Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Τα γυρίζει πάλι η Βουλγαρία για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΠΟΪΚΟ ΜΠΟΡΙΣΟΦ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ;

       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Σταθερή παραμένει η θέση της Βουλγαρίας όσον αφορά τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη σύμφωνα με το βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου, τακτικού κοινοβουλευτικού ελέγχου δήλωσε ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις διάφορες πηγές χρηματοδότησης του έργου ούτε αυτές για την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού.


Ειδικότερα, ο κ. Μπορίσοφ ρωτήθηκε, εάν η πρόσφατη έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου του αγωγού από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας σημαίνει ότι υπάρχει αλλαγή της θέσης της βουλγαρικής κυβέρνησης για το έργο.

Απαντώντας, ο κ. Μπορίσοφ υπογράμμισε ότι, η τελική απόφαση των αρμοδίων οργάνων της βουλγαρικής κυβέρνησης θα ληφθεί, με μοναδικό γνώμονα την εγγύηση των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

Πρόσθεσε δε, ότι η έγκριση της περιβαλλοντολογικής μελέτης της διεθνούς εταιρίας σχεδιασμού του έργου «Trans Balkan Pipeline» δεν αντιστοιχεί σε έγκριση της υλοποίησης του σχεδίου. Υπενθύμισε ότι τη σχετική απόφαση πρέπει να λάβει η υπουργός Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας, έπειτα από την ολοκλήρωση της δημόσιας συζήτησης και διαβούλευσης όλων των ενδιαφερόμενων φορέων για τις επιπτώσεις του πετρελαιαγωγού στο περιβάλλον, όπως προβλέπει η νόμιμη διαδικασία.
 
.