Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ο αδελφός του Ηγουμένου Εφραίμ στην Θράκη

Βρέθηκε στο μετόχι της Μονής Βατοπεδίου στον Άγιο Νικόλαο του Πόρτο Λάγους

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ
ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ
ΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ;


«Περάσαμε δύσκολα ως οικογένεια, καθημερινά ήμασταν στην τηλεόραση για να παρακολουθούμε τι θα δείξουν» μας είπε ο Παναγιώτης Κουτσού, αδελφός του Ηγουμένου Ευφραίμ που από την αγαπημένη Κύπρο βρέθηκε στο μετόχι της Μονής Βατοπεδίου στο Πόρτο Λάγος πριν καιρό όπου και τον εντοπίσαμε.

«Δεν είναι εύκολο ένας δικός σου άνθρωπος για χρόνια να κατηγορείται με αυτόν τον τρόπο, ενώ όπως όλες οι διαδικασίες δείχνουν μάλλον πουθενά δεν έχει ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο κι εσύ να τον βλέπεις να ταλαιπωρείται άδικα, πληγώνεσαι σαν άνθρωπος» μας είπε ενώ στη συνέχεια μας αποκάλυψε: «Είμαστε μεγάλη οικογένεια, 7 συνολικά αδέλφια, ο ένας εκ των οποίων στενοχωρήθηκε τόσο πολύ που απέκτησε μόνιμο πρόβλημα υγείας».
Οπου κι αν βγάλει τελικά η ιστορία με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, στο τέλος το μόνο που θα έχει μείνει θα είναι αυτό που μένει συνήθως σε αυτές τις υποθέσεις: άνθρωποι που έφταιξαν και δεν πλήρωσαν και άνθρωποι που δεν έφταιξαν και τελικά πλήρωσαν. Οπως ακριβώς συμβαίνει και με το κάθε τι στην Ελλάδα, με την οικονομική κρίση, με τα φορολογικά μέτρα, τα χαράτσια, τις μειώσεις μισθών…

Ειλικρινά σε μία τέτοια υπόθεση τόσο μπερδεμένη που πλέον δεν αποτελεί ζήτημα οικονομικό ή θρησκευτικό αλλά μάλλον πολιτικό και μάλιστα με διεθνείς προεκτάσεις είναι δύσκολο να κάνεις εκτίμηση για το ποιος έφταιξε λιγότερο ή περισσότερο. Και σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες ανήκει ο Ηγούμενος Ευφραίμ που σήμερα κρίνεται από την Δικαιοσύνη (ή από το πολιτικό σύστημα όπως η πλευρά της Μονής καταγγέλει;) και πλέον βρίσκεται προφυλακισμένος, όπως ο ίδιος υποστηρίζει αδίκως.

Πέρα από την ανθρώπινη συμπόνοια σε έναν άνθρωπο που κατάφερε να αποφυλακίσει τόσους και τόσους ανθρώπους και σήμερα βρίσκεται ο ίδιος στην φυλακή υπάρχει και ο προβληματισμός. Για το λόγο που “έπρεπε” η Βουλή κάποτε να κλείσει ώστε όλως τυχαίως να παραγραφούν τυχόν ευθύνες σημαντικών πολιτικών προσώπων. Για το λόγο που και φέτος “έπρεπε” ο συγκεκριμένος ιερωμένος να οδηγηθεί στην φυλακή κατά την διάρκεια μεγάλης θρησκευτικής εορτής και μάλιστα λίγες μόλις ημέρες μετά από μία ακόμη απόφαση που τον δικαίωνε γι αυτή την υπόθεση.

Οι παραιτήσεις των δύο δικαστών λίγες ημέρες μετά για άσχετα θέματα (οικονομικού εγκλήματος) και οι καταγγελίες τους για παρεμβάσεις στο έργο τους είναι που δημιουργούν αναπόφευκτα ερωτηματικά. Μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην Δικαιοσύνη και μέχρι που οι άμυνες του εκάστοτε δικαστή; Και στην περίπτωση του Ηγουμένου Ευφραίμ υπήρξαν τέτοιες; Η μήπως δε χρειάστηκε να υπάρξουν;

Πάνω από όλα η εντύπωση που μένει είναι αυτή που έμεινε και στην περίπτωση του χρηματισμού του πολιτικού μας συστήματος από την γνωστή γερμανική εταιρεία ηλεκτρονικού εξοπλισμού και …μιζών: ενώ στην Γερμανία η Δικαιοσύνη θεώρησε πως διαπράχθηκε οικονομικό έγκλημα και κάποιοι τιμωρήθηκαν, στην Ελλάδα για τόσα χρόνια όλοι λένε πως έγινε το έγκλημα αλλά κανείς δεν τιμωρήθηκε! Και ούτε καν κανείς απολογήθηκε!

Είναι λοιπόν να απορεί κανείς με αυτές τις εξελίξεις ή μήπως τελικά όλα έγιναν όπως ακριβώς θα “έπρεπε” να γίνουν;

 
Πηγή:  http://rodopinews.gr/