Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ζει στην Κομοτηνή με 300 σπάνια περιστέρια που έφερε απ’ όλο τον κόσμο

Ο ξεχωριστός ζωόφιλος μας ξεναγεί στο κτήμα του, όπου επικοινωνεί με τους φτερωτούς φίλους του, απολαμβάνοντας τον δικό του παράδεισο

Ο 55ΧΡΟΝΟΣ ΤΑ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕ ΔΙΑΝΟΕΙΤΑΙ ΚΑΝ ΝΑ ΤΑ... ΦΑΕΙ


Είναι ιδιαίτερα κοινωνικός με τους ανθρώπους, αλλά με τα πουλιά έχει την δική του επικοινωνία ο Μαμούτ Νουρετίν που στο κτήμα του έχει 300 τουλάχιστον σπάνια περιστέρια που όμοιά τους σε τόσο μεγάλη ποικιλία δεν υπάρχουν αλλού στην βόρειο Ελλάδα. Οι περιστερώνες εκτείνονται σε ειδικές εγκαταστάσεις όπου όλα είναι καθαρά και φροντισμένα, αφού τον απορροφούν πολλές ώρες από την καθημερινή δουλειά του.

Ο ίδιος διατηρεί κατάστημα ζώων συντροφιάς και ζωοτροφών στην οδό Εγνατίας στην Κομοτηνή, αλλά που τον χάνεις που τον βρίσκεις είναι εκεί. Τα περιστέρια τον αναγνωρίζουν, τον περιμένουν, κάθονται πάνω του, δεν ενοχλούνται από την παρουσία του ίσα - ίσα που περιμένουν να τα ρίξει τροφή με το που φθάνει κι αυτά τριγυρίζουν γύρω του για το καλωσόρισμα. Με την φωτογραφική μηχανή προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε τις σπάνιες ράτσες πουλιών που έφερε απ’ όλο τον κόσμο.

Πουλιά - περιστέρια που στέκουν καμαρωτά με περίεργα πόδια, με φουσκωτούς πολύχρωμους λαιμούς, με σαγρέ φτερώματα, με εντυπωσιακές ουρές σαν παγώνια, δίχρωμα, τρίχρωμα, καφέ, μπεζ, ασπρόμαυρα, αλλά και κοτοπερίστερα μαζί με τις γνωστές ελληνικές ράτσες. Ζουν και μαζί και χώρια μεταξύ τους ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στην συμβίωση και τις διαφορετικές νοοτροπίες, σε σπιτάκια που είναι ανθρωπίνων διαστάσεων μέσα στην φύση και σ΄ ένα περιβόλι με όλων των ειδών τα φρούτα και τα φυτά.

Το μεράκι χαρακτηρίζει τον κ. Νουρετίν που μας εξηγεί την συνύπαρξή του με τα περιστέρια μια σχέση που την αντιλαμβάνεσαι όταν την δεις. Εκεί υπάρχουν καλοθρεμμένα μπουφάρια, τα περιστέρια γκλόμπος, τα χανουμάκια, τα μισεράκια, τα παγωνάτα και όλα τα ντόπια περιστέρια.

Ο ίδιος δηλώνει «περιστεράς» από τότε που θυμάται τον εαυτό του μικρό παιδί και τώρα στα 55 χρόνια του κατάφερε να φέρει όλες τις ποικιλίες που ήθελε από την Ευρώπη και αλλού απολαμβάνοντας ευτυχισμένος τον μαγικό κόσμο των πουλιών. Φιλοδοξία του νάναι γερός να τα χαίρεται και να τα προωθεί και σε άλλους που επίσης τα αγαπούν. Είδαμε φωλιές με αβγά που κλωσσούσαν πανέμορφα περιστέρια, τελείως άγνωστα σε μας και φυσικά ένα χομπίστα που ταύτισε την αγάπη του γενικότερα με τα ζώα με το επάγγελμά του.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/