Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Οι ομιλίες δημάρχου Κομοτηνής και Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ στην ΚΕΔΕ

ΕΚΤΟΣ... ΧΡΟΝΟΥ ΒΓΗΚΕ
Ο ΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ
ΤΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΣΤΟΥΣ
1.000 ΣΥΝΕΔΡΟΥΣ ΑΠΟ
ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΕΣ


Γ. ΠΕΤΡΙΔΗΣ: Φίλες και φίλοι, καταρχήν επιτρέψτε μου, οι καθήμενοι στις πρώτες σειρές, επειδή δεν τα πάω καλά με το πρωτόκολλο παραδοσιακά, δεν θα τηρήσω το πρωτόκολλο. Κύριε Πρόεδρε και με τη δική σας άδεια.


Αναφέρομαι λοιπόν σε όλους όσους σήμερα τιμούν την πόλη μας, τιμούν με την παρουσία τους αυτό το Συνέδριο, είτε ως εκλεκτοί προσκεκλημένοι, είτε ως Σύνεδροι.

Ευχαριστώ το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, το οποίο από την πρώτη στιγμή που έπεσε η πρόταση, την αγκάλιασε και την υλοποίησε. Την πρόταση να γίνει το Συνέδριό μας, το πρώτο μας Συνέδριο, το πρώτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, σε μια πόλη όπως η Κομοτηνή, με ότι σηματοδοτεί η σημειολογία αυτής της επιλογής.

Η Αυτοδιοίκηση, όπως και όλη η πατρίδα μας, καλείται να λειτουργήσει σε συνθήκες δημιουργίας ενός νέου κοινωνικοπολιτικού χαοτικού σύμπαντος επί του παρόντος και δεν επιλέγω τυχαία τον όρο χαοτικό σύμπαν, στη θέση του συστήματος, γιατί είναι προφανές ότι απέχουμε πολύ ακόμα από τη θέσπιση εκείνων των αλληλουχιών που θα ορίζουν την έννοια του συστήματος.

Ο ρόλος μας, ο δικός μας ρόλος, της Αυτοδιοίκησης, σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι διπλός. Από τη μια να λειτουργήσουμε καθημερινά αδιάλειπτα και στοχευμένα στα πλαίσια της θεσμικής μας αποστολής. Από την άλλη να επιταχύνουμε ως καταλύτες τις διαδικασίες εκείνες που θα μετασχηματίσουν την παρούσα κατάσταση σε ένα σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό σύστημα, ανεξάρτητα από την οπτική, ιδεολογική ή πολιτική, που ο καθένας προσεγγίζει τον όρο αυτού του συστήματος.

Παράλληλα, όμως και εδώ είναι η διαφορά της Αυτοδιοίκησης, παράλληλα με το κοινωνικό σύστημα και το πολιτικό σύστημα, σε μια ενεργή και δρώσα κοινωνία. Θέλουμε δομημένο κράτος, αλλά και ενεργή και δρώσα κοινωνία. Εκεί είναι ο δικός μας καταλυτικός ρόλος. Είναι προφανές αυτό από όλη τη διαδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οφείλουμε να κινηθούμε όλοι μας γρήγορα και στοχευμένα. Η αποστολή μας, είναι γνωστό σε όλους μας ότι είναι δύσκολη, αλλά είναι ιερή.

Καλή δύναμη σε όλους μας. Να είστε καλά και καλή συνέχεια.



 
ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ: Σεβάσμιε Άγιε Πατέρα, αξιότιμε κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, αγαπητοί συνάδελφοι.


«Φίλοι μ’, καλωσορίσατε, φίλοι μ’ αγαπημένοι, φίλοι μ’ κοπιάστε στο τραπέζι».

Με αυτό το χιλιοτραγουδισμένο παραδοσιακό τραγούδι, καλωσορίζω τους συναδέλφους μου στην φιλόξενη Κομοτηνή, στην Ροδόπη, στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σας καλωσορίζω στην γη του Διόνυσου, την πατρίδα του Ορφέα, τον τόπο του Δημόκριτου, του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, του Ευγένιου Ευγενίδη, του Βασίλη Βασιλικού.

Έναν τόπο με πλούσια ιστορία, υψηλό πολιτισμικό επίπεδο, αξιόμαχο ανθρώπινο δυναμικό. Έναν τόπο που χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μορφολογία πολιτισμών, όπως εκφράζονται σήμερα μέσα από τις διαλέκτους, τα ήθη, τα έθιμα.

Από το Βυζαντινό Διδυμότειχο με τα μοναδικά απόρθητα Δίδυμα Τείχη και την Μοσινούπολη, τα αρχαία Άβδηρα, τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσημβρίας Ζώνης, την πόλη των Κικόνων, την Μαρώνεια, που το κρασί της μέθυσε τον Πολύφημο.

Ταξιδεύουμε ιστορικά στην Καβάλα των Φιλίππων, στα χνάρια της Λυδίας της Φιλιππισίας και στον προϊστορικό οικισμό του Αρκαδικού, νότια του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Τόπος μαγικός, πανέμορφος, μοναδικά πλούσιος, ιστορικό δέλεαρ. Επανασυνδέεται πλέον με την ιστορική του γεωγραφία στη νέα εποχή, στη νέα οικονομία.

Οι τόποι και οι λαοί έχουν τη δική τους μοίρα και η μοίρα της Περιφέρειάς μας συνδέθηκε στενά με την γεωγραφική της θέση, καθώς εκτίνεται στην είσοδο της Ενωμένης Ευρώπης και λόγω αυτής της θέσης, λειτουργούσε ανέκαθεν ως συνδετικός κρίκος: Δύση – Ανατολή, Βορράς – Νότος. Εδώ σε αυτό τον ευλογημένο τόπο, ανταμώνει ο μυστικισμός της Ανατολής με τον ορθολογισμό της Δύσης. Η απολλώνια αρμονία, με την διονυσιακή έκταση.

Από τους χαρακτηρισμούς των πόλεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μπορεί κανείς να κατανοήσει τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισαν ιστορικά και πολιτισμικά.

Καβάλα. Αρχόντισσα αισθητικής και αρχιτεκτονικής. Διαχρονικό σταυροδρόμι πολιτισμών. Το προσωνύμιό της: οι Θερμοπύλες της Μακεδονίας.

Δράμα. Ο τόπος του νερού, η Μέκκα του μαρμάρου, με έντονη την λατρεία του θεού της αμπέλου και του κρασιού.

Ξάνθη, η πατρίδα του Δημόκριτου, η γενέτειρα του Μάνου Χατζιδάκι.

Ροδόπη. Η ιστορική Μαξιμιανούπολη, η μοναστική πολιτεία του Παπίκιου Όρους.

Έβρος. Η Μοσινούπολη. Το σταυροδρόμι της διαπολιτισμικής συνύπαρξης, το σύνορο αλλά και η αρχή της Ελλάδας.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, διανύουμε μία από τις κρισιμότερες ιστορικές συγκυρίες της νεότερης μεταπολεμικής Ελλάδας. Κρίση στην οικονομία, κρίση στην κοινωνία. Κρίση αξιακή πολιτισμική. Κρίση στις ζωές όλων των συμπολιτών μας.

Μια βάρβαρη πραγματικότητα, απότοκο ενός χρεοκοπημένου και σαθρού πολιτικού μοντέλου που είχε υδροκεφαλισμό, αναχρονιστικά χαρακτηριστικά που εξέθρεψε ο πολιτικός λαϊκισμός. Η λογική του εφήμερου, της αρπαχτής, του βολέματος, της αναξιοκρατίας και σε τούτη την συγκυρία, ως σύγχρονοι νεοέλληνες βιώνουμε την καταρράκωση της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Την απροκάλυπτη πατρωνία των ισχυρών, τον εκχυδαϊσμό και την διακύβευση των διαχρονικών αξιών της φυλής μας, την αποστασιοποίηση των πολιτών και κυρίως της νέας γενιάς από τα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα.

Το τραγικότερο και το δραματικότερο σε αυτή τη συγκυρία, η περιεκτική ταυτοποίηση και η απόρριψη του πολιτικού συστήματος. Η δυσαρμονία της κεντρικής πολιτικής σκηνής με την κοινωνική πραγματικότητα.

Η χώρα εμφανίζει τεράστιο πολιτικό έλλειμμα. Τα διαχρονικά κοινωνικά υποκείμενα υπερκερασμού της δημοσιονομικής κρίσης, τα ίδια. Μισθωτοί, εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι.

Πέρα όμως από τα δημοσιονομικά λογισμικά, πέρα από τα νούμερα και τους αριθμούς, υπάρχει το ανθρώπινο δράμα, το δικαίωμα στη ζωή. Το ντόπιο επιστημονικό προσωπικό μεταναστεύει, αναζητά την ελπίδα, καταθέτει με στεντόρεια φωνή την δική του κραυγή αγωνίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η εμφάνιση της νέας αυτοδιοικητικής αναδόμησης και αναδιάρθρωσης της χώρας, η αποκέντρωση, η εκχώρηση ρόλων, πόρων, αρμοδιοτήτων στις τοπικές περιφερειακές δυνάμεις, αποτελεί υπερδιατακτική εικόνα αναφοράς, ελπίδας, αναγεννητικής προοπτικής, σε ένα παρωχημένο συγκεντρωτικό κράτος που καταρρέει.

Είναι επιτακτική ιστορική ανάγκη η διαμόρφωση μιας νέας ταυτότητας που θα συνθέτει την περιφερειακή δυναμική, θα την μετουσιώνει σε αναπτυξιακή πορεία, μακριά από πολιτικούς μεσσιανισμούς, σεκταριστικούς κώδικες, υπόγειες διαδρομές.

Σε αυτή την κατρακύλα, έχουμε υποχρέωση εμείς οι αυτοδιοικητικοί να συνειδητοποιήσουμε τον ρόλο μας, να τον βιώσουμε. Δεν ανακυκλώνουμε διαχειριστικές συμπεριφορές, δεν αποτελούμε μικρογραφία κακέκτυπα του κεντρικού πολιτικού συστήματος. Δεν αναπαραγάγουμε τον εμπαθή κομματικό πολιτικό λόγο, την εσωστρέφεια και την μεμψιμοιρία.

Στόχος σε αυτή την συγκυρία, στόχος για την πατρίδα, για την χώρα, είναι να αρθρώσουμε τον δικό μας συνθετικό αυτοδιοικητικό λόγο. Να σμίξουμε με την κοινωνία σε έναν κοινό αναπτυξιακό βηματισμό, να ξαναφέρουμε την αξιοπιστία στον ρόλο.

Κυρίες και κύριοι, συνάδελφοι, δεν πρέπει η κρίση να ακρωτηριάσει το όνειρο. Εμείς αντιστεκόμαστε, χαράσσουμε τον δικό μας δρόμο. Εξάλλου, οι ρόλοι και οι θεσμοί υποβαθμίζονται από τα φυσικά υποκείμενα που τον έχουν επωμιστεί. Το όνειρο χωρίς δράση είναι ονειροπόληση. Η δράση χωρίς όραμα, είναι εφιάλτης.

Με την απαρχή της νέας θεσμικής μας ιδιότητας, απευθύναμε προσκλητήριο εγρήγορσης και συμπόρευσης της γηγενούς θεσμικής κοινωνίας, σε έναν κοινό βηματισμό χωρίς οριοθετήσεις, αποκλεισμούς, διαχωρισμούς, διαβουλευόμενοι, συναποφασίσαμε, συνδιαμορφώσαμε, συγκεκριμενοποιήσαμε και σχηματοποιήσαμε τον νέο στρατηγικό αναπτυξιακό μας σχεδιασμό, την ταυτότητά μας. Περιφέρεια, κόμβος ενεργειακός. Περιφέρεια, ως κέντρο διαμετακόμισης και διακίνησης εμπορευμάτων.

Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Περιφερειάρχη, συντομεύετε.

ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ: Ναι, τελειώνω.

Εδώ θα πρέπει να εκθειάσουμε κυρίως την εξαιρετική συνεργασία την οποία είχαμε με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση και θέλω να δηλώσω ευθαρσώς μέσα από την καρδιά μου ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους Δημάρχους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αγαπητοί φίλοι, η Περιφέρεια αυτή κατέχει διαχρονικά περίοπτη θέση στο βάθρο της κοινωνικοοικονομικής δυσπραγίας, της φτώχιας και της περιθωριοποίησης. Η διαχρονική αναπτυξιακή της καρκινοβασία, αποτυπώνει τη μοίρα της. Σε αυτή την Περιφέρεια, γενιές ολόκληρες μεγαλώσαμε μέσα σε τρόμο και σε ανασφάλεια και τούτη τη στιγμή, η αποβιομηχάνιση είναι έκδηλη και απτή. Η ανεργία, η φτώχια διαχέεται σε όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση. Δημογραφική αφαίμαξη, κατρακύλα αναπτυξιακή.

Τα λέω αυτά γιατί απαιτείται πλέον εθνική αφύπνιση. Είναι επιτέλους αδήριτη επιτακτική εθνική ανάγκη η χάραξη ενός διαχρονικού, διακομματικού εθνικού σχεδιασμού, που θα υλοποιείται απαρέγκλιτα, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνάει τον τόπο.

Αγαπητοί συνάδελφοι, κάνω μια έκκληση. Όπου και αν ζείτε, όπου και αν διαβιείτε, όπου και αν πολιτεύεστε, μιλήστε για την Περιφέρεια των πολλαπλών αναπτυξιακών ιδιαιτεροτήτων. Των δυνατοτήτων στην Μαύρη Θάλασσα, στην Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο, σε μια τεράστια Βαλκανική ενδοχώρα. Μιλήστε για αυτή την Περιφέρεια της διασυνοριακότητας και της διαπολιτισμικής συνύπαρξης.

Τελειώνω και αφαιρώ πολλά, να σεβαστώ τον χρόνο. Θα ήθελα λοιπόν να μεταφέρω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές του συνεδρίου, να ευχηθώ καλή επιτυχία στο νεοσύστατο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, καλή δύναμη στο έργο σας, καθώς η ιστορική ευθύνη του ρόλου που θα διαδραματίσετε, θα επηρεάσει τις τύχες της νέας Αυτοδιοίκησης.

Συγχαίρω και ευχαριστώ θερμά τον Δήμαρχο της Κομοτηνής, τον άξιο φίλο μου, τον Γιώργο τον Πετρίδη, τους διοργανωτές για την επιλογή της πόλης, εύχομαι καλή διαμονή σε όλους σας και ραντεβού σε κοινούς αυτοδιοικητικούς αγώνες.

Ευχαριστώ.

.