτηνής Ιμπραχήμ Σερίφ ανέφερε πως στην δική τους εποχή οι μαθητεύσαντες και οι απόφοιτοι των Ιμάμ Χατίπ αποκαλούνταν ως «η γενιά των Ιμάμ Χατίπ» και πως όλα τα περιοδικά που εξέδιδαν οι απόφοιτοι των Ιμάμ Χατίπ ονομάζονταν είτε «διάβασε» είτε «γενιά».

«Η γενιά των Ιμάμ Χατίπ ήταν μια πολύ φιλόδοξη γενιά στην Τουρκία. Διότι, εκείνοι ήταν φιλόδοξοι να σώσουν, να διορθώσουν και να διαμορφώσουν την Τουρκία. Όπως γνωρίζεται, ο τωρινός Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν ανήκει στην δική μας γενιά των αποφοίτων Ιμάμ Χατίπ. Και σήμερα, βλέπουμε πως πράγματι έχουν διαμορφώσει, εξομαλύνει και προσανατολίσει την Τουρκία. Όλοι το βλέπουμε αυτό.

Εγώ συγχαίρω τον σύλλογο. Συγχαίρω τους φίλους. Όμως θέλω το εξής: θέλω να διαμορφώσετε και να προσανατολίσετε την Δυτική Θράκη. Εγώ θα πρωτοπορήσω σε αυτό το θέμα. Κατά διαστήματα είμαι και φιλόδοξος. Μερικές φορές κάνω ομιλίες όταν κλείνουν τα φροντιστήρια του Κορανίου και λέω: δεν είμαστε μετριόφρονοι αλλά φιλόδοξοι στην δημιουργία νέας γενιάς. Θα διδάξουμε σε όλους το Κοράνι, θα διδάξουμε σε όλους το Ισλάμ. Νομίζω πως είναι αρκετοί εκείνοι που έχουν ακούσει αυτήν την φράση μας. Διότι εμείς είμαστε η γενιά των Ιμάμ Χατίπ. Διότι εμείς γεννηθήκαμε για να αποτελέσουμε πρότυπα. Και βλέπουμε το παράδειγμα στην Μητέρα Πατρίδα. Η Δυτική Θράκη μας χρειάζεται εμάς και εσάς. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάτι στην Δυτική Θράκη μας. Ακόμα και εγώ χαίρομαι όταν βλέπω πως είμαστε τόσο πολλοί. Ξέρετε πως οι Μουσουλμάνοι δεν είχαν μπορέσει να κάνουν προσευχή στην Κάβα, όταν δεν ήταν 40 άτομα. Είχαν προσευχηθεί αφού ο αριθμός τους είχε ξεπεράσει τους 40. Και εμείς έχουμε ξεπεράσει τους 40. Μαζί με τις συζύγους μας είμαστε τουλάχιστον τετρακόσιοι. Όμως εμείς πρέπει να είμαστε πολύ σωστοί και ειλικρινείς. Πρέπει να αποτελέσουμε πρότυπα με την συμπεριφορά και τα λόγια μας.

Εύχομαι η γενιά των Ιμάμ Χατίπ θα διαμορφώσει την Δυτική Θράκη μας. Θ εμφυσήσουμε όλοι μαζί τον Μουσουλμανικό Τουρκικό πολιτισμό» δήλωσε ο Ιμπραχήμ Σερίφ.