Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Διακρατική συνάντηση προγράμματος Sure στην Κομοτηνή

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και φιλοξενήθηκε στην πρωτεύουσα της Ροδόπης

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ
ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
ΤΗΣ ΕΕ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ;



Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Κομοτηνή, η διακρατική συνάντηση στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Κομοτηνης.
Ο σκοπός της συναντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων για το σχεδιασμό των δράσεων και τη χάραξη νέων πολιτικών για τις μειονεκτικές περιοχές των Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στο πρόγραμμα SURE, συμμετέχουν πέραν του Δήμου Κομοτηνής οι παρακάτω πόλεις: Eger (Ουγγαρίας), Pori (Φινλανδίας) Dun Laoghaire (Ιρλανδίας) Alcobaca (Πορτογαλίας) Λάρνακας (Κύπρου) Ottignies Louvain la Neuve (Βελγίου), Gheorgheni (Ρουμανίας) και ο φορέας Business Innovation Center –Albacete (Ισπανίας).

Είναι ένα θεματικό δίκτυο πόλεων, το οποίο έχει σαν στόχο να υποστηρίξει τη δημιουργία στρατηγικών ανάπτυξης (μέσα από κοινωνικές και οικονομικές παρεμβάσεις) σε υποβαθμισμένες περιοχές που βρίσκονται κοντά στο κέντρο της πόλης και έχει διάρκεια έως το τέλος του 2012 οπότε και ο Δήμος Κομοτηνής θα έχει αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης στην εν λόγω περιοχή.Ο Δήμος Κομοτηνής έχει θεσπίσει ως τέτοια περιοχή τη ζώνη στις δυο όχθες του ποταμού Βοσβόζη, από τη μια – την περιοχή του Ηφαίστου, και από την άλλη – τον οικισμό των νεόκτιστων στη Ν. Μοσυνούπολη, έως το Πανθρακικό στάδιο Κομοτηνής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η όποια φιλοξενήθηκε στο κτίριο της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης, επί της οδού Παρνασσού 6, με την παρουσία της προέδρου της Αναπτυξιακής Κ.Καραθεοδωρή Α.Ε. κας Όλγας Τσετινέ και της αντιπροέδρου κας Αφροδίτης Καρελιάδου, οι οποίες εκπροσώπησαν το Δήμο Κομοτηνής, έγινε παρουσίαση του Δήμου Κομοτηνής, της περιοχής παρέμβασης και έγιναν συζητήσεις σχετικά με δυνατές λύσεις, καλές πρακτικές και όμοια προβλήματα στις άλλες πόλεις-εταίρους.

Ο ειδικός εμπειρογνώμονας κος Hans Schlappa, η ειδική σε θέματα ένταξης ειδικών πληθυσμιακών ομάδων Ann Hyde και οι εταίροι του προγράμματος περιηγήθηκαν συνοδεία της κας Δέσποινας Πάσσου, συντονίστριας του προγράμματος, των εκπροσώπων του Δήμου και των συνεργατών του προγράμματοςστην περιοχή παρέμβασης, όπου συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τους κατοίκους και πρότειναν πιθανές λύσεις και παρεμβάσεις με βάση την ευρωπαϊκή τους εμπειρία.

.