Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Γιατί ξεχωρίζει το ελληνικό μέλι;

Όλα όσα ανέφερε στο πλαίσιο του τριήμερου ταχύρρυθμου προγράμματος μελισσοκομίας που διοργανώθηκε στο κέντρο του ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» Κομοτηνής, ο γεωπόνος και συγγραφεας βιβλίων για την μελισσοκομία Αθανάσιος Μπίκος

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




«Το Ελληνικό μέλι ξεχωρίζει, από όλα τα ξένα, από τη ροή του, τα αρώματά του, - λόγω της πολλαπλής φυτικής προέλευσης -, που ευτυχούμε να ζούμε σε αυτήν την ευλογημένη χώρα, με το υπέροχο ανάγλυφο και κλίμα.
Φυσικά έχει να κάνει και με το μεράκι των μελισσοκόμων, οι οποίοι όπως έχω ακούσει τα τελευταία 35 χρόνια που παρακολουθώ το αντικείμενο, να λένε ότι 'το μέλι είναι πικρό'. Αν κάνεις όλες τις θυσίες που απαιτούνται για να είναι ξεχωριστό».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στους μελισσοκόμους, στο πλαίσιο του τριήμερου ταχύρρυθμου προγράμματος μελισσοκομίας, που ολοκληρώνεται σήμερα (11/8) στο κέντρο του ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» Κομοτηνής, ο Αθανάσιος Μπίκος, Γεωπόνος, Μελισσοκόμος και συγγραφέας πολλών βιβλίων σχετικά με την μελισσοκομία.

Δύο ήταν τα θεματικά αντικείμενα που είχε στην ευθύνη του να παρουσιάσει ο κ. Μπίκος. Το πρώτο είχε να κάνει με τους Επίκαιρους μελισσοκομικούς χειρισμούς και Μεθόδους εντατικής εκμετάλλευσης και το σημερινό στις 16:00 μμ με θέμα Βασιλοτροφία Παραγωγή βασιλικού πολτού. Το ενδιαφέρον των μελισσοκόμων είναι πολύ μεγάλο και αν και η συγκεκριμένη ώρα εν μέσω θερινής ραστώνης, προστάζει για μεσημεριανή σιέστα, ή και ακόμα μπάνιο στη θάλασσα, εν τούτοις οι μελισσοκόμοι, έρχονται να παρακολουθήσουν τις σημαντικές εισηγήσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν το αντικείμενο. «Το ευχάριστο σε αυτές τις περιπτώσεις και όπως έχει εξελιχθεί το θέμα μέλι στη Ροδόπη, οι ίδιοι οι εισηγητές φεύγουν με περισσότερες σημειώσεις, από παρατηρήσεις και την συσσωρευμένη εμπειρία των μελισσοκόμων», σημείωσε ο προϊστάμενος του κέντρου ΟΓΕΕΚΑ 'Δήμητρα' Κομοτηνής, Κώστας Μπούντα. Το ακόμα πιο ευχάριστο είναι στη Ροδόπη καταγράφεται μια μεγάλη δυναμική στον τομέα της παραγωγής μελιού, την οποία κάποιοι σκέφτονται να την αξιοποιήσουν ως κύριο επάγγελμα. Ως αποτέλεσμα των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν στο κέντρο 'Δήμητρα', τα προηγούμενα 3-4 χρόνια ήταν η σύσταση και λειτουργία του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ροδόπης, ο οποίος έχει δικό του σημείο αγοράς, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράσουν απευθείας και όχι μόνο μέλι, αλλά και άλλα προϊόντα, όπως: Βασιλικό πολτό, γύρη, πρόπολη, είδη και εξοπλισμό για μελισσοκόμους, κ.α.

«Το μέλι της περιοχής σας είναι εξαιρετικό και αυτό έχει να κάνει με την προέλευση, είτε αυτό αφορά τη σύσταση των ανθών, αλλά και τον τόπο. Κάθε τόπος δίνει διαφορετικό μέλι στην Ελλάδα και αυτό είναι το μαγικό στο Ελληνικό έδαφος», υποστήριξε με νόημα ο κ. Μπίκος.

Επι πλέον πρόσθεσε ότι αυτό που λείπει από τη χώρα μας είναι ότι το Ελληνικό μέλι δεν έχει όνομα. «Μας λείπει το ενιαίο όνομα με το οποίο θα βγούμε στην εσωτερική και εξωτερική αγορά. Σημειώστε ότι για να λειτουργήσει ένας ενιαίος συνεταιρισμός μελιού, θα πρέπει να ξέρουν οι μελισσοπαραγωγοί ότι στον συνεταιρισμό δίνουμε το καλό μας μέλι και όχι αυτό που δεν μπορούμε να πουλήσουμε, όπως έχει σημειωθεί κατά κόρον, σε πολλές περιπτώσεις», υποστήριξε καταλήγοντας ο κ. Μπίκος.