Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Ποιος βουλευτής της Θράκης βρέθηκε χριστουγεννιάτικα στο Αζερμπαϊτζάν;

Επισκέφθηκε την χώρα την περασμένη εβδομάδα, προσκεκλημένος του κόμματος του προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ

ΜΑΘΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΚΑΝΕ ΕΚΕΙ

Την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, επισκέφτηκε το Αζερμπαϊτζάν ως επίσημος καλεσμένος του κόμματος του Προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ - Νέο Κόμμα του Αζερμπαϊτζάν.

Ο βουλευτής συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το κόμμα το Αλίγιεφ με θέμα «Πολιτική εκσυγχρονισμού: νέες προκλήσεις στην οικονομία και την κοινωνία».

Στο συνέδριο συμμετείχαν πολιτικές προσωπικότητες και ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Γεώργιος Παναγιωτάκης.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο βουλευτής πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Νέες προκλήσεις στο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό στερέωμα: το παράδειγμα της Ροδόπης». Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομική κρίση, με ειδικές αναφορές στην περίπτωση της Ελλάδας. Μίλησε για σύγχρονες στρατηγικές που πρέπει να προσδιορίζουν το πολιτικό γίγνεσθαι και την παγκόσμια οικονομία και έκανε εκτενείς αναφορές στο παράδειγμα της Ροδόπης.

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την ομιλία του βουλευτή:

«Το μείζον πρόβλημα της οικονομίας όπως το βιώνουμε στην Ελλάδα δεν έχει διαστάσεις εθνικές, αλλά παγκόσμιες. Η οικονομική κρίση δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά παγκόσμιο πρόβλημα. Μας αφορά όλους.

Κατά την άποψή μου το μοντέλο των κλειστών οικονομιών έχει παρέλθει οριστικά. Ζούμε σε εποχές όπου το ελεύθερο εμπόριο, η καινοτομία, οι διεθνείς συνεργασίες, η εξωστρέφεια, η υγιής ανταγωνιστικότητα πρέπει να προσδιορίζουν την στρατηγική μας, μία στρατηγική που οφείλει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Να είναι στρατηγική με μέλλον αλλά και στρατηγική του μέλλοντος.

Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα από την περιοχή μου, την Ροδόπη και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Όπως ανέφερα και στην αρχή της ομιλίας μου πρόκειται για μία συνοριακή περιοχή η οποία βρίσκεται πολύ κοντά σε μεγάλες αγορές, όπως της Τουρκίας και της Βουλγαρίας. Πρόκειται για ένα σταυροδρόμι, όχι μόνο γεωγραφικό, αλλά και οικονομικό. Είναι το πέρασμα της Ανατολής προς τη Δύση, της Ασίας προς την Ευρώπη. Επιπλέον, έχει ενδιαφέρουσα πληθυσμιακή σύνθεση καθώς στην Θράκη κατοικεί η μοναδική επίσημα αναγνωρισμένη μειονότητα από την πλευρά του ελληνικού κράτους της οποίας έχω την τιμή να είμαι μέλος.

Αν λάβει κανείς υπόψη του τα παραπάνω δεδομένα θα σχηματίσει την εικόνα μιας ευημερούσας περιοχής η οποία είναι ανεπτυγμένη και εξελίσσεται διαρκώς, μίας περιοχής με έντονη εμπορική κινητικότητα. Δυστυχώς η εικόνα αυτή παραμένει μέχρι και σήμερα ουτοπική.

Η περιοχή μου αποτελεί από τις φτωχότερες σε εθνικό επίπεδο. Τα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται στα ύψη, και σχεδόν όλοι οι τομείς της οικονομίας βρίσκονται σε μαρασμό. Στην Ροδόπη επικρατεί αναπτυξιακή άπνοια και το μέλλον είναι αβέβαιο. Παρατηρείται μεγάλη τάση προς μετανάστευση κυρίως ως εποχιακοί εργάτες με προορισμό την Ολλανδία.

Για την παραπάνω κατάσταση έχουμε όλοι ευθύνη. Κατεστημένα και νοοτροπίες δεκαετιών υπαγόρευαν στην χώρα μου το εύκολο βόλεμα, έτρεφαν την διαπλοκή και την διαφθορά και καλλιεργούσαν την κρίση. Θα δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα από τον πρωτογενή τομέα. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ο παράδεισος του πρωτογενούς τομέα. Άριστες κλιματολογικές συνθήκες, ιδανικές εδαφολογικές συνθήκες κλπ. Αν σε αυτήν την χώρα που φημίζεται για τον ήλιο, την ζέστη κλπ. εισάγουμε πολλαπλάσια τρόφιμα από αυτά που εξάγουμε, αντιλαμβάνεστε τις διαστάσεις του προβλήματος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρώ ότι η κρίση που βιώνουμε σήμερα δεν είναι απλά οικονομική, αλλά είναι πρωτίστως κοινωνική και πολιτική. Οι προκλήσεις είναι συνεχείς. Είναι προκλήσεις στις οποίες θα ανταπεξέλθουμε με ανοιχτά μυαλά και ανοιχτούς ορίζοντες.

Χρειάζονται στρατηγικές συμμαχίες και συνεργασίες από τις οποίες θα επωφεληθούν όλες οι πλευρές. Πρωτίστως απαιτείται διάλογος, δημοκρατικές διαδικασίες, διαβουλεύσεις. Το σημερινό συνέδριο είναι μία καλή ευκαιρία συνάντησης, διαλόγου, συμπερασμάτων. Έχουμε τη δυνατότητα άνθρωποι με διαφορετικές καταγωγές, διαφορετικές χώρες προέλευσης, διαφορετικές καταβολές να γνωριστούμε μεταξύ μας, να ανταλλάξουμε απόψεις για τις περιοχές μας, να αναπτύξουμε συνεργασίες».

..