Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης

Από τον Ιούνιο έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος, αφού οι γαλακτοβιομηχανίες δεν έχουν προχωρήσει στην αποπληρωμή τους

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Απλήρωτοι από τον Ιούνιο παραμένουν οι κτηνοτρόφοι του νομού Ξάνθης, οι οποίοι βρίσκονται σε τραγικά άσχημη οικονομικά θέση καθώς οι γαλακτοβιομηχανίες δεν έχουν προχωρήσει στην αποπληρωμή των κτηνοτρόφων.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι του νομού μας είναι απλήρωτοι από τον Ιούνιο, εδώ και 5 μήνες δηλαδή, από τις βιομηχανίες γάλακτος» αναφέρει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης κος Κώστας Ζαφειριάδης, ο οποίος επισημαίνει πως η οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι είναι ιδιαιτέρως άσχημη, με πολλούς κτηνοτρόφους να αποχωρούν από τον κλάδο. «Λίγα κοπάδια θα αντέξουν φέτος. Το ποσοστό της κτηνοτροφίας στον νομό μας έχει μειωθεί κατά 25%-30% σε σχέση με πέρσι και φέτος θα είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα, λόγω της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών» υπογραμμίζει ο ίδιος.
Η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή του γάλακτος οδηγούν ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση τον σύνολο των κτηνοτρόφων ανά την Ελλάδα. Όπως επισημαίνει ο κος Ζαφειριάδης ο λόγος για τον οποίον οι κτηνοτρόφοι παραμένουν απλήρωτοι καθώς οι γαλακτοβιομηχανίες «ισχυρίζονται πως δεν έχουν πληρωθεί ούτε οι ίδιες από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποπληρώσουν τους κτηνοτρόφους». Ωστόσο, είναι γεγονός πως οι καταναλωτές καταβάλουν κανονικά το αντίτιμο για την αγορά του γάλακτος στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οπότε δημιουργούνται ερωτηματικά για το που… χάνονται τα λεφτά.
«Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. όλοι οι νομοί βράζουν στο ίδιο καζάνι, οι ζωοτροφές είναι παντού υψηλές και οι κτηνοτρόφοι παραμένουν απλήρωτοι» επισημαίνει ο κος Ζαφειριάδης για να συμπληρώσει πως «αρχίζει η ελληνική οικογένεια να γυρίζει πίσω στη δεκαετία του 60 και παίρνουν τα προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό χωρίς κάποιον μεσίτη». Την ερχόμενη Δευτέρα ο σύλλογος κτηνοτρόφων Ξάνθης θα πραγματοποιήσει συνέλευση στη Γενισέα Ξάνθης στις 7.30 το απόγευμα και καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν ώστε να αποφασιστούν κοινές δράσεις και να κατατεθούν προτάσεις για να βρεθούν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των κτηνοτρόφων. «Υπάρχει φως εφόσον μπορούμε να οργανωθούμε εμείς και αυτό θα γίνει, γιατί πλέον έχει φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο και δεν πάει άλλο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κος Ζαφειριάδης.
 
 
Πηγή:  http://www.thrakitoday.com/