Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Τέσσερα χρόνια απο την εκδημία του Αρχιεπισκοπου Χριστοδουλου

Γεννημένος στις 17 Ιανουαρίου του 1939 στην Ξάνθη, γιος του Κωνσταντίνου και της Βασιλικής, διετέλεσε για σχεδόν δέκα χρόνια αρχιεπίσκοπος και σημάδεψε την εποχή μας

ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ



Τα ξημερώματα της Δευτέρας (05:15) 28 Ιανουαρίου 2008, εκοιμήθη σε ηλικία 69 ετών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος στην Αρχιεπισκοπική κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό, μετά από ολιγόμηνη μάχη με την επάρατο νόσο.

Ο Χριστόδουλος (17 Ιανουαρίου 1939 - 28 Ιανουαρίου 2008) γεννήθηκε στην Ξάνθη. Tο κοσμικό του όνομα ήταν Χρήστος Παρασκευαΐδης, του Κωνσταντίνου και της Βασιλικής. Διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος για σχεδόν δέκα χρόνια, από το 1998 ως το θάνατό του το 2008.

Στα πρώτα χρόνια της θητείας του απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα λόγω του ανοίγματος της Εκκλησίας προς την κοινωνία και λόγω της διαμάχης του με τον τότε πρωθυπουργό στο ζήτημα των ταυτοτήτων. Όμως η αποδοχή του κατέρρευσε όταν αποκαλύφθηκαν πολλά σκάνδαλα «ιερής» διαφθοράς στα οποία ενεπλάκησαν και στενοί συνεργάτες του, και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Εκκλησία υπέστη σοβαρές ρωγμές, γεγονός που συνιστούσε σαφώς κρίση κοινωνικής νομιμοποίησης του θεσμού.


Αντιπαράθεση με την Πολιτεία

Ο δημόσιος λόγος του Αρχιεπισκόπου για ζητήματα που πολλές φορές άπτονται της πολιτικής, με την ευρεία έννοια, έφερνε συχνά αντιδράσεις. Οι φιλικές απόψεις που διατυπώνονταν σχετίζονταν με το δικαίωμα κάθε πολίτη της χώρας να μιλά για όποιο θέμα επιλέγει, ενώ ο αντίλογος ζητούσε ουσιαστικά ο λόγος του Αρχιεπισκόπου να μην περιέχει κρίσεις σε έντονο ύφος που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αντιπολιτευτικές και ως χρησιμοποίηση της θέσης ισχύος του Αρχιεπισκόπου για επιρροή του ευσεβούς λαού.

Αυτές οι ρήξεις οδήγησαν επανειλημμένα σε δημόσιες αντιπαραθέσεις όπου εμπλέκονταν και τα ΜΜΕ. Στελέχη της αριστεράς, και άλλοι εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής, συχνά εναντιώνονταν δημόσια στις εκάστοτε δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου. Την παραίτηση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου είχε ζητήσει ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, εξαιτίας κειμένου που αποκαλούσε «νέους Διοκλητιανούς» όσους ζητούν χωρισμό κράτους-Εκκλησίας, δηλώνοντας ότι «χρησιμοποιεί το θρησκευτικό συναίσθημα για να διχάσει τον λαό σε πιστούς και σε άπιστους»[24].


Δηλώσεις για τη δικτατορία

Προκάλεσε δημόσιο σχολιασμό η δήλωσή του περί άγνοιας για τα τραγικά σύμβαντα στη διάρκεια της δικτατορίας 1967-74. Για την ιστορία, η ακριβής δήλωση του Αρχιεπισκόπου είχε δοθεί ως απάντηση στο αν γνώριζε περί βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, και ήταν η εξής:«Ομολογώ ότι δεν ήξερα πως γίνονταν βασανιστήρια, πως υπήρχε ΕΑΤ-ΕΣΑ. Όλα αυτά ήρθαν στο φως μετά. Δεν πειράζει, μπορεί να τα ήξερε ο τότε αρχιεπίσκοπος, αν τα ήξερε και σιώπησε έκανε άσχημα. Στον κύκλο μου δεν είχα ακούσει τέτοια πράγματα, δεν άκουγα ξένους σταθμούς, εκ των υστέρων τα έμαθα. Θα πει κανείς ότι ήμουν βαθιά νυχτωμένος. Μπορεί γιατί εγώ τότε σπούδαζα».






Πηγή: http://www.seleo.gr/