Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012

Ερώτηση του ΚΚΕ για την Χαρτοβιομηχανία Θράκης Diana

"Διασφαλίστε θέσεις εργασίας και δεδουλευμένα!", τονίζουν με ένα στόμα  οι  Γιάννης Ζιώγας, Θεόδωρος Ιγνατιάδης και Σοφία Καλαντίδου
        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ, Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ με Θέμα: Τη χαρτοβιομηχανία Θράκης «DIANA»

Η ερώτηση αναφέρει τα παρακάτω:

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι 200 περίπου εργαζόμενοι της χαρτοβιομηχανίας Θράκης «DIANA», καθώς βρίσκονται ένα βήμα πριν την ανεργία, έπειτα από την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η επιχείρηση.

Η ενέργεια αυτή είναι συνέχεια προηγούμενων αντεργατικών ενεργειών της διοίκησης της εταιρείας η οποία, τον Μάρτιο του 2010 με πρόσχημα την έλλειψη πρώτης ύλης έδωσε υποχρεωτική άδεια στους εργαζόμενους.

Σήμερα, στο εργοστάσιο της Ξάνθης απασχολούνται 116 εργαζόμενοι και άλλοι 80 περίπου στις αποθήκες της επιχείρησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα και Κρήτη.

Η χαρτοβιομηχανία Θράκης «DIANA» είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χαρτιού στην Ελλάδα, κατέχοντας το 20% της εγχώριας παραγωγής και είναι μέρος του ομίλου Γκρουπ Ζερίτη που διαθέτει και άλλες εταιρείες και εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ουγγαρία και Αίγυπτο. Παρόλα αυτά και με πρόσχημα την έλλειψη ρευστότητας και καθυστέρησης καταβολής οφειλόμενων ποσών από το κράτος, η διοίκηση της χαρτοβιομηχανίας αποφάσισε το κλείσιμο της.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είχε επιδοτηθεί, επιχορηγηθεί, στα πλαίσια του «αναπτυξιακού» νόμου, με ευνοϊκούς όρους.

Η κατάθεση αίτησης πτώχευσης έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι, αφού από τον Αύγουστο βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Επιπλέον οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Νοέμβρη.

Επίσης το «λουκέτο» της «DIANA» θα έχει τραγικές συνέπειες στις εργατικές λαϊκές οικογένειες της συγκεκριμένης περιοχής, που μαστίζεται από σοβαρά προβλήματα όπως κλείσιμο εργοστασίων, μεγάλη αύξηση της ανεργίας, αρνητικές επιπτώσεις της ΚΑΠ στους αγρότες κ.ά.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβουν για:

1. Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στην χαρτοβιομηχανία Ξάνθης «DIANA».

2. Τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, χωρίς τη παροχή ενισχύσεων προς τον επιχειρηματικό όμιλο ιδιοκτήτη της χαρτοβιομηχανία.Οι βουλευτές

Γιάννης Ζιώγας

Θεόδωρος Ιγνατιάδης

Σοφία Καλαντίδου

.