Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

Σμίγουν οι Πόντιοι απανταχού της γης στο ιστορικό μοναστήρι, δεκάδες πήγαν στην Τραπεζούντα και από την Θράκη

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΟΝΤΙΟΣ
    ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ
        ΔΟΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ



Για δεύτερη συνεχή χρονιά, και έπειτα από άδεια της τουρκικής κυβέρνησης, το μοναστήρι-σύμβολο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, η Παναγιά Σουμελά στις 15 Αυγούστου ανοίγει τις πόρτες του για τους πιστούς, 89 χρόνια μετά τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες. Τη Δευτέρα θα τελεστεί στη μονή πατριαρχική θεία λειτουργία από όπου το protothema.gr θα σας μεταφέρει συνεχώς ρεπορτάζ και κλίμα μέσω του απεσταλμένου του στην Τραπεζούντα Παναγιώτη Σαββίδη.

Iκανοποιημένος από την προσέλευση Ελλήνων Ποντίων από την Ελλάδα, τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και το εξωτερικό δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποντίων και βουλευτής της ρωσικής Δούμας κ. Ιβάν Σαββίδης μιλώντας αποκλειστικά στο protothema.gr. Ο ίδιος διατύπωσε την πεποίθησή του ότι η Παναγιά Σουμελά θα λειτουργήσει σύντομα ως μόνιμος τόπος λατρείας εκφράζοντας ωστόσο την πικρία του για τη στάση της επίσημης Ελλάδας αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δείτε τη συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη.

http://www.youtube.com/v/aZfnCCW3YpM?version=3"> name="allowFullScreen" value="true"> http://www.youtube.com/v/aZfnCCW3YpM?version=3" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="390">


Πηγή:  http://www.protothema.gr/