Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Όλα όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα για τις ΕΟΖ και την Θράκη

Δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες των διοργανωτών η εσπερίδα με θέμα τις Ειδικές Οικονομικής Ζώνες που διοργάνωσε το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης

        ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες των διοργανωτών η εσπερίδα με θέμα τις Ειδικές Οικονομικής Ζώνες που διοργάνωσε το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης, το οποίο κατοικοεδρεύει και δραστηριοποιείται στην Αλεξανδρούπολη του Έβρου με επικεφαλής την γερμανοτραφή Εβρίτισσα κα Κατερίνα Καραγιάννη, το απόγευμα της Παρασκευής στην Αλεξανδρούπολη,

Έκπληξη και ισχυρές αντιδράσεις προσμετρήθηκαν από τους λιγότερο εκ του αναμενομένου παριστάμενους όταν ο γερμανός δικηγόρος και επικεφαλής του γερμανικού νομικού γραφείου «Dankelmann und kerst», δρ. Hans Beeg, ο οποίος έχει αναλάβει και τη σύνταξη της µελέτης για τη βιωσιμότητα της ειδικής οικονομικής ζώνης στη Θράκης, σε αποστροφή του λόγου του ανέφερε ότι για να προχωρήσει η Ελλάδα στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται θα πρέπει να ζητήσει η ίδια την αποχώρησή της από το club των 17 της οικονομικής και νομισματικής ένωσης της Ευρώπης, δηλαδή τη ζώνη του ευρώ, και να υιοθετήσει τη δραχμή ως νόμισμά της με ειδική σταθερή ισοτιμία, προσπαθώντας να περάσει στους παριστάμενους τη σκληρή γραμμή του γερμανικού οικονομικού και βιομηχανικού κατεστημένου.

Λογική που θα εξυπηρετούσε απόλυτα τις βλέψεις των γερμανών βιομηχάνων για να αναπτύξουν το περίσσευμα της βιομηχανικής επάρκειας τους στον ευρωπαϊκό νότο και ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας. Η όλη ιδέα που προωθεί η κα Καραγιάννη δια του Φόρουμ Θράκης εξυπηρετεί κάλλιστα τους μεσομακροπρόθεσμους στόχους του γερμανικού οικονομικού λόμπι.

Την πλέον των δύο ωρών διαδικασία των εισηγήσεων και των ερωτημάτων που ακολούθησαν παρακολούθησε και ο Τούρκος Γενικός Πρόξενος στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ειδική βιομηχανική ζώνη που βρίσκεται έξω από την πόλη Τσόρλου της επαρχίας Ραιδεστού (Tekirdag), 100 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στην περιοχή αυτή φιλοξενούνται βιομηχανικές μονάδες της Levi’s, Coca-Cola, Algida κ.λπ.

Την προσοχή των παρισταμένων προκάλεσε η τοποθέτηση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης κου Βαγγέλη Λαμπάκη ο οποίος επισήμανε ότι δεν πρέπει να θιγεί το καθεστώς λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν στη Θράκη και προσφέρουν δουλεία σε πολλούς εργαζόμενους, να μην θιγεί η αμοιβή των εργαζομένων σε σημείο που να μην μπορούν να ικανοποιήσουν τις στοιχειώδεις οικονομικές τους ανάγκες όπως επίσης να ληφθούν σοβαρά υπόψη θέματα εθνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, στους όποιους μελλοντικούς σχεδιασμούς για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής από την πολιτεία.

Παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες και τη διάχυση της πληροφορίας μέσω ότι ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα παρευρεθεί στις εργασίες του Φόρουμ ο κος Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε ολιγόλεπτη γενική τοποθέτησή του μέσω του διαδικτύου αναφέρθηκε στις γενικότερες θέσεις που κατά καιρούς εξήγγειλε όσο έχει την ευθύνη του συγκεκριμένου υπουργείου.

Μετά την ολοκλήρωση της εσπερίδας και στη συζήτηση που ακολούθησε στελέχη των Επιμελητηρίων και των Ομοσπονδιών Επάγγελματοβιοτεχνών που συμμετείχαν στην εσπερίδα αποδέχθηκαν την πρόταση του τούρκου προξένου και της κας Καραγιάννη να επισκεφτούν σε χρόνο που θα οριστεί τη βιομηχανική περιοχή στην πόλη Τσόρλου της Ανατολικής Θράκης.
Κοινή εντύπωση μετά την προσπάθεια τεχνοκρατικής προσέγγισης του ζητήματος, είναι, η δημιουργία θετικού κλίματος στα σχέδια για την εγκατάσταση πολυεθνικών εταιριών στη Θράκη χωρίς να υπάρχουν ολοκληρωμένες προτάσεις για το πώς αυτές θα υλοποιηθούν χωρίς να διαρραγεί ο εργατικός, επαγγελματικός και κοινωνικός ιστός της περιοχής. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η κατάθεση ερώτησης για τις ΕΟΖ που προσυπέγραψαν οι κύριου Γιώργος Ντόλιος από τον Έβρο και Αχμέτ Χατζηοσμάν από τη Ροδόπη αμφότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Εντέλει, η εξεύρεση παραγωγικής λύσης για την εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων στη Θράκη μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ανεύρεση εργασίας από πολλούς άνεργους όχι μόνο της περιοχής, ενέργειες που σίγουρα θα δημιουργήσουν άλλα οικονομικά δεδομένα στην νοτιοανατολική βαλκανική, με κεφάλαια και επιχειρήσεις που μπορούν να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Ελλάδα ως χώρα της Ε.Ε.
 
 
Πηγή:  http://www.thrakitoday.com/