Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

O Γιώργος Βογιατζής στα μαθήματα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης


Στα πλαίσια των μαθημάτων
Ιστορίας και Λαογραφίας Θράκης,
παραβρέθηκε και μίλησε στους
σπουδαστές ο γνωστός διδάκτορας
Βυζαντινολογίας και Οθωμανολογίας

               ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Στα πλαίσια των μαθημάτων Ιστορίας και Λαογραφίας Θράκης, καλεσμένος του διδάσκοντα – υπεύθυνου του τμήματος κ. Θ. Μουσόπουλου, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011 παραβρέθηκε και μίλησε στους σπουδαστές και σπουδάστριες ο κ. Γιώργος Βογιατζής, ιστορικός/διδάκτορας Βυζαντινολογίας και Οθωμανολογίας.

Στην αρχή ο κ. Μουσόπουλος, μίλησε συνοπτικά για την Ίμβρο, την πατρίδα του κ. Βογιατζή και τους εξέχοντες Iμβρίους. Αναφέρθηκε στα δύο ογκώδη συγγράμματά του που αποτελούν ουσιαστική συμβολή στην επιστήμη. Συγκεκριμένα στο βιβλίο για την ‘Πρώιμη Οθωμανοκρατία στη Θράκη’, όπου ο συγγραφέας παρουσιάζει όσα συνέβησαν στη Θράκη από τα μέσα του 14ου έως τις πρώτες δεκαετίες του 16ου αιώνα, τις «ποσοτικές και ποιοτικές αλλαγές που αφορούσαν την ιστορική γεωγραφία και τη δημογραφική εικόνα του χώρου, τη θρησκευτική φυσιογνωμία των κατοίκων και την κοινωνία των νέων κυριάρχων» και στο βιβλίο του ‘Από το Ματζικέρτ στη Βιέννη’ (εκδόσεις Σπανίδη), όπου ο κ. Βογιατζής παρουσιάζει την πορεία των Τούρκων από τη Ασία προς την καρδιά της Ευρώπης.

Ακριβώς στο μεταίχμιο αυτό και στο πέρασμα από τη βυζαντινή κυριαρχία στη Θράκη στην οθωμανική κατοχή αναφέρθηκε με συναρπαστικό και καθαρό τρόπο ο ιστορικός κ. Βογιατζής, πράγμα που ιδιαίτερα θαύμασαν οι σπουδαστές και σπουδάστριες του τμήματος.

Γιατί, αναμφίβολα, ψύχραιμα, αντικειμενικά και με αυτογνωσία μιλά ο Γιώργος Βογιατζής για την ιστορία και τον ιστορικό χρόνο και χώρο, της Θράκης και του ευρύτερου βαλκανικού περίγυρου.

.