Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Αποκλιμακώνεται η εθνοτική βία που συντάραξε τη Βουλγαρία

Κρατείται πλέον ο «τσάρος» των Ρομά ενώ το τελευταίο 24ωρο δεν έχουν σημειωθεί νέα επεισόδια ανά τη χώρα

ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Σε αποκλιμάκωση οδηγείται η ένταση που ξέσπασε μεταξύ Βούλγαρων και Ρομά, με αφορμή τη δολοφονία 19χρονου Βούλγαρου από άτομο προσκείμενο στον αυτόκλητο «τσάρο των Ρομά» Κύριλ Ράσκοφ, στο χωριό Κατούνιτσα κοντά στη Φιλιππούπολη.

Το τελευταίο 24ωρο δεν έχουν σημειωθεί νέα επεισόδια ανά τη χώρα, όπως μεταδίδουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ, το αρμόδιο δικαστήριο της πόλης Ασένοβγκραντ αποφάσισε την παράταση της προφυλάκισης του Ράσκοφ, ο οποίος κατηγορείται για δύο περιπτώσεις θανατικών απειλών.

Η εφορία και τα αρμόδια αστυνομικά όργανα ανακρίνουν τον Ράσκοφ και για εκτεταμένη φοροδιαφυγή, όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ, σύμφωνα με την οποία ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν ανεπτυγμένες στις συνοικίες των Ρομά στη Σόφια και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Standard, ο αρχηγός της αριστερής αντιπολίτευσης Σεργκέι Στανίσεφ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αντέδρασε εγκαίρως για να αποτρέψει τα βίαια επεισόδια στο χωριό Κατούνιτσα, στις 23 Σεπτεμβρίου, επειδή «το κυβερνών κόμμα GERB είχε συμφωνήσει με τον Κύριλ Ράσκοφ να εξασφαλίσει τις ψήφους των Ρομά στις επικείμενες εκλογές».

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Ρόσεν Πλεβνελίεφ δήλωσε ότι «αν εκλεγεί πρόεδρος της Βουλγαρίας στις εκλογές της 23ης Οκτωβρίου, θα ζητήσει από τις υπηρεσίες ασφάλειας να εφαρμόζουν νέα πρότυπα, που να εγγυώνται πιο αποτελεσματικά την ασφάλεια του κάθε ατόμου, ξεχωριστά».

Το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ μετέδωσε έκκληση του Εθνικού Συμβουλίου των Θρησκευτικών Κοινοτήτων της Βουλγαρίας (πρόεδρος του συγκεκριμένου οργάνου είναι ο υπουργός Εσωτερικών Τσβετάν Τσβετάνοφ), το οποίο καλεί τους προκαθήμενους των διάφορων θρησκευμάτων και όλους τους αρμοδίους φορείς να λάβουν μέτρα για την αποτροπή της κλιμάκωσης της έντασης, μετά τη δολοφονία στην Κατούνιτσα.

Στη σχετική έκκληση αναφέρεται ότι «απαράδεκτες ενέργειες, παρόμοιες με εκείνες που σημειώθηκαν στις τελευταίες μέρες στη Βουλγαρία, μπορούν να έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για την ειρήνη μεταξύ των εθνοτήτων».

Επίσης, το Συμβούλιο εκφράζει τη ρητή αντίθεσή του στις απόπειρες εναντίον θρησκευτικών ναών, όπως και «στη χειραγώγηση των συναισθημάτων της νεολαίας, που στοχεύουν στην υποδαύλιση θρησκευτικού μίσους με πολιτικές σκοπιμότητες».

Το Συμβούλιο εκφράζει, επίσης, την εμπιστοσύνη του στη σοφία και την ανεκτικότητα του βουλγαρικού λαού.

«Ο λαός μας είναι σοφός και είμαστε βέβαιοι, ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στους πειρασμούς της αχαλίνωτης οργής που προκαλεί τη βία» αναφέρει από την πλευρά του ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Μάξιμος.

.