Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Όσα συνέβησαν την δεύτερη (και τελευταία) ημέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή

Συνοπτικά όλες οι σημερινές παρεμβάσεις, όπου υπήρξε αναφορά μέχρι και στις... δηλώσεις Γιλμάζ για τις πυρκαγιές στα ελληνικά δάση και την ανίδραση που πρέπει να έχουν οι αυτοδιοικητικοί σε αυτές
      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή, στον απόηχο των χθεσινών επισημάνσεων του προέδρου της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, πως δεν μπορείνα υπάρξει έξοδος της χώρας από την κρίση και αναδιοργάνωση χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση (πατήστε εδώ). Αλλά και των ανακοινώσεων Γιαννίτση για τους τρεις στόχους του πολυνομοσχεδίου-σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών (κλικ εδώ), της πρότασης Κουκουλόπουλου περί εφεδρείας στους δήμους (πατήστε εδώ), αλλά και δηλώσεων του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που καυτηρίασε το «μπλόκο» από τους επιτρόπους του στα δάνεια των δήμων (κλικ εδώ), και του προέδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων για χαμηλότοκα δάνεια στους δήμους (πατήστε εδώ).


Να σημειωθεί πως για να συντομεύσουν οι διαδικασίες η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου πρότεινε να μη μιλήσουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου - η ίδια είναι.


ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ (κατ' αλφαβητική σειρά)


Δημήτρης Βουνάτσος, δήμαρχος Λέσβου: Υπάρχει δυσδιοίκητο μέχρι τα όρια του αδιοίκητου στη Λέσβο (επιβεβαιώνει πλήρως με αυτή του τη φράση το σχετικό θέματος της aftodioikisi.gr). Πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια της κρίσης.

Νίκος Ζενέτος, δήμαρχος Ιλίου: Δίνουμε το χώρο. Δεν μας δίνουν σχολείο. Τον ΟΣΚ τι τον χρειαζόμαστε;

Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη: Είμαστε οι πρώτοι που θα «περάσουμε» από τον έλεγχο του Ελεγκτικού, με βάση τη νέα συμφωνία. Και αν απαντηθεί το δικό μας, απαντιέται για όλους τους Δήμους, που θα είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα. Το θέλουμε όλοι, Αυτοδιοίκηση και Πολιτεία, το δέχεται το Παρακαταθηκών και Δανείων, περιμένουν. Δεν μπορεί να συνεχίζει αυτό το πράγμα διότι μας οδηγεί σε τέλειο αδιέξοδο, δεν μπορεί να «κολλάει στο Ελεγκτικό: οι προμηθευτές, οι εργολάβοι, όλοι γύρω γύρω πρέπει να πάρουν «ανάσα», σε μια εποχή πάρα πολύ δύσκολη που όλοι χειμαζόμαστε (κλικ εδώ για την πλήρη ομιλία).

Θεόδωρος Κακούλης, δήμαρχος Κυθήρων: Πρέπει να εξαιρεθούν οι μικροί νησιωτικοί δήμοι από την απαγόρευση συμβάσεων έργου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα κλείσουν. (Κάτι τέτοιο, άλλωστε, έχει αναδείξει και η aftodioikisi.gr, σε ρεπορτάζ της κατά καιρούς σε μικρούς νησιωτικούς δήμους (Αγαθονησίου, Ανάφης, Γαύδου, Κάσου, Κιμώλου, Μήλου, Σικίνου και Χάλκης), όπου οι συμβάσεις έργου, π.χ., στην Καθαριότητα, έρχονται να αντικαταστήσουν την έλλειψη προσωπικού ή Υπηρεσίας.

Ρίζος Κομήτσας, δήμαρχος Κιλελέρ: Δεν ξέρω τη Δευτέρα τις θα πω σε όλους αυτούς που συνωστίζονται στο γραφείο μου και μου ζητούν τα χρήματα που τους οφείλει ο δήμος.

Στάθης Κουσουρνάς, πρόεδρος ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, δήμαρχος Ρόδου: Ναι στον έλεγχο του Ελεγκτικού, όχι όμως στην αναποτελεσματικότητα. Πρέπει να «παντρέψουμε» τον έλεγχο με την αποτελεσματικότητα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με αποτέλεσμα οι δήμοι.

Παναγιώτης Νίκας, πρόεδρος ΠΕΔ Πελοποννήσου, δήμαρχος Καλαμάτας: Δε μας έδωσε ελπίδα και αισιοδοξία το Συνέδριο. Έγινε προσπάθεια να κυριαρχήσει η εικονική πραγματικότητα. Μας εξευτελίζουν: για την ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ, πρέπει να έχεις «φίλο» τον περιφερειάρχη ή τον υπουργό.

Eλπίδα Παντελάκη, δημοτική σύμβουλος Πειραιά: Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα αντιδράσει στην πρόταση Κουκουλόπουλου για εφεδρεία σε δήμους, άρα και απολύσεις. Αντιδράστε και εσείς, πάρτε τις ευθύνες σας. Τα 450 εκατ. που δίνει η κυβέρνηση στους δήμους είναι λίγα: δεν καλύπτουν το μισθολογικό κόστος και τις υπηρεσίες των ΟΤΑ. Οι δήμοι είναι το «όχημα» για να περάσει η τρόικα και η κυβέρνηση τις πολιτικές της ενάντια στην κοινωνία και τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως είναι αυτό το πρόγραμμα της αυτεπιστασίας (κλικ εδώ για την πλήρη ομιλία).

Νίκος Σαράντης, πρόεδρος ΠΕΔ Αττικής, δήμαρχος Αγίων Αναργύρων: Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με τον -καθ' υπέρβαση- τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ελπίζουμε πως κάποιος από την κυβέρνηση θα ακούσει επιτέλους πως ο προοληπτικός έλεγχος σκοπιμότητας των δαπανών των ΟΤΑ παραβιάζει το Σύνταγμα και αμφισβητεί μια πλευρά της λαϊκής κυριαρχίας, όπως είναι η Αυτοδιοίκηση». Δεν μπορεί ο νομοθέτης, από τη στιγμή που απαγορεύει την άσκηση επαγγέλματος για το δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο κτλ., να περικόπτει αυθαίρετα τη μοναδική πηγή του εισοδήματός του. Είναι λαϊκίστικη αυτή η μεθόδευση. Ήταν επίτευγμα της ΚΕΔΕ η απόδοση των 700 εκατ. ευρώ στους δήμους το μήνα Δεκέμβριο (πατήστε εδώ για την πλήρη ομιλία).

Βασίλης Σπανάκης, επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου: Απαράδεκτη η απομάκρυνση της ραχοκοκαλιάς της Δημόσιας Διοίκησης από το Μοσχάτο και τον Ταύρο. Ο «Καλλικράτης» δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Το Συνέδριο είναι ένα συνέδριο προβληματισμού και διάσωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λόγω των σημαντικών περικοπών που έχει ο Προϋπολογισμός του 2012.

Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, δήμαρχος Πεντέλης: Αδιανόητο το χωροταξικό της Αττικής. Να το κάνει ο ΟΡΣΑ (και να ρωτούνται οι δήμοι. Για δηλώσεις Γιλμάζ: Δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες από την Αυτοδιοίκηση. Πρέπει να αντιδράσουμε όλοι οι δήμαρχοι της Αττικής που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Σπύρος Τζόκας, π. δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος Καισαριανής: Ο υφυπουργός Εσωτερικών, μετά την εξαθλίωση των εργαζομένων από την κυβέρνηση, τώρα τους τρομοκρατεί και τους απειλεί και με απολύσεων, μέσω της εφεδρείας στους δήμους (πατήστε εδώ για την πλήρη ομιλία).


Πηγή:  http://www.aftodioikisi.gr/