Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Απαντήσεις Παπουτσή στην Βουλή για το φράχτη του Έβρου

Όλα όσα απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στις ερωτήσεις των Πάνου Παναγιωτόπουλου, Αλέκου Δερμεντζόπουλου και Θανάση Πλεύρη

       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Απάντηση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετικά με κατασκευή τεχνητού αποτρεπτικού εμποδίου στον Έβρο, την απορρόφηση οικονομικών πόρων, θέσεις-απόψεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενέργειες υπηρεσιών

«Για την κατασκευή ενός χρηστικού και λειτουργικού αποτρεπτικού εμποδίου στον Έβρο, από την αρμόδια Υπηρεσία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (Διεύθυνση Τεχνικών), πραγματοποιήθηκε επισταμένη αναζήτηση και μελέτη προς εξεύρεση του πλέον κατάλληλου τύπου τεχνητού εμποδίου. Αφού ελήφθησαν υπόψη τόσο η ιδιαιτερότητα της κατασκευής, προέκυψαν εναλλακτικές προτάσεις αναφορικά με τον τρόπο, το κόστος και την υφή του έργου.

Σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση του έργου, η αρμόδια Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης του τεχνητού εμποδίου στον Έβρο, στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος 2011 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων. Επειδή όμως η σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστερούσε (δόθηκε μόλις στις 25-11-2011) και για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών κατασκευής του τεχνικού εμποδίου στον Έβρο, για προφανείς λόγους δημοσίου συμφέροντος, αποφασίσθηκε από την Κυβέρνηση, στις 05-09-2011, η χρηματοδότηση του έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.). Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη, η Υπηρεσία Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου αντικατέστησε άμεσα την πρόταση χρηματοδότησης του τεχνικού εμποδίου με άλλη πρόταση για χρηματοδότηση προμήθειας έξι (6) επιπλέον σκαφών θαλάσσιας περιπολίας για το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή.

Επισημαίνεται δε ότι πέραν της ανταλλαγής προβληματισμών από τις δύο πλευρές, δεν υπήρξαν περιπτώσεις απόρριψης προτάσεων της αρμόδιας Υπηρεσίας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η συνεργασία μας κρίνεται ως απολύτως θετική. Παρά τις πρακτικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουμε κατά την εφαρμογή των επί μέρους σχεδίων που συγκροτούν τη μεταναστευτική μας πολιτική, σημειώνεται πρόοδος, προϊόντος του χρόνου. Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται με συνέπεια, για την υλοποίηση των εξαγγελιών και των δεσμεύσεών μας, με απόλυτη διαφάνεια, μεταξύ άλλων και σε ό,τι αφορά στην απορρόφηση και στη διαχείριση των απαιτούμενων πόρων (εθνικών, κοινοτικών). Στο πλαίσιο αυτό και πάντοτε με γνώμονα τη νομιμότητα, εντείνουμε τις προσπάθειές μας και για την κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής που συμβάλλουν στην ορθολογική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, όπως ο φράχτης στον Έβρο» επισημαίνεται σε απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στις ερωτήσεις που κατέθεσαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου οι Βουλευτές της Ν.Δ Πάνος Παναγιωτόπουλος (Β’ Αθήνας) και Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος (Έβρου) και του ΛΑ.Ο.Σ Α. Πλεύρης (Α’Αθήνας).