Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Αναφορά Τσιαούση για την επιτάχυνση εκποίησης των οχημάτων από τα τελωνεία του Έβρου

Η βουλευτής απευθύνεται
στο υπουργείο ΟικονομικώνΠΟΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΣ
ΤΟΝ EY. ΒΕΝΙΖΕΛΟ;

Την επιτάχυνση των διαδικασιών εκποίησης άχρηστων οχημάτων τα οποία βρίσκονται στα Τελωνεία του Έβρου ζητάει με αναφορά της, η βουλευτής Νομού Έβρου του ΠΑΣΟΚ Ελένη Τσιαούση προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Η βουλευτής σημειώνει παράλληλα το γεγονός ότι καταλαμβάνονται οι Τελωνειακοί περίβολοι από άχρηστα οχήματα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο χώρος που διατίθεται προκειμένου να φυλαχθούν αυτοκίνητα αξίας, ενώ παράλληλα μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης, διότι παραμένουν στην ίδια θέση επί μακρόν.

Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούνται για την έκδοση από τον ΟΔΔΥ των εντολών παράδοσης, την σύνταξη πρωτοκόλλων παράδοσης – παραλαβής, την αποστολή όλου του υλικού ξανά στον ΟΔΔΥ για τακτοποίηση, έχει σαν αποτέλεσμα το εκποίημα αυτής της κατηγορίας οχημάτων, -που είναι από 20 € έως 40 €- να μην καλύπτει ούτε τα έξοδα (Ταχυδρομικά, FAX, τηλέφωνα, μετακίνηση πραγματογνώμονα και πολλές εργατοώρες χαμένες από τους υπαλλήλους των Τελωνείων) και επιπλέον κατάληψη των περιβόλων επί μήνες με άχρηστα οχήματα.

Για την υπέρβαση αυτών των χρονοβόρων δυσλειτουργιών, η κυρία Ελένη Τσιαούση προτείνει στην αναφορά της:

α) Να χαρακτηρίζονται ως Ο.Τ.Κ.Ζ. (Οχήματα Τέλους Κύκλου Ζωής) με απόφαση του Διευθυντή του Τελωνείου και ο υπολογισμός της τιμής εκκίνησής τους να υπολογίζεται με αντικειμενικά κριτήρια όπως για παράδειγμα με βάση την κλίμακα των τελών κυκλοφορίας.

β) Να μπορούν να δημοπρατηθούν σε ομάδες των 5-10 οχημάτων -εάν είναι πολλά- για την αποφυγή σύνταξης πολλών πρωτοκόλλων πλειστηριασμού και παραλαβής -παράδοσης, την έκδοση ενός Α.Π.Τ.Ε. από το Ταμείο του Τελωνείου σε κωδικό που θα οριστεί.

γ) Τα παραπάνω κριτήρια να μπορούν να εφαρμοστούν και για φορτηγά (ανοιχτά ή κλειστά) μέχρι 3,5 tn.

Και καταλήγει επισημαίνοντας ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις μπορούν να υλοποιηθούν από τις Υ.Δ.Ε. και Δ.Ο.Υ., που εκ του Νόμου είναι υπεύθυνες για την εκποίηση των κρατικών οχημάτων της περιφέρειάς τους, όπου δεν υπάρχει ΟΔΔΥ.
 
.