Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Δραματικές εξελίξεις στην Βουλή: καταψηφίζονται αυτήν την ώρα πολλά άρθρα του πολυνομοσχεδίου

Χώρισε στα δύο το ΠΑΣΟΚ και έκανε πεδιο μάχης το Κοινοβούλιο, με δεκάδες τις απώλειες και σοβαρό πλέον πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Δεκάδες απώλειες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ επιφύλαξε η ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Η ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας που απελευθερώνει το ωράριο των φαρμακείων μετέτρεψε τη Βουλή σε πεδίο μάχης, επιφέροντας σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με δεκάδες βουλευτές του να καταψηφίζουν ή να ψηφίζουν «παρών» επί της διάταξης. αλλά και το πρώτο ρήγμα στην κοινοβουλευτική συνοχή των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Τεράστιο θέμα εγείρεται και από την καταψήφιση από πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άρθρων του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που αφορούν -μεταξύ άλλων- την απελευθέρωση τους επαγγέλματος των δικηγόρων, το ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου αλλά και περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για όσους παίρνουν σύνταξη και είναι κάτω των 60 ετών.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επέμεινε στη ρύθμιση που απελευθερώνει το ωράριο των φαρμακείων παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αριστεράς, των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση αλλά και μετά τη σχετική προτροπή και του Προέδρου της Βουλης, με αποτέλεσμα κατά την ονομαστική ψηφοφορία που έγινε επί του επίμαχου άρθρου, εκτός από το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισε και ο ΛΑΟΣ ενώ η ΝΔ ψήφισε «παρών» ενώ δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν ή ψήφισαν «παρών» στη ρύθμιση.

Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν τη ρύθμιση για την απελεύθερης του ωραρίου των φαρμακείων είναι οι βουλευτές Τσώνης Νίκος, Τόνια Αντωνίου, Ευτύχης Δαμιανάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Πάνος Μπεγλίτης, Δημήτρης Παπουτσής και Κώστας Στασινός.

Ενώ μεταξύ αυτών που ψήφισαν «παρών» είναι οι βουλευτές Λούκα Κατσέλη, Βάσω Παπανδρέου, Γιάννης Βούρος , Λάμπρος Μίχος , Κατερίνα Περλεπέ, Χαρά Κεφαλίδου, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Μαρία Σκραφνάκη, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Γιάννης Αμοιρίδης, Χάρης Καστανίδης, Θανάσης Κατσούρας, Χρύσα Αράπογλου, Ευά Καϊλη, Βασίλης Γερανίδης .

Το ΚΚΕ δια του Νίκου Καραθανασόπουλου ζήτησε να αποσυρθεί η ρύθμιση, καθώς υποστήριξε ότι ο Υπουργός Υγείας με την εν λόγω ρύθμιση ουσιαστικά προχωρά στην κατάργηση του ωραρίου για τους φαρμακοποιούς. Μίλησε ακόμα για «βόμβα» στο φαρμακευτικό επάγγελμα και κατηγόρησε την ηγεσία του Υπουργείου ότι ανοίγει το δρόμο ώστε οι πολυεθνικές και μεγάλες εταιρίες να εισέλθουν στη λιανική του φαρμάκου.

Απόσυρση ζήτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι η ρύθμιση συγκεντρώνει το φαρμακευτικό εμπόριο σε μια χούφτα φαρμακευτικών, «ενώ ανοίγει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου σε όλο το εμπόριο».

Την κατάθεση της ρύθμιση σε ένα επόμενο νομοσχέδιο πρότεινε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Αποστολος Κακλαμάνης προκειμένου να συζητηθεί στη Βουλή, ενώ και ο Κωστής Χατζηδάκης από τη ΝΔ χαρακτήρισε αυτό το ενδεχόμενο προσφορότερο. Λίγο αργότερα ο γραμματέας της κοινοβουλευτική ομάδας της ΝΔ δήλωσε ότι η ΝΔ ψηφίζει «παρών» στη διάταξη για τα φαρμακεία με τον τρόπο που εντάχθηκε η ρύθμιση στο νομοσχέδιο.

Και ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος από το ΛΑ.Ο.Σ. μετά και την επίμονή του Υπουργού να περάσει τη διάταξη δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει για τη μεθοδολογία και για το περιεχόμενο της ρύθμισης για τα φαρμακεία, όπως είπε.


Πηγή:   http://www.skai.gr/