Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Συνάντηση εργασίας για την Παράκτια Ζώνη στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Αναφορικά με το πρόγραμμα Διατήρησης και Βιώσιμης Ανάπτυξής της, καθώς σύμφωνα με τοον Αρη Γιαννακίδη «η παράκτια ζώνη της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αποτελεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα»

         ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



«Η παράλια ζώνη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πρέπει να διατηρηθεί και να αναδειχθεί γιατί αποτελεί το συγκριτικό της αναπτυξιακό πλεονέκτημα. Στα πλαίσια του στρατηγικού μας σχεδιασμού προχωρούμε σε μία σημαντική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να δημιουργήσουμε ενιαίο αναπτυξιακό βηματισμό, μία ενιαία πρόταση τα αποτελέσματα της οποίας να διαχέονται σε ολόκληρη την Περιφέρεια.

Θέλουμε να ομογενοποιήσουμε το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα προκειμένου να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία στο αναπτυξιακό μας προϊόν. Επιδιώκουμε η αξιοποίηση αυτή να αποτελέσει πηγή ωφελειών για κατοίκους και επισκέπτες, υπόδειγμα αρμονικής σύνδεσης του ανθρώπου με την φύση ,την ιστορία και τον πολιτισμό».

Αυτά δήλωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης κατά την διάρκεια της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011 στην Κομοτηνή και αντικείμενο την διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τελικούς δικαιούχους του Προγράμματος «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΣΗΝ ΠΑΜΘ».

Στην συνάντηση που διοργάνωσε η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ παρουσία της αναδόχου μελετητικής εταιρείας, συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες ΠΕ Ξάνθης Φώτης Καραλίδης, Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης, Τουρισμού Πολιτισμού ΑΜ-Θ Κώστας Παπακοσμάς, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων της παράκτιας ζώνης της ΑΜ-Θ, στελέχη των υπηρεσιών της ΠΑΜ-Θ αλλά και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης που εμπλέκονται με το πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε παρουσίαση του Προγράμματος, των διαδικασιών σύνταξης του Επιχειρησιακού Σχεδίου καθώς και εκείνων της ωρίμανσης έργων. Μέσα δε από την διαλογική και εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση που ακολούθησε σχηματοποιήθηκε μία πρώτη εικόνα για τις δράσεις και τα έργα που θα συμπεριληφθούν για την αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα διέπεται από τους παρακάτω άξονες:

-Προστασία και Ανάδειξη του Περιβαλλοντικού Αποθέματος της παράλιας Ζώνης

-Ενίσχυση της Οικονομικής Ανταγωνιστικότητας της Περιοχής

-Βελτίωση των Υποδομών και της Ποιότητας Ζωής των κατοίκων

-Προώθηση της διατοπικής ,διακρατικής και διασυνοριακής συνεργασίας

Θα ακολουθήσουν επιμέρους συναντήσεις εργασίας στις Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης οι οποίες αποτελούν χώρους παρέμβασης του Προγράμματος.

.