Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Ερώτηση Δερμεντζόπουλου για την υποβάθμιση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Φερών

Ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ φέρνει στην Βουλή το θέμα που ανέδειξε με ομόφωνο ψήφισμά του και το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ

Ερώτηση Αλέκου Δερμεντζόπουλου

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο

Σύμφωνα με καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την υποβάθμιση του Πολυδύναμου Ιατρείου των Φερών σε Περιφερειακό Ιατρείο με ταυτόχρονη υποβάθμιση των παρεχομένων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών.

Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο χαρακτηρίζεται ως ιατρείο 24ωρης ετοιμότητας και υπηρετούν σε αυτό 4 ειδικοί ιατροί. Το ιατρείο διαθέτει και ασθενοφόρο για την μεταφορά των επειγόντων περιστατικών, όμως λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν εξυπηρετεί την περιοχή σε 24ωρη βάση.

Υπενθυμίζουμε ότι η πόλη των Φερών μαζί με την ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Φερών, αγγίζει τους 11.000 κατοίκους.

Όμως ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης προ της λήψεως τέτοιων αποφάσεων, χρήζουν πολλοί παράγοντες που τονίζουν την ιδιαιτερότητα της περιοχής καθώς και την αναγκαιότητα στήριξης του ιατρείου:

- Στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν αρκετές στρατιωτικές μονάδες και ως εκ τούτου φιλοξενείται μεγάλος αριθμός στρατευσίμων, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.

- Πολύ συχνά οι ιατροί προσφέρουν της υπηρεσίες τους στο Τελωνείο των Κήπων, το οποίο είναι η κεντρικότερη χερσαία πύλη εισόδου στην χώρα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με χιλιάδες ατόμων διαφόρων εθνικοτήτων να το διασχίζουν μηνιαίως.

- Στα πλαίσια της ανάπτυξης του τουρισμού της Περιφέρειας υπενθυμίζουμε την δυναμική και την μοναδικότητα του υδροβιότοπου του Δέλτα του Έβρου που προσελκύει καθημερινά δεκάδες τουρίστες από όλη την Ελλάδα.

- Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ύπαρξη του Κέντρου Συνοριακής Φύλαξης Λαθρομεταναστών στις Φέρες και το τι συμβαίνει κυρίως τα δυο τελευταία χρόνια. Δεκάδες λαθρομετανάστες συλλαμβάνονται και κρατούνται καθημερινά, πολλοί εκ των οποίων πάσχουν από μεταδοτικές ασθένειες και χρήζουν άμεσης ιατρικής εξέτασης πριν την έξοδο τους στην κοινωνία.

- Λόγω των δυσβάστακτων οικονομικών μέτρων πολλοί είναι εκείνοι που επιστρέφουν στην περιφέρεια και στα χωριά τους. Έχει παρατηρηθεί επίσης και μια ροή, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες ελλήνων μεταναστών της Γερμανίας, με προοπτική ενσωμάτωσής τους στην τοπική κοινωνία μετά τη συνταξιοδότησή τους.

- Ως αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή, πολλοί αλλοδαποί απασχολούνται εποχιακά και διαβιούν στην ευρύτερη περιοχή των Φερών.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, η αναστολή της απόφαση της υποβάθμισης του Περιφερειακού Ιατρείου Φερών σε Αγροτικό Ιατρείο θα διατηρήσει τουλάχιστον ένα ικανοποιητικό επίπεδο δημόσιας υγείας στον τοπικό πληθυσμό.

Στην δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, καθώς και στην λογική των συγχώνευσης των υπηρεσιών, η ελληνική επαρχία συνεχίζει να δέχεται επιθανάτια πλήγματα και να ερημώνει. Αντιθέτως τώρα θα έπρεπε να ενισχυθούν αυτές οι υπηρεσίες από την στιγμή που παρατηρείται μια δυναμική επιστροφής στα χωριά.

Σημειωτέον δε, ότι για όλα τα παραπάνω έχει εκφράσει τις ανησυχίες και τις θέσεις του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης με ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ του.


Ενόψει όλων αυτών

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Σκέπτεται το Υπουργείο να προβεί στην αναστολή της απόφασης υποβάθμισης του Ιατρείου των Φερών;

2.Πως μπορεί το Υπουργείο να εγγυηθεί την καλύτερη δυνατή υγειονομική κάλυψη των κατοίκων της περιοχής, από την στιγμή που παρουσιάζονται προβλήματα και με την κάλυψη των βαρδιών του μοναδικού ασθενοφόρου της περιοχής;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος
Βουλευτής Έβρου

.