Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Όταν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γύριζε το "Θίασο" στην Θράκη!

Αυτήν την ώρα το τελευταίο αντίο στον μεγάλο σκηνοθέτη. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του γυρίστηκε στην περιοχή μας;
            ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
      ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ο «Θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου υπήρξε μια ταινία-θρύλος για το Ελληνικό Σινεμά αλλά και μια ταινία που εξέφρασε τη συσσωρευμένη μεταπολιτευτική κοινωνική καταπίεση, παρουσιάζοντας την ιστορία του εμφυλίου με μια εξαιρετική ακτινογραφία της ελληνικής κοινωνίας.

Γύρισμα στο παζάρι με την Εύα Κοταμανίδου
μπροστά στην πύλη από το χάνι που συνδέει
το παζάρι με την οδό Κομοτηνής (Παν. Τσαλδάρη)
Μια μικρογραφία της παθητικότητας με την οποία η ελληνική κοινωνία παρακολούθησε τις «μαύρες μέρες» του εμφυλίου, ιδωμένη από την αριστερή οπτική του εξαιρετικού έλληνα σκηνοθέτη. Τις ώρες που η Ελλάδα θρηνεί για το χαμό ενός μεγάλου δημιουργού είναι φρόνιμο να δούμε τα αποτυπώματα του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην Ξάνθη, μια από τις πολλές επαρχίες που αποτέλεσαν το σκηνικό των ταινιών του, ως έναν αποχαιρετισμό στο δημιουργό που την τίμησε.

Γύρισμα στο παζάρι με φόντο τον οίκο ανοχής
«16 παράθυρα» στην αντίθετη πλευρά,
με φόντο την περιοχή Σαμακώβ
Διαφεύγει συχνά ότι η ταινία-σταθμός του ελληνικού σινεμά που είχε καταξιώσει ήδη από τότε τον έλληνα σκηνοθέτη διεθνώς, παρότι είχε εμποδιστεί η συμμετοχή της στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών, γύριστηκε σε ένα μεγάλο μέρος της, στην Ξάνθη. Στο παζάρι κυρίως με τα παλιά χάνια, ακόμη «ζωντανά» το 1974, στο Πανδοχείο Αβέρωφ (σε λειτουργία ακόμη τότε και για μερικές δεκαετίες) και σε σημεία της Παλιάς Πόλης ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είχε στήσει το σκηνικό του "Θιάσου"

Γύρισμα στο παζάρι, μπροστά στους πάγκους
Το γνωστό φωτογραφικό αρχείο στο Facebook – όπου συχνά το XanthiPress.gr προσφεύγει- έχει αρκετές ζωντάνες μαρτυρίες από τα γυρίσματα του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην Ξάνθη. Μέλη της ομάδας επεσήμαναν, ορθώς, ότι η ταινία είναι καθρέφτης μιας ατμόσφαιρας πολύ ζοφερής και δυσάρεστης για την ελληνική κοινωνία και δεν μπορούν να χαρούν που η Ξάνθη αποτέλεσε το βουβό σκηνικό της.


Γύρισμα με ομάδα αιχμαλώτων που περιφέρονται.
Ανεβαίνει την οδό Ορφέως από την πλατεία
Αντίκα προς το Δημαρχείο
Όμως η ιστορία δεν διαγράφει ότι μια από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, ένα αριστούργημα ενός παγκόσμιου δημιουργού και η καλύτερη ταινία, ίσως, για την καταγραφή του εθνικού διχασμού του ελληνικού εμφυλίου, γυρίστηκε και στην Ξάνθη.

Τα στοιχεία για τις εικόνες της ταινίας έχουν δοθεί από τον Τάσο Τεφρωνίδη.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο You Tube στο παρακάτω λίνκ:  http://www.youtube.com/view_play_list?p=86605CFF3A623537

 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/