Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Διπλωματική μάχη στον ΟΗΕ για τα μειονοτικά δικαιώματα στην Ελλάδα

Τι κατήγγειλαν στην συνέλευση της Γενεύης ο "Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας" και η "Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης" και τι απάντησε η ελληνική πλευρά;
   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Όπως ανακοινώθηκε, ο σύλλογος επιστημόνων μειονότητας Δυτικής Θράκης και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΕΟΤΔΘ), συμμετείχαν στο 4ο φόρουμ μειονοτικών προβλημάτων που πραγματοποιήθηκε στις 29-30 Νοεμβρίου 2011 με θέμα: «Εγγύηση των δικαιωμάτων των μειονοτικών γυναικών». Στη συνέλευση που έλαβε χώρα στη Γενεύη, συμμετείχαν εξ ονόματος του συλλόγου επιστημόνων, η Περβίν Χαϊρουλλάχ και εξ ονόματος της ΕΟΤΔΘ, η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων, Μελέκ Κιρματζί και το μέλος της ομάδας λόμπι και διεθνών εργασιών, Φούντα Ρεσίτ.

Οι ανακοινώσεις της ΕΟΤΔΘ και του συλλόγου επιστημόνων έχουν ως εξής:


Ανακοίνωση Τύπου της ΕΟΤΔΘ

Φωτεινή Σιάνου: Η Ελλάδα βιώνει την πιο δύσκολη περίοδο της μετά από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο


Η ελληνίδα εκπρόσωπος στον ΟΗΕ για την ισότητα των δύο φύλων, Φωτεινή Σιάνου, έλαβε το λόγο, στα πλαίσια της συνεδρίασης με θέμα: «Οι γυναίκες της μειονότητας και το δικαίωμα στην εκπαίδευση των νεαρών γυναικών» και δήλωσε ότι η Ελλάδα βιώνει την πιο δύσκολη περίοδο της μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα αδύναμα στρώματα αντιμετωπίζουν πλέον πιο δύσκολες συνθήκες.


ΕΟΤΔΘ και σύλλογος επιστημόνων: Η ανεξάρτητη δομή της εκπαίδευσης έχει καταλυθεί

Η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων της ΕΟΤΔΘ, Μελέκ Κίρματζι υποστήριξε ότι σύμφωνα με τη συνθήκη της Λοζάνης, η δομή της εκπαίδευσης της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης είναι ανεξάρτητη, ωστόσο η ανεξαρτησία της αυτή καταλύθηκε με το χρόνο. Η ΕΟΤΔΘ, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της απουσίας δίγλωσσων δημοτικών σχολείων αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της εκπαίδευσης σήμερα. Η αρχή της ισότητας δεν εφαρμόζεται στην πράξη για όλους. Ζήτησε ακόμα να λυθεί το εν λόγω ζήτημα με μειονοτικά δημοτικά σχολεία, που θα παρέχουν μόρφωση σε ελληνικά και τούρκικα. Το μέλος του συλλόγου επιστημόνων, Περβίν Χαϊρουλλάχ, που πήρε το λόγο στα πλαίσια της συνεδρίας, υποστήριξε ότι από το 1923 μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 70 νόμοι, κυβερνητικά διατάγματα και κυβερνητικές αποφάσεις, έβλαψαν την ανεξάρτητη δομή της εκπαίδευσης.


Ελλάδα: Από του 1521 υποψηφίους στις εκλογές για την Περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, οι 153 ήταν μουσουλμάνοι


Η Φωτεινή Σιάνου, μιλώντας στη συνεδρία περί της ενεργής συμμετοχής των μειονοτικών γυναικών στην πολιτική, δήλωσε ότι οι 153 από τους 1521 υποψήφιους στην Περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δηλαδή το 10% στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου 2010, ήταν μουσουλμάνες γυναίκες. Εις απάντηση αυτού, ο σύλλογος επιστημόνων δήλωσε ότι μόνο 15 γυναίκες της μειονότητας διατηρούν θέσεις σε δήμους και στις τοπικές αρχές, ενώ μόνο μία μουσουλμάνα γυναίκα είναι μέλος του συμβουλίου της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.


Ελλάδα: Η εφαρμογή του 5% στο δημόσιο τομέα, καθιστά την Ελλάδα καλό παράδειγμα

Αναφερόμενη στην ενεργή δράση των γυναικών της μειονότητας στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή, η κα Σιάνου δήλωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί καλό παράδειγμα όσον αφορά στην απασχόληση των γυναικών και της μειονότητας στο δημόσιο τομέα. Η κα Σιάνου υποστήριξε ότι η Ελλάδα, άρχισε να εφαρμόζει ποσόστωση 5%, όσον αφορά στην απασχόληση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης στο δημόσιο τομέα.



Ανακοίνωση Τύπου του συλλόγου επιστημόνων

Οι εκπρόσωποι της μειονότητας που έλαβαν το λόγο στις συνεδρίες με θέμα: «Οι γυναίκες της μειονότητας και η εκπαίδευση των νεαρών γυναικών, «Οι γυναίκες της μειονότητας και η ενεργή συμμετοχή στην πολιτική ζωή», «Οι γυναίκες της μειονότητας και η ενεργή συμμετοχή στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή» διατύπωσαν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τουρκίδες της Δυτικής Θράκης.

Η Περβίν Χαϊρουλλάχ έλαβε το λόγο στο 3ο άρθρο της ημερησίας διάταξης του συνεδρίου με τίτλο: «Οι γυναίκες της μειονότητας και η εκπαίδευση των νεαρών γυναικών» και αναφερόμενη στο άρθρο 10 του «συμβολαίου για την απάλειψη κάθε είδους διακρίσεων εις βάρους των γυναικών», σε άλλα διεθνή κείμενα προστασίας των ανθρωπίνων και των μειονοτικών δικαιωμάτων και στη συνθήκη της Λοζάνης, εξέφρασε τα προβλήματα των γυναικών της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης στο θέμα της εκπαίδευσης. Υποστήριξε ακόμα ότι η ανεξάρτητη δομή της μειονοτικής εκπαίδευσης έχει υποστεί ριζικές αλλαγές, λόγω των κακοπροαίρετων επεμβάσεων των ελληνικών κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα να μην πληροί σήμερα τα σύγχρονα κριτήρια. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, το ποσοστό στη Δυτική Θράκη, ιδιαίτερα των κοριτσιών της μειονότητας που παρατούν το σχολείο είναι από τα πιο υψηλά στην Ελλάδα. Η Χαϊρουλλάχ δήλωσε ακόμα ότι τα δέκα χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης που ισχύουν στην Ελλάδα, είναι μόνο έξι για τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, εφαρμόζονται δηλαδή δύο μέτρα και δύο σταθμά, απομονώνοντας έτσι την τουρκική μειονότητα. Κάλεσε δε την Ελλάδα, να εφαρμόσει ειδικά προγράμματα σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της μειονότητας, για την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης από μέρους των νεαρών γυναικών της μειονότητας, να ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της ποιότητας των σχολείων της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, ενώ δήλωσε ότι το ελληνικό κράτος θα πρέπει ακόμη να παρέχει ίσες ευκαιρίες όσον αφορά στη μόρφωση στην επίσημη γλώσσα του κράτους και στην τουρκική γλώσσα. Η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων της ΕΟΤΔΘ, Μελέκ Κριματζί, που μίλησε στην ίδια συνεδρία, δήλωσε ότι με βάση τη συνθήκη της Λοζάνης, η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, χαίρει ανεξαρτησίας στον τομέα της εκπαίδευσης (άρθρο 40), ενώ υποστήριξε ότι το πραγματικό πρόβλημα στην εκπαίδευση είναι η έλλειψη ποιότητας. Η Κιρματζι, υποστήριξε ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρεται στα δημόσια σχολεία απέχει παρασάγγας συγκρινόμενη με την χαμηλή ποιότητα της μειονοτικής εκπαίδευσης. Παρά τα θετικά βήματα που έγιναν όσον αφορά στον τομέα της μόρφωσης με το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων, το πρόβλημα της ποιότητας παραμένει. Σύμφωνα με την Κιρματζί, ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα στον τομέα της μειονοτικής εκπαίδευσης είναι η έλλειψη δίγλωσσων δημοτικών σχολείων, αναφερόμενη έτσι στο πρόβλημα που προέκυψε λόγω του υπ’ αριθμ. 3518/2006 νόμου. Η Κιρματζί, αναφερόμενη στην έκθεση (2008) της ανεξάρτητης εμπειρογνώμονα των Ηνωμένων Εθνών, Γκέι Μαγκντούγκαλ τόνισε ότι η αρχή της ισότητα στην Ελλάδα δεν ισχύει για όλους, και εφόσον το επιβάλλουν οι συνθήκες, θα πρέπει να ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις για κοινωνίες που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Η Περβίν Χαϊρουλλάχ που έλαβε εκ νέου το λόγο στο ζήτημα των «Γυναικών της μειονότητας και της ενεργής συμμετοχής στην πολιτική ζωή», τόνισε ότι τα κράτη θα πρέπει να σέβονται το δικαίωμα των μειονοτήτων στη συμμετοχή και στην εκπροσώπησή τους στην πολιτική ζωή καθώς και στη συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων, σύμφωνα με τα διεθνή κείμενα προστασίας των ανθρωπίνων και των μειονοτικών δικαιωμάτων. Επιπλέον υποστήριξε ότι για μια ειρηνική και δημοκρατική κοινωνία, θα πρέπει τα κράτη να ενισχύουν τη συμμετοχή των μειονοτήτων στην πολιτική ζωή της χώρας. Υποστήριξε δε, ότι αν και σύμφωνα με την εισήγηση 23 της επιτροπής για την απάλειψη κάθε είδους διάκρισης ενάντια στις γυναίκες, τα κράτη πρέπει να καθορίζουν στρατηγικές για την εκπροσώπηση και τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή, η συμμετοχή των γυναικών της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης στην πολιτική ζωή της Ελλάδας είναι ακόμη περιορισμένη. Στις περιφερειακές εκλογές του 2010, μόνο 15 τουρκίδες γυναίκες της μειονότητας εκλέχθηκαν σε δημοτικά και τοπικά συμβούλια και μόνο μία στο συμβούλιο Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Στις τοπικές εκλογές του 2002 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ποσοστό του 30% για την εκπροσώπηση των γυναικών, ωστόσο κανένα σεμινάριο δεν διοργανώθηκε επ’ αυτού, ούτε και πάρθηκε κανένα ενθαρρυντικό μέτρο. Το ποσοστό των μειονοτικών γυναικών που εκλέγονται σήμερα είναι μόνο 5%, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση διέπεται από νοοτροπία κλειστού, ανδροκρατούμενου κυκλώματος.

Οι εκπρόσωποι της μειονότητας παρουσίασαν τις γραπτές εκθέσεις που συνέταξαν στους αρμοδίους του φόρουμ για τις μειονότητες που λειτουργεί στα πλαίσια της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Στη συνέλευση, εκ μέρους της Ελλάδας συμμετείχε η εθνική εκπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη για την ισότητα των δύο φύλων, Φωτεινή Σοφιανού.

 
Πηγή:  http://www.azinlikca.net/