Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Παρέμβαση Τσιαούση για τους αλιείς του Έβρου

Κατέθεσε ερώτημα προς
τον  υπουργό Ανάπτυξης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ
ΤΟΥ ΖΗΤΑΕΙ...

Την εξέταση του αιτήματος να μην καταργηθούν οι χορηγηθείσες άδειες άσκησης αλιευτικής δραστηριότητας κατά τη θερινή περίοδο στα Διεθνή ύδατα του Αιγαίου για τα στα σκάφη των αλιέων του Ν. Έβρου, κατά τη διαδικασία της υποβολής διαχειριστικού σχεδίου αλιείας από την πλευρά της χώρας μας, έθεσε η βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κυρία Ελένη Τσιαούση με ερώτησή της προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας.

Ανυπέρβλητες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αλιείς στον ακριτικό Έβρο, οδηγούμενοι σε μη βιώσιμες καταστάσεις και τις τοπικές κοινωνίες της περιοχής σε οικονομικό μαρασμό. Η ανάγκη μείωσης της αλιευτικής δραστηριότητας ακολουθώντας τις αρχές της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής για την προστασία και τον εμπλουτισμό των ιχθυοαποθεμάτων σε συνδυσμό με τις αθέμιτες πρακτικές και δράσεις των Τούρκων αλιέων έχουν οδηγήσει στη συνεχή μείωση τόσο των αλιευτικών πεδίων όπου μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι αλιείς του Ν. Έβρου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά από την άσκηση της αλιευτικής τους δραστηριότητας (δόσεις από δάνεια, λειτουργικά έξοδα, καύσιμα, μισθοί, ασφάλειες κλπ.).

Όπως επισημαίνει η κυρία Τσιαούση:»σε μια περιοχή όπως είναι ο παραμεθόριος Έβρος, ο κάθε ψαράς λειτουργεί ως πραγματικός φύλακας μιας θαλάσσιας περιοχής που καθημερινά αμφισβητείται, έχει την ανάγκη της υποστήριξης απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταται από τους Τούρκους αλιείς, που σε καμία περίπτωση δεν εφαρμόζουν κατά το ελάχιστο τον νόμο.

Με τις συγκεκριμένες πρακτικές τίθεται ένα πραγματικά ασφυκτικό πλαίσιο αλιευτικής δραστηριότητας το οποίο συνεχώς περιορίζεται με τις αποφάσεις απαγόρευσης αλιείας στα διεθνή ύδατα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πλήττοντας ανεπανόρθωτα την επιβίωση των αλιέων του Έβρου που καθημερινά λειτουργούν αποτρεπτικά στην ανεξέλεγκτη υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

.