Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Η Περβίν Χαϊρουλλάχ σε συμπόσιο στην Πόλη για τα εγκλήματα μίσους

Η Γενική Διευθύντρια της Πολιτιστικής Εκπαιδευτικής Εταιρίας της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης συμμετείχε στο συνέδριο που οργάνωσε η κίνηση "Πες στοπ στον ρατσισμό και τον εθνικισμό"
        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ


Η κίνηση ¨Πες στοπ στον ρατσισμό και τον εθνικισμό¨ μαζί με τον ¨Σύλλογο Κοινωνικής Αλλαγής¨ οργάνωσαν στις 19-20 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη συμπόσιο ¨Ενάντια στα εγκλήματα μίσους¨ με σκοπό να ερευνηθούνε οι συνθήκες που θρέφουν τα εγκλήματα μίσους και να μοιραστούνε την ντόπια και διεθνή εμπειρία σχετικά με τα εγκλήματα μίσους και την ρητορική του μίσους. Ανακοινώθηκε πως στο συμπόσιο μετείχε εκπροσωπώντας την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης η Περβίν Χαϊρουλλάχ-Γενική Διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ (Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρία της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης).

Στο συμπόσιο που άρχισε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί, εξετάστηκαν η ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους. Στην εκδήλωση που είχε πολλές συνεδρίες μαζί με προβολή σλάιντ και ταινιών, μετείχαν ως ομιλητές η εκπρόσωπος της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης Περβίν Χαϊρουλλάχ, ο Σονέρ Τουφάν από το σύλλογο Προτεσταντικών Εκκλησιών Τουρκίας, ο βουλευτής Προύσας του κόμματος CHP Αγικάν Ερντεμίρ, η βουλευτής Κωνσταντινούπολης του κόμματος BDP Σεμπαχάτ Τουντζέλ, ο Τζενγκίζ Τζαντάρ από την εφημερίδα Ραντικάλ, ο Ζακαριγιά Μιλντάνογλου από την εφημερίδα Άγος, η Σοράγια Σοχ από την Καταλονία της Ισπανίας, η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Γαλατάσεράι Γιασεμίν Ιντζέογλου, ο συνταξιούχος υποδιοικητής της ΜΙΤ Τζεβάτ Ονές, ο Σάμπο Μπογιαντζή από την κοινότητα των Ασσυρίων Τουρκίας, η Πινάρ Ογούντς από την εφημερίδα Ραντικάλ, ο καθηγητής Αχμέτ Τασγίν εξ ονόματος της κοινότητας των Αλεβιτών Τουρκίας, και ο Εράϊ Οζέρ από το κανάλι NTV.

Η Περβίν Χαιρουλλάχ-Γενική Διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ μίλησε κατά την πρώτη μέρα του διήμερου συμποσίου και αναφέρθηκε στα εγκλήματα μίσους που έγιναν στην Δυτική Θράκη. Η Χαϊρουλλάχ ανέφερε πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην θεωρούμενη ως κοιτίδα της δημοκρατίας Ελλάδα όλοι είναι ίσοι, αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι από άλλους.

Η Περβίν Χαϊρουλλάχ ανέφερε πως πολλές φορές το τίμημα των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το πλήρωσε η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, και ότι οι σύλλογοι με το πρόθεμα ¨τουρκικός¨ έκλεισαν με τη λογική πως διαταράσσουν την κοινωνική γαλήνη.

Η Περβίν Χαϊρουλλάχ υπενθυμίζοντας την στάση του ελληνικού κράτους είπε σχετικά με τα τουρκικά που είναι η μητρική γλώσσα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης πως «Η γλώσσα που μιλάμε κάποτε χαρακτηριζόταν μουσουλμανική».

Η Χαϊρουλλάχ ανέφερε επίσης πως ο ελληνικός νόμος περί τύπου του 2007 έθεσε πολύ δύσκολους όρους για τον μειονοτικό τύπο και τις εκδοτικές του δραστηριότητες.

Η Περβίν Χαϊρουλλάχ είπε πως μέσω του καταργηθέντος ρατσιστικού άρθρου 19, αφαιρέθηκε η ιθαγένεια από 46 χιλιάδες Τούρκους Δυτικοθρακιώτες,και ότι από τα εδάφη της Δυτικής Θράκης σήμερα μόνο το 24% ανήκει σε Τούρκους.

 
Πηγή:  http://tourkikanea.gr/