Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Φωτογραφίες των Πριγκηποννήσων στο Σισμανόγλειο

Εκθεση του δημοσιογράφου και φωτογράφου Σαμί Σολμάζ στο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Φωτογραφίες με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους των Πριγκηποννήσων που ζουν σε ένα τόπο πλημμυρισμένο με αποτυπώματα του παρελθόντος παρουσιάζει ο δημοσιογράφος και φωτογράφος Σαμί Σολμάζ στην έκθεσή του, που εγκαινιάζεται στις 25 Ιανουαρίου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.


Ο τίτλος της είναι «Νησιώτες» και όπως σημειώνει ο δημιουργός των φωτογραφιών «Οι νησιώτες είναι μαζί! Δεν γνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ γλωσσών, θρησκειών, δογμάτων ή φυλών. Σαν να έχουν επιβιβαστεί στην ίδια βάρκα πάνε μαζί για ψάρεμα, στις πυρκαγιές, στους γάμους ή για να πιουν. Εφόσον η ηπειρωτική χώρα δεν ανακατευτεί, θα ζουν εδώ ακόμα για αιώνες, στα νησιά...».

Πρόκειται άλλωστε για φωτογραφίες που δεν στέκονται στις διαφορές αλλά στις ιδιαίτερες στιγμές των ανθρώπων, τις οποίες περνούν μαζί και ειρηνικά. «Είναι οι ιστορίες της ζωής αυτών των ανθρώπων, που ριζωμένοι στο χώμα της πατρίδας τους, όπως τα μοβ «καραμπάσια», σημάδεψαν τα Νησιά», όπως έγραψε ο συγγραφέας Αρης Τσοκώνας.

Με την έκθεση αυτή, που θα διαρκέσει ως τις 11 Φεβρουαρίου το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη εγκαινιάζει την πολιτιστική δραστηριότητα του 2012 οργανώνοντας ένα αφιέρωμα στην τέχνη της φωτογραφίας. Δέκα φωτογράφοι σε τέσσερις διαφορετικές εκθέσεις με διακόσιες φωτογραφίες τους θα παρουσιασθούν στο διάστημα ως τις 4 Μαρτίου.

Και συγκεκριμένα τον Σαμί Σολμάζ θα διαδεχθεί ο φωτογράφος Κώστας Βέργας, που θα παρουσιάσει τις πολλές εναλλαγές της ελληνικής τοπιογραφίας μέσα από εξήντα φωτογραφίες με τον γενικό τίτλο «Ελληνικά Τοπία» (14 ως 24 Φεβρουαρίου). Τέλος με τίτλο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Οδοιπορία στο Αγιον Όρος 1992-2011» παρουσιάζονται από 27 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου έργα έξι ελλήνων φωτογράφων, από τις επισκέψεις του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Αγιον Ορος. Η έκθεση διοργανώνεται με τη συνεργασία της Αγιορειτικής Εστίας.
Παράλληλα δύο νέες φωτογράφοι, η Ανθή Μάρα και η Ετζέ Καβλάκ, η μία από την Αθήνα και η άλλη από την Κωνσταντινούπολη θα ξαναγήσουν μέσα από τις φωτογραφίες τους το κοινό στις δύο σύγχρονες μητροπόλεις σε μια εναλλαγή εικόνων που εξελίσσεται σε έναν φωτογραφικό διάλογο μεταξύ τους. Διάρκεια: 25 Ιανουαρίου-4 Μαρτίου.Στο Μπέγιογλου, Ιστικλάλ 60 (Μεγάλη του Πέραν Οδός).
 
 
Πηγή:  http://www.tovima.gr/